Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ
Χωρίς τέλος η βαρβαρότητα...
  • Πέντε ήταν τελικά οι ανήλικοι, που επαναπροωθήθηκαν βίαια την περασμένη Κυριακή
  • Τα τρία παιδιά παραδίδονται σήμερα στη ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» και τα άλλα δύο (ένα εκ των οποίων Παλαιστίνιος, που έχει ζητήσει άσυλο) βρίσκονται στον Εβρο
  • Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Κομμουνιστές του νησιού επιχειρούν να εμποδίσουν την επαναπροώθηση του αίσχους
Κομμουνιστές του νησιού επιχειρούν να εμποδίσουν την επαναπροώθηση του αίσχους
Οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από τη βάρβαρη ευρωενωσιακή - αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων της μηδενικής ανοχής στους πρόσφυγες - μετανάστες (ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ.) δεν έχουν σταματημό.

Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι τα ανήλικα παιδιά που σιδηροδέσμια μεταφέρθηκαν την περασμένη Κυριακή από τη Χίο προς Θεσσαλονίκη - στην επιχείρηση επαναπροώθησης 51 μεταναστών μέσω Εβρου στην Τουρκία - δεν ήταν τρία, αλλά πέντε. Τα τρία από αυτά, όπως έγραψε στο χθεσινό του φύλλο ο «Ρ», ύστερα από κινητοποίηση του ΚΚΕ, διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους μετανάστες, κρατούνταν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αγίου Αθανασίου της πόλης και ύστερα από εισαγγελική εντολή θα δοθούν, πιθανόν σήμερα, στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» (σ.σ. άγνωστο ποια θα είναι η τελική τους τύχη), παρά το γεγονός ότι στο γκέτο Μερσινιδίου της Χίου κρατούνται ακόμη συγγενείς τους - ενδεχομένως και γονείς τους. Τα άλλα δύο προωθήθηκαν στον Εβρο και αγνοείται η τύχη τους. Το ένα, μάλιστα, από τα δύο αυτά παιδιά είναι Παλαιστίνιος από τη Γάζα και έχει κάνει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου!

Υπό το φως των νέων στοιχείων, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ προχώρησε χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη του νησιού, όπου και επιβεβαιώθηκε το γεγονός της προώθησης των δύο ανηλίκων στον Εβρο, καθώς και ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Επίσης η ΝΕ του Κόμματος προχώρησε σε παράσταση στο Νοσοκομείο της Χίου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την υγεία όσων μεταναστών κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν πάθει ηλίαση και εμφανίζουν προβλήματα αφυδάτωσης.

Αλυσοδεμένοι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο στη Θεσσαλονίκη
Αλυσοδεμένοι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο στη Θεσσαλονίκη
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι έγκλειστοι του Μερσινιδίου ζουν υπό άθλιες συνθήκες, ορισμένοι από αυτούς διαμένουν σε σκηνές κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ στο χώρο των κοντέινερς παραμένουν αρκετές μάνες με 16 μικρά παιδιά (τα δύο είναι λίγων μηνών). Το συσσίτιο που τους διατίθεται είναι φτωχό (φτάνει μόλις τα 6 ευρώ ημερησίως), στα μωρά, εκτός από γάλα, δε διατίθεται ειδικό φαγητό και το νερό παρέχεται από βυτίο (και ζεστό), από άγνωστη πηγή κι όχι εμφιαλωμένο. Οπως καταγγέλλει από τη Χίο η ΝΕ του ΚΚΕ, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Μερσινίδι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΠΑΣΟΚ) ως μέσο αποτροπής μεταναστών που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια να περάσουν στις ελληνικές ακτές.

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Αυτήν την κατάσταση - η οποία στην ολοκληρωμένη εκδήλωσή της συνοδεύεται από την πολιτική της βίαιης επαναπροώθησης - επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν οι κομμουνιστές και οι πολίτες της Χίου που την περασμένη Κυριακή, ύστερα από κάλεσμα του Κόμματος, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού και προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταγωγή των 51 προσφύγων, για να δοκιμάσουν πάνω τους οι κατασταλτικές δυνάμεις την άγρια αστυνομική βία και τρομοκρατία.

Με αφορμή τα μέτρα καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στη Χίο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατήγγειλε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες και στους πολιτικούς πρόσφυγες.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραπέρα σκλήρυνση της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής μετά τις εκλογές και στην απόφαση για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα δάση (όπως προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο), γεγονός που προδιαγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, με δεδομένη την υπάρχουσα σημερινή κατάσταση.

Οσον αφορά τα απαράδεκτα γεγονότα στη Χίο, ο Αντώνης Σκυλλάκος κατήγγειλε την παράνομη επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και τη μεταφορά τους στα αμπάρια του πλοίου με αλυσίδες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο χωρισμό των τριών παιδιών προσφύγων (σ.σ. που τελικά ήταν πέντε, όπως έγινε γνωστό αργότερα) από τους συγγενείς τους.

Οχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή νομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αξιοποιηθούν δάση και δασικές εκτάσεις για τη φιλοξενία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες.

Κατήγγειλε ότι οι μετανάστες στοιβάζονται σε άθλια κτίρια, χωρίς καμία υποδομή και είναι ενδεικτικό για τη στάση της κυβέρνησης - ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές - ότι, όπως ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα οι αρμόδιοι της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, τα στελέχη του έχουν αποχωρήσει από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που ασχολείται με τη χορήγηση ασύλου, γιατί δεν τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ