Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10546

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
Μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Η 3η και η 4η του Δεκέμβρη του 1944 έχουν καταγραφεί σαν οι μέρες που άρχισε η ένοπλη αναμέτρηση του λαϊκού κινήματος με το στρατό της αστικής τάξης και τους ιμπεριαλιστές προστάτες της. Η επιδίωξη της αστικής τάξης να αφοπλιστεί ο ΕΛΑΣ εκφράστηκε με ματοκύλισμα της διαδήλωσης στις 3 Δεκέμβρη, μιας διαδήλωσης που αντιδρούσε ακριβώς στον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Στις 4 Δεκέμβρη, η κηδεία των πρώτων νεκρών ματοκυλίστηκε επίσης. Η ένοπλη αναμέτρηση, με επίδικο πλέον την ίδια την εξουσία, ήταν γεγονός.

Κατά τους αστούς, ο Δεκέμβρης ήταν μια «κομμουνιστική στάση» και μια επιλογή «εθνικού διχασμού»! Κατά τους οπορτουνιστές, που συνηθίζουν να ασελγούν επί των λαϊκών αγώνων που υπερβαίνουν το αστικό πλαίσιο, ο Δεκέμβρης ήταν ένας ακατανόητος τυχοδιωκτισμός!

Ο Δεκέμβρης κατατάσσεται αμετάκλητα στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος, κατά τον εικοστό αιώνα.

Οσα κι αν γραφτούν εναντίον του Δεκέμβρη, κατευθυνόμενα ή ανιστόρητα, θα μένει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του πανό της ιστορικής φωτογραφίας: ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΙ `Η ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ `Η ΤΑ ΟΠΛΑ.


ΣΕΛ.  11   -   14


«ΠΑΝ-ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»
Δείχνει το δρόμο για τον κινηματογράφο του μέλλοντος!

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της πρώτης κρατικής σχολής κινηματογράφου στον κόσμο, του θρυλικού «Παν-σοβιετικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογραφίας» της ΕΣΣΔ. Οι παρακαταθήκες του αποτελούν σημαντικό εργαλείο σκέψης και δράσης και για τις σημερινές γενιές κινηματογραφιστών.


ΣΕΛ.  3
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ομαλές εξελίξεις ή εξελίξεις ρήξης;

Αχρωμος και άοσμος ο επετειακός τόνος που επιχειρήθηκε. Διχασμένοι οι σκηνοθέτες, άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στη Θεσσαλονίκη, μαχόταν ο καθένας για την υπεράσπιση των δικών του θέσεων.


ΣΕΛ.  4   -   5
Μιρό στη Θεσσαλονίκη

H ζωγραφική του είναι «ποίηση, φαντασία, χρώμα, ρυθμός, μουσική». Περισσότερα από 400 έργα του σημαντικού Καταλανού καλλιτέχνη εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη έως τις 5 Φλεβάρη.


ΣΕΛ.  6
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010
Γιορτή του χρήματος και των συμφερόντων

Η αίσθηση που πλέον κυριαρχεί είναι ότι δε διαγωνίζονται εθνικές ομάδες αλλά πολυεθνικές εταιρείες.


ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο εγκέφαλος και η σταθερότητα της όρασης

Η επεξεργασία από ειδικά νευρικά κυκλώματα των σημάτων, που φτάνουν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, επιτρέπει μια συνεχή και σχετικά σταθερή εικόνα του γύρω κόσμου, παρότι τα μάτια κάνουν απότομες κινήσεις.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ