Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες και «χάδια» στο ΠΑΣΟΚ

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγχει την κυβέρνηση «από τη θέση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε στην παρθενική του ομιλία στο κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, αποσαφηνίζοντας το τι σημαίνει αυτό, με τη διασπορά αυταπατών για τις πραγματικές προθέσεις και την ουσία της πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, καλλιέργησε την πάγια λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί μετατροπής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «φιλολαϊκή» κατεύθυνση. Στο σύνολό τους, οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμαναν την εγκατάλειψη ακόμα και των δημαγωγικών αντικαπιταλιστικών κορόνων που σήκωσαν προεκλογικά και την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την τακτική στήριξης της σοσιαλδημοκρατίας, που στρατηγικά εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα είμαστε εδώ, για να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο από θέση αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης (...) Και εδώ, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι είστε ειλικρινείς όταν λέτε, όταν λέγατε, ότι είστε διατεθειμένοι για μεγάλες ρήξεις και τομές, προκειμένου να προασπίσετε το δημόσιο συμφέρον. Κάντε το και θα έχετε μαζί σας την πλειοψηφία των πολιτών και της κοινωνίας να το υποστηρίζει και πρώτα εμείς θα το χαιρετίσουμε!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία! Θα αποδείξετε ότι το εννοείτε ή θα ακολουθήσετε την πεπατημένη, προεκλογικά να βγάζετε φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβετε δεξιά;». Το αποκορύφωμα όλων ήταν η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος αναφώνησε στο τέλος της τοποθέτησής του: «Ακούσαμε σήμερα θετικές εξαγγελίες. Το ζητούμενο είναι να γίνουν πράξη. Σ' αυτή την προσπάθεια και θα σας ελέγχουμε και θα σας πιέζουμε».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «δεχόμαστε ως χώρα ισχυρότατες πιέσεις για μεταρρυθμίσεις εις βάρος των εργαζόμενων» για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Θα ενδώσετε, κύριε πρωθυπουργέ, σε αυτές τις πιέσεις;». Ζήτησε διασαφηνίσεις περί του «με ποια γραμμή θα πάει τη Δευτέρα ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες;», υποστήριξε παράλληλα πως όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεφύγει από τις νόρμες του» προσθέτοντας πως πρέπει «να διαπραγματευτείτε με όλες τις χώρες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας ως ένα βραχνά και να δημιουργήσετε ένα μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αμφισβητεί αυτό το παρωχημένο, αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό εργαλείο».

Ενδεικτικά για την καλλιέργεια αυταπατών όσον αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν και τα ερωτήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό: «Θα προστατεύσετε τις θέσεις εργασίας;», «θα ενοχλήσετε καθόλου τις τράπεζες ή θα τις αφήσετε να κερδοσκοπούν ασύστολα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ