Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται σήμερα το πρωί στη Βουλή, για την απαράδεκτη τροπολογία, που δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσουν στο «τσεκούρωμα» του καθεστώτος ασφάλισης για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Η τροπολογία περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής και είναι ενδεικτικό ότι επιχειρείται να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού. Η αναπροσαρμογή της λίστας των ΒΑΕ - σύμφωνα με όσα προβλέπονται - θα βασιστεί στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα και για τη σύστασή της αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το νομοθετικό πλαίσιο που στο παρελθόν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της τροπολογίας αναμένεται να ταχθούν σήμερα μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το ΚΚΕ, εξαρχής, τάχθηκε κατά της ρύθμισης, ενώ χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ρύθμιση - «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ εκτιμά ως υποκρισία το κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο στις νέες ρυθμίσεις θα υπάγονται μόνον οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα, τονίζοντας ότι αυτό πρακτικά δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ στην πράξη οι εργοδότες θα θελήσουν να «απαλλαγούν» από εργαζόμενους που θα ασφαλίζονται με το παλιό καθεστώς, προσλαμβάνοντας νέους. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, τις διαδοχικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 για κατάργηση των ΒΑΕ, θυμίζοντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις προτάσεις Σπράου και το νόμο Ρέππα επί ΠΑΣΟΚ το 2002, οι οποίες προσωρινά ανακόπηκαν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε παράλληλα τους εργαζόμενους όχι μόνο να υπερασπιστούν τα κεκτημένα όσον αφορά τα ΒΑΕ, αλλά να απαιτήσουν επέκταση των μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων και πρόσθετα μέτρα για την Ασφάλεια στην Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ