Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον κ. Παπανδρέου»;

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η «Καθημερινή της Κυριακής» σε ομότιτλο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στη Νέα Υόρκη, από το οποίο και διαβάζουμε:

«Η άριστη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Γιώργο Παπανδρέου κατά την πενταετία που ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών - σημειώνει η "Καθημερινή" - δημιουργεί στην Ουάσιγκτον την προσδοκία, αν όχι την πεποίθηση, ότι τα επόμενα χρόνια οι δύο χώρες θα συνεργαστούν αποτελεσματικά σε μια σειρά ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος»...

*

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον όσον αφορά στις σχέσεις του κ. Παπανδρέου με τις ΗΠΑ είναι κάτι που θα το δούμε (αν και δεν αγνοούμε ότι οι εκτιμήσεις της «Καθημερινής» σε τομείς όπως τα ελληνοαμερικανικά είναι συχνά ακριβείς...).

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι η εκτίμηση της εφημερίδας (πέραν των πληροφοριών που διαθέτει) εδράζεται βασικά στη διαπίστωση περί της «άριστης συνεργασίας» που είχαν οι ΗΠΑ με τον Γ. Παπανδρέου κατά την παραμονή του, το διάστημα 1999 - 2004, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η καταγραφή είναι εξόχως ενδιαφέρουσα καθώς εκείνη η περίοδος ήταν πράγματι εξαιρετικής σπουδαιότητας για μια σειρά λόγους. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια πενταετία κατά την οποία οι ΗΠΑ:

α) Διέλυσαν τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία εγκαινιάζοντας το δόγμα των «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών».

β) Επέβαλαν την παγκόσμια «χούντα» της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», επί Μπους, εισβάλλοντας στο Αφγανιστάν.

γ) Εγκαθίδρυσαν το νεοταξίτικο μοντέλο της «προληπτικής δράσης» και της «εξαγωγής δημοκρατίας» διά της εισβολής και της κατοχής του Ιράκ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, που σφραγίστηκε από την πολιτική των Αμπού Γκράιμπ και των Γκουαντάναμο, υπήρξε «άριστη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Γιώργο Παπανδρέου».

Δεν το ισχυρίζεται κάποιο έντυπο διάτρητο από σταγονίδια κομμουνιστικής συνωμοσιολογίας. Η «Καθημερινή» το ισχυρίζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ