Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σεργκέι Λαβρόφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην Αθήνα βρέθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενός οργανισμού συμπληρωματικού του ΝΑΤΟ που αυτήν την περίοδο προεδρεύει η ελληνική κυβέρνηση.

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που δυναμώνει και διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι», προωθεί την πρότασή της για μια «νέα συνθήκη ευρωπαϊκής ασφάλειας». Πρόκειται για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με την οποία επιδιώκεται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης έναντι του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ραγδαία επεκτείνεται η δράση του ΝΑΤΟ.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία και η προώθηση εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας (Nord και South Stream) της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με ρωσικό φυσικό αέριο, οι οποίες παρακάμπτουν το έδαφος της Ουκρανίας, προστατεύοντας έτσι ουσιαστικά τα κέρδη του ρωσικού κεφαλαίου.

Πάντως, η πρόταση της Μόσχας επιδιώκει να αξιοποιήσει τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αντιθέσεις που δεν πρόκειται να μετριαστούν, όσα σχέδια και νέες «συνθήκες ασφάλειας» και αν υιοθετηθούν, καθώς είναι σύμφυτες με το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό σύστημα που υπηρετούν...


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ