Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΚΑΙ «ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ»
Στο στόχαστρο το ριζοσπαστικό κίνημα και οι δομές του

Η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στη ΝΔ αποτέλεσε την αφορμή να ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση που πρωτοξεκίνησε την περίοδο του 2004, όταν σε εξέλιξη βρισκόταν τότε η αντίστοιχη εσωκομματική διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Εννοιες χιλιοειπωμένες την περίοδο εκείνη, όπως «συμμετοχική δημοκρατία», «κόμματα ανοιχτά στην κοινωνία», «κόμματα του 21ου αιώνα», «κόμματα και όχι μηχανισμοί», επανέρχονται τώρα αυτούσιοι ή φραστικά μεταλλαγμένοι, έχοντας όμως το ίδιο περιεχόμενο, την ίδια στόχευση. Το γεγονός, εξάλλου, ότι αμφότεροι οι πυλώνες του δικομματισμού, μέσα σ' ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θέτουν το ίδιο θέμα με την ίδια ακριβώς αφορμή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι αυτά που ζήσαμε το 2004 και αυτά που τώρα ζούμε, υπακούουν στους γενικότερους σχεδιασμούς του αστικού πολιτικού συστήματος να προσαρμόσει τις δομές των κομμάτων στις σύγχρονες συνθήκες, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματική την πολιτική διαχείριση των οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ποιον τύπο κόμματος προωθούν; Από τα λεγόμενά τους, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο προηγούμενα λειτούργησαν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως βασική τους επιδίωξη είναι η κατ' επίφαση συμμετοχή της βάσης σε διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάδειξη του αρχηγού.

Προσπαθούν, μέσω αυτής της συμμετοχής, να νομιμοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κομμάτων και να της προσδώσουν ανύπαρκτα χαρακτηριστικά πλατιάς αποδοχής από το λαό, προωθώντας ταυτόχρονα εκσυγχρονιστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος. Στο παρασκήνιο, ο «εκλεγμένος» αρχηγός θα διαμορφώνει με το τεχνοκρατικό του επιτελείο το πρόγραμμα και τη στρατηγική του κόμματός του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. `Η, στην καλύτερη περίπτωση, θα εμφανίζεται να ζητάει τη γνώμη των «πολιτών» - είτε τον ψήφισαν, είτε όχι - μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων, για να ενισχύσει την εικόνα της δήθεν συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και να σφυγμομετρήσει τάσεις και αντιλήψεις, διατηρώντας πάντα ο ίδιος με το στενό τεχνοκρατικό του επιτελείο, το «ελέω κάλπης» δικαίωμα να διαμορφώνει τις τελικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ