Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόμμα επαναστατικό στη στρατηγική και την οργάνωσή του

Ολα τα παραπάνω, γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά αν αντιπαραβάλει κανείς τη δομή και τη λειτουργία του ΚΚΕ με εκείνη των αστικών ή και των οπορτουνιστικών κομμάτων. Το ΚΚΕ ιδρύθηκε και υπάρχει για να εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η ίδρυσή του ταυτίζεται χρονικά με τη διαμόρφωση του προλεταριάτου στη χώρα μας και τη βασανιστική ιδεολογικοπολιτική ωρίμανση της συνείδησής του. Το Κόμμα είναι διαμορφωμένο με βάση τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Εχει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού, την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, το σοσιαλισμό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει επεξεργασμένη μέσα από τα συνέδριά του στρατηγική, που δένεται διαλεκτικά με την τακτική και εκφράζεται στο πρόγραμμά του.

Αυτή η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την ιδεολογία και τη δομή των αστικών κομμάτων και στρατηγικά αντίθετη με τα συμφέροντα και την πολιτική που αυτά υπηρετούν. Σαν κόμμα νέου τύπου, το ΚΚΕ έχει μέλη που ασπάζονται το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του και γι' αυτό έχουν λόγο στην καθημερινή ζωή και δράση του Κόμματος.

Η συνειδητή επιλογή να αποδεχτούν το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, την ιδεολογία του ΚΚΕ, είναι ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ των μελών του Κόμματος. Η εσωκομματική δημοκρατία κατοχυρώνεται στο μέγιστο βαθμό με την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, η οποία διασφαλίζει ταυτόχρονα την ανεμπόδιστη εσωκομματική συζήτηση και την ενιαία δράση του ΚΚΕ με βάση τη στρατηγική του. Το Καταστατικό του Κόμματος διασφαλίζει και τη συμμετοχή όλων των μελών του στην ανάδειξη των καθοδηγητικών οργάνων, από το Γραφείο μιας ΚΟΒ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Τα χαρακτηριστικά του Λενινιστικού Κόμματος νέου τύπου που συγκεντρώνει το ΚΚΕ και η επεξεργασμένη στρατηγική του είναι εκείνα που το καθιστούν Κόμμα επαναστατικό, ικανό να εμπνέει τις λαϊκές μάζες και με όρους πρωτοπορίας να παλεύει όχι για τον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά για την ανατροπή της και την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Μ' αυτό το στρατηγικό στόχο το ΚΚΕ πρωτοστατεί σήμερα στη συγκέντρωση εργατικών και λαϊκών δυνάμεων σε ενιαίο μέτωπο που θα διεκδικούν με επιθετικά αιτήματα την ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών, όπως αυτές καθορίζονται από το υψηλό οικονομικό - κοινωνικό επίπεδο ανάπτυξης και την εξέλιξη της τεχνολογίας και όχι από την κερδοσκοπική ανάγκη και δίψα του κεφαλαίου.

Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ είναι σήμερα ο μόνος πολιτικός φορέας που αντιμάχεται στη ρίζα του τον καπιταλισμό και το αστικό πολιτικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στο εποικοδόμημά του και γι' αυτό είναι κόμμα επικίνδυνο όχι μόνο για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλά και για το σύνολο των πολιτικών φορέων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων και διεκδικούν να παίξουν ενεργότερο ρόλο στην πολιτική διαχείριση αυτής της εξουσίας.

Δε θα πετύχουν το στόχο τους

Από αυτή τη σκοπιά, η συζήτηση γύρω από τον εκσυγχρονισμό δήθεν των κομμάτων και τη μετατροπή τους σε «κόμματα ανοιχτά του 21ουαιώνα» έχει κλειδωμένο στο στόχαστρό της ό,τι πιο ριζοσπαστικό, σύγχρονο και φρέσκο έχει γεννήσει η ανθρώπινη Ιστορία: Το ΚΚΕ, την οργανωτική του δομή και τη στρατηγική του.

Αυτά προσπαθεί να λοιδορήσει σε συγχορδία το αστικό πολιτικό σύστημα. Να ακυρώσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας την ανάγκη της οργανωμένης πάλης στη βάση του αντικειμενικού ταξικού συμφέροντος. Να καλλιεργήσει πιο βαθιά την άποψη ότι δε χρειάζεται ο εργαζόμενος να παλεύει μέσα από τα συνδικάτα, να αγωνίζεται για τη μετατροπή τους σε ταξικά εργαλεία στα χέρια του και πως είναι αρκετό να πηγαίνει μια στο τόσο στην κάλπη για να επιλέγει άλλοτε αρχηγούς κομμάτων, άλλοτε αστικά κόμματα και κυβερνήσεις.

Απώτερος στόχος τους είναι να κόψουν τους δεσμούς του λαού με το ΚΚΕ, βάζοντας επιπλέον εμπόδια, όπως η αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος και ο νέος εκλογικός νόμος. Επιδιώκουν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη από το πιο χρήσιμο, το πιο αναγκαίο εργαλείο της, την κοσμοθεωρία και το κόμμα της, το Κομμουνιστικό Κόμμα, επειδή ακριβώς ξέρουν πως είναι τα μέσα με τα οποία σε μια πορεία όχι μόνο θα αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά θα τους την αρπάξει και από τα χέρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούν, όπως δεν είναι και η τελευταία που θα φάνε τα μούτρα τους. Η 91χρονη πορεία του ΚΚΕ, οι δεσμοί αίματος του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό είναι η καλύτερη εγγύηση και για τα δύο.


Κείμενα
Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία ουσίας - διαφωνία ουσίας(2013-03-29 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-03-02 00:00:00.0)
Η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ίσχυε ΠΑΝΤΑ(2012-12-16 00:00:00.0)
100496r.199(1996-04-28 00:00:00.0)
.. pgno01.. head02r - ## - 1804238. txt(1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ