Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα βρέθηκαν μαζί στην πρώτη γραμμή

Στην πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκέμβρη εργάτες και νεολαίοι βρέθηκαν μαζί στην πρώτη γραμμή
Στην πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκέμβρη εργάτες και νεολαίοι βρέθηκαν μαζί στην πρώτη γραμμή
Με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια ακριβώς ένα χρόνο πριν, δεκάδες χιλιάδες νέοι, μαθητές και φοιτητές, βγήκαν τις επόμενες μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βία του συστήματος, να δώσουν δυναμική απάντηση στην καταστολή και στον αυταρχισμό που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, γενικότερα του λαού.

Αμέσως μετά τη δολοφονία και με απόλυτο συντονισμό σε χρόνο μηδέν, σε πολλές πόλεις της χώρας εκδηλώνονται τυφλά χτυπήματα, εμπρησμοί και καταστροφές από ομάδες κουκουλοφόρων. Στα αστικά ΜΜΕ προβάλλονται εικόνες από αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, σπασμένες βιτρίνες και φωτιές, ενώ τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «εξέγερση», «νέο ιδιότυπο κίνημα» και βαφτίζουν τους κουκουλοφόρους «επαναστατημένους». Ταυτόχρονα, μηχανισμοί φανεροί και κρυφοί στέλνουν μέσω πρωτοσέλιδων στον αστικό Τύπο (σ.σ. «Ελευθεροτυπία: "Μάθημα 1ο: Εφοδος στα αστυνομικά Τμήματα"») στο στόμα του λύκου. Ολα όσα επιχειρούν να στήσουν έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό, την ένταση του αυταρχισμού των μηχανισμών καταστολής και την απομάκρυνση του λαού από τη μαζική οργανωμένη περιφρουρημένη δράση.

Μέσα σε αυτό κλίμα, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με το νεολαιίστικο κίνημα έχουν τη δική τους δράση. Το ΠΑΜΕ αποφάσισε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, λίγες μέρες μετά. Σε αυτές συνδέθηκε η βία των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών που χτυπά το λαϊκό κίνημα με τη βία των κεφαλαιοκρατών στους χώρους δουλειάς. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν η έκθεση Σέρκας (σ.σ. τότε γινόταν συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο) για την εφαρμογή του 65ωρου, την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τις δολοφονίες εκατοντάδων εργατών στους χώρους δουλειάς, την κρατική καταστολή που χτυπά εργάτες, μαθητές, φοιτητές και φτάνει στο σημείο να δολοφονεί 15χρονο μαθητή.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η παρουσία δεκάδων χιλιάδων εργατών και εργατριών, μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στην πανελλαδική απεργία (Τετάρτη 10 Δεκέμβρη) και στις μεγάλες απεργιακές περιφρουρημένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Αυτές οι κινητοποιήσεις έδειξαν το δρόμο και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της και αποτέλεσαν τη γνήσια απάντηση στη στρατηγική της πλουτοκρατίας.

Δεν πιάστηκαν στον ύπνο...

Οι μαθητές, από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, δεν πιάστηκαν στον ύπνο. Η αντίδρασή τους ήταν ώριμη, μαζική και μαχητική. Από την Πελοπόννησο ως τη Θράκη και από την Κρήτη ως τα Γιάννενα, ο όγκος των μαθητικών διαδηλώσεων είναι κομμάτι αναπόσπαστο των ταξικών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ.

Τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά ρίχνουν το σύνθημα από τις πρώτες ώρες: «Η φουντωμένη οργή μας να γίνει οργανωμένος και περιφρουρημένος αγώνας».

Στα σχολεία από την επόμενη κιόλας μέρα η μάχη δίνεται στις γενικές συνελεύσεις. Χιλιάδες μαθητές ψηφίζουν να ελέγχουν οι ίδιοι τον αγώνα τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι γι' αυτόν και να περιφρουρούν το περιεχόμενό του. Κλείνουν τα σχολεία - με βάση το αγωνιστικό πλαίσιο των δικών τους συλλογικών οργάνων, των Συντονιστικών - και διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους. Τις επόμενες μέρες οι δρόμοι στις συνοικίες και τους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά γεμίζουν και πάλι οργή, αιτήματα και συνθήματα που ξεσκεπάζουν τον ένοχο της δολοφονίας του Αλέξη: «Φονιάς των μαθητών το κράτος των αστών».

Η ΚΝΕ, από την πλευρά της, καλούσε τη νεολαία, ενόψει των απεργιακών και εργατικών κινητοποιήσεων, να τις μετατρέψουν «σε παλλαϊκή διαδήλωση για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στις δημοκρατικές ελευθερίες».

Η επαγρύπνηση και η ένταση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μετά τις 18 Δεκέμβρη όταν και τραυματίζεται μετά από δολοφονική επίθεση ο μαθητής Γιώργος Παπλωματάς (μια σφαίρα του τρύπησε το χέρι) στο Περιστέρι, μέλος του 15μελούς του σχολείου του, τη στιγμή που με άλλους συμμαθητές του συζητούσε τις λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή επιτυχία του συλλαλητηρίου της 19 Δεκέμβρη.


Ν. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ