Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες με κοινό παρονομαστή τον οπορτουνισμό

Ο μεγάλος «σεισμός» που θα άλλαζε ριζικά τη μορφολογία του πολιτικού σκηνικού, για τον οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε πως έρχεται, την περίοδο της δημοσκοπικής του «άνοιξης», δεν ήρθε τελικώς ποτέ. Το αντίθετο έγινε. Η δημοσκοπική καταβαράθρωση, που εκφράστηκε και στην κάλπη των πρόσφατων εκλογών, αποτύπωσε την εγγενή κρίση που σοβεί στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Της εκλογικής συμμαχίας που - καθ' ομολογία στελεχών του - φτιάχτηκε για να διασωθεί εκλογικά ο ΣΥΝ και ρόλο έχει να εγκλωβίζει εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, να τις αποτρέπει από την αναγκαία ριζοσπαστικοποίηση. Γι' αυτό αναπτύσσει από τη μια φιλολαϊκή ρητορική και από την άλλη επιδιώκει να είναι αρεστός στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα, διεκδικώντας ρόλο στη διαχείρισή του.

Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της πανελλαδικής σύσκεψης, όσο και κατά τις εργασίες της στις 27 και 28 Νοέμβρη. Ο οποίος ενδεχομένως να αλλάξει τη «μορφολογία» του οπορτουνιστικού χώρου, όχι όμως τη φύση του ως τέτοιου. Σύμπτωμα αυτής της - αναπόφευκτης για πολιτικούς σχηματισμούς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - κρίσης, ήταν και τα όσα είπε από το βήμα της σύσκεψης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της επιτήρησης, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για ένα ΣΥΡΙΖΑ του ευρωπαϊσμού, δεν είναι δυνατόν τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας, που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ», είπε. Ακόμα, δήλωσε πολέμιος του «ευρωπαϊσμού που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες», ανακάλυψε ότι η Ελλάδα «είναι ο αδύναμος κρίκος» της ΕΕ και εκτίμησε πως «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις εδώ, στη χώρα μας, να συντρίψουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ»! Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε «η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι δυναμική, προωθημένη, σκληρή. Γι' αυτό δεν μπορούμε να στοιχιζόμαστε πίσω από μια απλά "προγραμματική" αντιπολίτευση».

Αυτά και όσα ακόμα είπε, μαζί με την έντονη φημολογία πως θέλει να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ και πως αν δεν το κατορθώσει θα επιδιώξει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, πυροδότησαν μια νέα, έντονη, εσωκομματική αντιπαράθεση. Στο πλαίσιό της ακούστηκαν πράγματα και θάματα, όπως ότι ο Αλ. Αλαβάνος «έγινε Αλέκα», ότι θέλει να ιδρύσει «κόμμα νέου τύπου», ότι πάσχει από «την παιδική αρρώστια του κομμουνισμού, τον αριστερισμό», ότι απεμπολεί τον «ευρωπαϊσμό» και έγινε αντιευρωπαϊστής κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που ενδεχόμενα υπηρετεί η στάση του Αλ. Αλαβάνου, αυτό που παραμένει πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ότι ούτε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος από το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ τρέφουν συμπάθεια για τα κόμματα «νέου τύπου», όπως αυτά ορίζονται από τη θεωρία του Λενινισμού. Πόσο μάλλον που πολλοί εξ αυτών, τις θεμελιώδεις αρχές συγκρότησης, λειτουργίας και δράσης ενός τέτοιου κόμματος, του ΚΚΕ, τις πολέμησαν κάποτε με λύσσα, προσπαθώντας να το κάνουν να λοξοδρομήσει από τη στρατηγική του στόχευση, να πάψει δηλαδή να υφίσταται ως κόμμα νέου τύπου. Κι από το στόχο αυτό δεν έχουν παραιτηθεί. Αλλωστε, ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος από το ίδιο βήμα εξέφρασε τη λύπη του και χαρακτήρισε ήττα το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μεταξύ άλλων δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για «αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ».

Οσοι από τον ΣΥΝ προσάπτουν στον Αλ. Αλαβάνο πρόθεση δημιουργίας κόμματος νέου τύπου, δεν έχουν στόχο να χτυπήσουν ή να απαξιώσουν τον ίδιο, αλλά το κόμμα νέου τύπου, συκοφαντώντας το και συνοδεύοντας αυτή τους την αναφορά με χαρακτηρισμούς όπως «αναχρονισμός» και «πισωγύρισμα». Ξέρουν καλά ότι από τη σάρκα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ κανένα κόμμα νέου τύπου δεν είναι δυνατόν να προκύψει. Αλλωστε και ο Αλέκος Αλαβάνος και άλλοι στον ΣΥΝ ήταν πολέμιοι του κόμματος νέου τύπου επιδιώκοντας τη διάλυση του ΚΚΕ και τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, όντας ακόμη στις γραμμές του, ως στελέχη του, γεγονός που συνέβαλε στην κρίση του 1989 - 1991 και στη διάσπασή του. Είναι εχθροί του και ας τους εμφανίζουν σκόπιμα ως δήθεν όψιμους «εχθρούς» του συστήματος. Δεν προσδοκούν να κάνουν αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα και ας εμφανίζονται ως επικριτές κάποιων που ψήφισαν το Μάαστριχτ.

Να ξανασκαρώσουν ως πιο ισχυρό το ανάχωμα προς το ΚΚΕ επιδιώκουν. Στόχο έχουν να επιτείνουν τη σύγχυση σε έναν κόσμο που ταλαντεύεται και διατηρεί αυταπάτες, αποσιωπώντας ότι ο Αλ. Αλαβάνος και όλες οι δυνάμεις που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσηλωμένες στη στρατηγική της διαχείρισης του καπιταλισμού, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Ενα κόμμα νέου τύπου, για να είναι πραγματικά τέτοιο, δεν μπορεί παρά να έχει στρατηγική σύγκρουσης και ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων. Και ενώ είπε πολλά ο Αλ. Αλαβάνος από το βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, οι λέξεις ρήξη, σύγκρουση και ανατροπή, δεν ήταν μέσα σ' αυτά. Παλιότερα, άλλωστε, είχε μαλώσει το ακροατήριό του σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο, που προσπάθησε να δανειστεί λίγο από το μπόι όσων έχουν κάνει αγωνιστική στάση ζωής το σύνθημα «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Αυτές οι έννοιες δε χαρακτήρισαν ποτέ καμία πολιτική πράξη του κόμματος του οποίου υπήρξε στέλεχος, ευρωβουλευτής, πρόεδρος επί σειρά ετών. Του κόμματος που υπερψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τιμώντας την τότε ψήφο του σε όλη τη μετέπειτα πορεία του ως σήμερα, και με τον Αλ. Αλαβάνο στην προεδρία του. Αποδεικνύοντας ότι ήταν μια ψήφος διαρκείας. Του κόμματος που εκπέμπει όρκους πίστης στην ΕΕ από την ίδρυσή του ως σήμερα. Την οποία ΕΕ, ο Αλ. Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής αλλά και ως πρόεδρος του ΣΥΝ υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουδέποτε αμφισβήτησε, απεναντίας, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για τον εξωραϊσμό της, για να πειστεί ο λαός ότι η ευρωένωση είναι μονόδρομος.

Είναι αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος που σήμερα ανακαλύπτει την ανάγκη «έντονης και δομικής αντιπολίτευσης» στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος που μέχρι πριν λίγο καιρό βομβάρδιζε το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις κοινής δράσης, τις οποίες αυξομείωνε αναλόγως της πολιτικής συγκυρίας. Ο ίδιος που συμπεριελάμβανε το ΠΑΣΟΚ στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Αυτός που διέγραφε τα κυβερνητικά αντιλαϊκά έργα του ΠΑΣΟΚ με μια φράση: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικά προτέρου εντίμου βίου»! Ο Αλ. Αλαβάνος ως πρόεδρος του ΣΥΝ υλοποίησε και προώθησε την πολιτική των ευρύτατων συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Αλ. Αλαβάνος, που σήμερα ρητορεύει περί «αδύναμων κρίκων», στηλίτευε, μαζί του σύσσωμος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι το εθνικό πεδίο δράσης δεν υφίσταται. Μόλις πριν ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του 2008, δήλωνε: «Σήμερα με τις εξελίξεις που υπάρχουν δεν μπορεί κάθε χώρα να κλειστεί στον εαυτό της (...) Χρειάζονται κοινά μέτρα, χρειάζονται κοινές ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι μια βασική θέση, μια φιλοσοφία της Αριστεράς. Αυτό που ξέρει ο καθένας από τον Μαρξ ή όσοι ξέρουν τον Μαρξ σήμερα, είναι προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Τι σημαίνει; Δηλαδή ενωθείτε για να κάνουμε κάτι διεθνώς διαφορετικό»!!!

Αυταπόδεικτο είναι και το γεγονός ότι το μαρξιστικό πρόταγμα προς το παγκόσμιο προλεταριάτο, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το οπορτουνιστικό πρόταγμα σκύψτε τα κεφάλια, στοιχηθείτε στον «ευρωμονόδρομο», προσευχηθείτε για έναν «ανθρώπινο» και «ηθικό» καπιταλισμό. Ο οπορτουνισμός δε θέλει ενωμένο προλεταριάτο για την απελευθέρωσή του από την εκμετάλλευση. Το θέλει υποταγμένο σε ιδεολογήματα και αυταπάτες που διαιωνίζουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης.

Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες είναι στη φύση του οπορτουνισμού. Σε ένα πράγμα ωστόσο είναι σταθερός και στοχοπροσηλωμένος, ανεξαρτήτως ποιος τον εκφράζει, στον αποπροσανατολισμό του λαού, της πρόκλησης συγχύσεων, της καλλιέργειας στις λαϊκές συνειδήσεις αυταπατών πως είναι δυνατόν ο καπιταλισμός να εξανθρωπιστεί. Με αυτή του τη στάση, που διαπερνά θέσεις και προτάσεις, την πρακτική του δράση στο κοινωνικό και πολιτικό στίβο, υπηρετεί αντικειμενικά το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια. Το δρόμο μιας ανάπτυξης που τα οφέλη της καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτών, παρότι δεν έχει στάξει για την παραγωγή τους ούτε μια στάλα ιδρώτα.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα υπηρετεί την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μιας ανάπτυξης με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο δρόμος δεν ανοίγεται με μεταρρυθμίσεις, ρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες ούτε την ηθική των εκάστοτε κυβερνώντων, αφού αυτοί εκπροσωπούν πολιτικά την τάξη που εξουσιάζει και κινούνται με γνώμονα τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα. Για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης υπέρ του λαού πρέπει ο ίδιος ο λαός να γίνει ο σκαπανέας του. Με την πάλη του σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Με σταθερό προσανατολισμό σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής με την εξουσία της άρχουσας τάξης. Με τη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνιστεί και θα οικοδομήσει τη λαϊκή εξουσία. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, του οποίου η πολιτική πρόταση υπηρετεί αυτήν την προοπτική.

Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με έναν αποφασισμένο λαό, ενωμένο και συσπειρωμένο στις γραμμές του ταξικού κινήματος, αυτή η προοπτική θα γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτη, ενώ θα ανοίγονται δυνατότητες για κατακτήσεις στο σήμερα, που θα ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα, θα βάζουν τα θεμέλια της αντεπίθεσης.


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ