Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λαός πληρώνει και τα ... «σπασμένα»

Το περιστατικό που ακολουθεί το αφιερώνουμε εξαιρετικά τόσο στην κυβέρνηση που εξήγγειλε πρόσφατα την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, όσο και στους υπόλοιπους λάτρεις των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ):

Στην Αγγλία - την «πατρίδα» των ΣΔΙΤ - η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου αποδείχτηκε ότι ήταν όχι μόνο κακή ιδέα, αλλά και ζημιογόνος. Ειδικότερα, η ιδιωτική εταιρεία «National Express», η οποία είχε αναλάβει το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Λονδίνο με το Εδιμβούργο, αποχωρεί, όπως γράφτηκε στο βρετανικό Τύπο, αφήνοντας πίσω της ζημιές περίπου 20 δισεκατομμυρίων στερλινών!

Οπως δήλωσε μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, το συγκεκριμένο δίκτυο θα παραμείνει στον έλεγχο του κράτους για ένα χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του και η οικονομική υγεία του (προφανώς αφού πληρώσει τις ζημιές - κοινώς τα «σπασμένα» - ο βρετανικός λαός. Κι ύστερα; Υστερα - όπως και πάλι δήλωσε ο Αγγλος υπουργός Μεταφορών - θα επιχειρηθεί να συναφθεί νέο συμβόλαιο με ...ιδιώτη!

Ωραία καπιταλιστική λογική: Ο λαός πληρώνει και τα έργα υποδομής και τις πανάκριβες υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλά και τις ενδεχόμενες ζημιές τους! Οι επιχειρηματίες ακόμη κι όταν κατορθώνουν να «φουντάρουν» τις επιχειρήσεις αυτές, αποχωρούν κερδισμένοι.

«Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου», για να θυμηθούμε το ...δίκαιο μοίρασμα της γνωστής ιστορίας του Χότζα!

«Ενεργειακή απόδοση» ... κερδών

Εξαγγέλθηκε τελικά προχτές από την κυβέρνηση το περιβόητο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα που επιβάλλεται με πρόσχημα την «εξοικονόμηση ενέργειας», ενώ στην ουσία πρόκειται για δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας, στο πλαίσιο της «πράσινης» οικονομίας, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και σε άλλους συναφείς κλάδους, όπως αυτοί της κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου, υαλοπινάκων, καυστήρων, ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών συστημάτων, κ.ά. Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παλιές κατοικίες κατασκευασμένες πριν από το 1980 (δηλαδή, με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς) και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αφορά, δηλαδή, κατοικίες όπου διαμένουν κυρίως οι λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα σύγχρονο σπίτι, καθώς μαστίζονται από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, της αβάσταχτης φορολογίας, της μείωσης μισθών και εισοδήματος.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόγραμμα με διπλό στόχο: Από τη μια δημιουργεί νέες «χρυσές δουλειές» τόσο στο κατασκευαστικό, όσο και στο χρηματοπιστωπιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τα λαϊκά στρώματα καλούνται πλέον να ξαναπληρώσουν για την υποτιθέμενη αναβάθμιση των κατοικιών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, η συνολική δαπάνη των 100.000 νοικοκυριών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δαπάνη του κράτους για επιδοτήσεις του εγχειρήματος. Και τα δύο αυτά ποσά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι είτε ως έξοδο για την «ενεργειακή απόδοση» του σπιτιού τους, είτε ως φορολογούμενοι, για τις κρατικές επιδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών τα έργα ενεργειακής απόδοσης (θερμομόνωση, αλλαγή καυστήρα, κ.ά.) υπολογίζονται σε περίπου 20.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση θα κυμαίνεται από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Επομένως, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα, αφού αναγκαστικά σπρώχνονται στα γκισέ των τραπεζών για δάνεια...

Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι: Μπορεί με αυτόν τον τρόπο και στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος να επιλυθεί το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος και μάλιστα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού; Μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπου βασικό χαρακτηριστικό του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους του καπιταλιστή; Ασφαλώς και δεν μπορεί. `Η μήπως είναι εφικτό κάτι τέτοιο μέσα σε συνθήκες όπου βρίσκεται στην κορύφωσή της η εμπορευματοποίηση της γης και της κατοικίας; Μιας κατοικίας χωρίς ασφάλεια και ποιότητα, για την οποία πρώτη και κορυφαία μέριμνα, πριν από την ενεργειακή της απόδοση, θα ήταν να δει κανείς την αντισεισμική της επάρκεια.

Πρόκειται για μια πολιτική που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, τα όρια της υποκρισίας. Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί την ανατροπή αυτής της πολιτικής της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης. Απαιτεί ρήξη με αυτό το καθεστώς των μονοπωλιακών ομίλων, ώστε και ο τομέας της ενέργειας και ο τομέας των κατασκευών να απαλλαγούν από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο τότε θα υπάρξει σωστός ενεργειακός σχεδιασμός και φτηνή αναβαθμισμένη λαϊκή κατοικία.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεσμεύσεις μόνο στο κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καμία δέσμευση έναντι των λαϊκών συμφερόντων δεν πρόκειται να αναλάβει προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου. Αυτό ακριβώς επαναβεβαίωσε με την τοποθέτησή του στη χτεσινή συνεδρίαση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με στόχο την προετοιμασία της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το κεντρικό μας μήνυμα θα είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη χώρα, ένας οδικός χάρτης προθέσεων (!) ως κυβέρνηση, οι πρώτες μας κινήσεις». Και για όποιον δεν κατάλαβε διευκρίνισε ότι θα επαναφέρει τους «πέντε στόχους» που είχε εξαγγείλει πέρυσι στη ΔΕΘ, εμπλουτισμένους με άφθονη δημαγωγία και «σκληρή κριτική» στην κυβέρνηση. Φυσικά, δεν εκπλήσσει κανέναν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους. Πρώτα και κύρια γιατί η πολιτική του είναι απολύτως δεσμευμένη και συνυφασμένη με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, είναι πλήρως ενταγμένη στον «ευρωμονόδρομο». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει ότι «ωριμάζει» για την εξουσία. Και αυτό ακριβώς κάνει αποφεύγοντας φιλολαϊκές δεσμεύσεις και ενισχύοντας τις δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας. Η «πράσινη ανάπτυξη» θα είναι το όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη στήριξη του καπιταλισμού. «Χρέος μας είναι να δώσουμε τη βεβαιότητα και σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και μπορεί», τόνισε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου. Ας μην αγωνιά. Ο εργαζόμενος λαός έχει πάψει να έχει ψευδαισθήσεις εδώ και πολλά χρόνια για το τι «ξέρει» και «μπορεί» να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό τρέχει φεύγοντας μακριά του.

Πώς «πέφτουν» οι χαφιεδοκάμερες...

Την ορθότητα της εκτίμησης που από την πρώτη στιγμή έκανε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή οι κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενες «ανεξάρτητες αρχές» δεν είναι παρά το άλλοθι για την αντιδραστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τις χαφιεδοκάμερες. Η κυβέρνηση, που κατά τ' άλλα αρέσκεται να εμφανίζεται ως υπερασπιστής και θεματοφύλακας των θεσμών και του Συντάγματος, ζήτησε την έτσι και αλλιώς μη δεσμευτική «γνωμοδότηση» της Αρχής, για να δείξει ότι είναι «δημοκρατικά ευαίσθητη», όπως είπε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να περιμένει το Σεπτέμβρη, όπως ζήτησε ο επικεφαλής της Αρχής, και έσπευσε να καταθέσει και ψηφίσει την τροπολογία για την καθολική χρήση των χαφιεδοκαμερών στη Βουλή. Τώρα όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και η κυβέρνηση γιατί έκανε τη «δουλειά» που ήθελε κατακαλόκαιρο και η Αρχή που εξέδωσε τη γνωμοδότηση που ήθελε, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη τροπολογία «δεν εναρμονίζεται με το Σύνταγμα», έστω και «κατόπιν εορτής». Εννοείται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, «δίχως να ανοίξει μύτη», όπως καυχιούνται τα στελέχη της. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοια αντιδραστικά τερατουργήματα, που στρέφονται ενάντια στα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν καταρρέουν από τις διάφορες αρχές του συστήματος, που αποτελούν και το άλλοθι της κάθε κυβέρνησης γι' αυτό και τις φτιάχνουν, αλλά κάτω από την ασίγαστη πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των διαχειριστών της.

Τα ... γριποκυβερνητικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ κάποιοι στην κυβέρνηση ότι όσο πιο συχνά εμφανίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος και μιλάει για τη «νέα γρίπη» τόσο πιο ...ήσυχοι νιώθουμε;

Ετσι θα είναι, αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο μεγάλη δημοσιότητα και η συχνότητα που τον βλέπουμε στις τηλεοράσεις και τον ακούμε στα ραδιόφωνα.

Τους βεβαιώνουμε πάντως ότι αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο!

Αλλωστε, μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που έχει εξαγγείλει ότι ...λύθηκαν επί υπουργίας του τα προβλήματα στα νοσοκομεία, ότι δεν υπάρχουν ουρές και ράντζα και ότι καλύφθηκαν οι περισσότερες κενές οργανικές θέσεις.

Οχι πως αν είχαμε κάποιον άλλο υπουργό Υγείας θα νιώθαμε καλύτερα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Οποιοσδήποτε κι αν ήταν θα θύμιζε ...Νέα Δημοκρατία και κυρίως την πολιτική της στο χώρο της Υγείας.

Δηλαδή, ακριβώς την ίδια που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και συνίσταται στο εξής απλό: Οσο χειρότερο κάνουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας τόσο περισσότερους πελάτες στέλνουμε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

ΩΣΤΕ «πόρους με διαφάνεια» θέλει να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, όπως μας δήλωσε χτες ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στον απολογισμό του «ΘΗΣΕΑ»...

Δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταφέρει. Αρκεί, για παράδειγμα, να δώσει στους δήμους όσα τους χρωστάει και για τα απαραίτητα έργα και δαπάνες να υπάρχει πάγια και γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση. Τι πιο ...διαφανές από αυτό;

Προφανώς όμως ...δεν τους κάνει. Γιατί δηλαδή να καλύπτουν τα έξοδα των δήμων και τις ανάγκες των δημοτών όταν μπορούν να κάνουν άλλα πιο ...όμορφα πράγματα...

Οπως, για παράδειγμα, τις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ετσι, να μπορεί το δημόσιο να πληρώνει και οι κατασκευαστικές ή άλλες εταιρείες να κερδοσκοπούν ασύστολα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε «φαγώνονται» γρήγορα και αποτελεσματικά και όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Εχουμε ...απορρόφηση δηλαδή...

Η επιστημονικότητα της υπουργού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ανυπόστατους ισχυρισμούς καταφεύγει η κυβέρνηση για να παραπληροφορήσει τους εργαζόμενους και να προωθήσει την ψήφιση της τροπολογίας που καταργεί τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ετσι, χτες, στη ΝΕΤ η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ισχυρίστηκε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, πάνω στο οποίο θα βασίζεται το υπουργείο και με υπουργικές αποφάσεις θα προχωρήσει στον εξοβελισμό από τη λίστα εκατοντάδων κλάδων και ειδικοτήτων, είναι ένα «απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά πόρισμα»!

Μόνο που την υπουργό διαψεύδει η ίδια η Επιτροπή Μπεχράκη. Οι συντάκτες του σχετικού πορίσματος δεν είναι και τόσο σίγουροι για την «επιστημονικότητα» του πορίσματος. Αναφέρουν μάλιστα στο πόρισμα: «Επιστημονικά, το στοιχείο που θα ενίσχυε την ισχύ του παρόντος πορίσματος θα ήταν η ύπαρξη επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στα ΒΑΕ». Παραδέχεται δηλαδή ότι το πόρισμα δε διαθέτει επιδημιολογικά δεδομένα. Και ακόμα κάνει αποδεκτό το εξής: «Είναι γεγονός ότι ο βαθμός της μέχρι τώρα εφαρμογής του θεσμού του Ιατρού Εργασίας, του Τεχνικού Ασφάλειας και των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων δεν έχει επιτρέψει την αυστηρή επιδημιολογική παρατήρηση των 700.000 περίπου εργαζομένων που ήδη υπάγονται και του αγνώστου αριθμού που αιτείται την υπαγωγή στα ΒΑΕ, έτσι ώστε η επαγγελματική νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη».

... και η αλήθεια

Αλήθεια, πόσο «επιστημονικά τεκμηριωμένο» μπορεί να χαρακτηριστεί ένα πόρισμα που το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει καταγραφή της επαγγελματικής νοσηρότητας του κάθε επαγγέλματος; Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών. Θα προσθέσουμε όμως την κατακλείδα του πορίσματος επί του συγκεκριμένου προβληματισμού.

«Αρα, η τυχόν πρόταση για εξαίρεση έστω και ενός εργαζόμενου που ήδη υπάγεται στα ΒΑΕ σήμερα θα κινδύνευε να είναι με επιστημονικούς όρους άστοχη»! Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια. Πώς, δηλαδή, γίνεται να είναι άστοχη η εξαίρεση των σημερινών εργαζομένων από τα ΒΑΕ, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους που θα μπουν στην παραγωγή από εδώ και στο εξής, στους κλάδους και στις ειδικότητες που σύμφωνα με το πόρισμα εξαιρούνται από το καθεστώς των ΒΑΕ;

Ολα τα παραπάνω μαρτυρούν την απλή αλήθεια: Ούτε στο πόρισμα Μπεχράκη ούτε στις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα καταργηθεί το καθεστώς των ΒΑΕ, υπάρχει έστω και ένας κόκκος επιστημονικότητας και αντικειμενικότητας. Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική. Οπως και η ευθύνη. Κανένα άλλο κριτήριο δεν τίθεται. Ολα τ' άλλα είναι λόγια του αέρα και ουδόλως επιστημονικά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Καθώς το τελευταίο διάστημα η συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού κορυφώνεται με τη βολική εκλογολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο και, ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προβάλει προφίλ καλύτερου διαχειριστή, αφού στα κεντρικά ζητήματα ταυτίζεται με τη ΝΔ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ και αυτή την καλοκαιρινή περίοδο πρωτοστατεί στην ενημέρωση, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καλώντας να προβληματιστούν. Να δουν ότι το ουσιαστικό δίλημμα δεν είναι να διαλέξουν διαχειριστή της μιζέριας τους, αλλά ουσιαστικά να επιλέξουν δρόμο ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος ανάπτυξης είναι αυτός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, της κατακρεούργησης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με απολύσεις, αύξηση ανεργίας, καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτός, δηλαδή, που έχουν βιώσει στο πετσί τους τα λαϊκά στρώματα από τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και σιγοντάρουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και θα ολοκληρωθεί με την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, είναι αυτός στον οποίο καλεί το ΚΚΕ την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Αυτός είναι ο δρόμος σύγκρουσης με τη λογική της συναίνεσης, γιατί αυτή είναι επιλογή καταστροφική, οδηγεί σε χειροτέρευση της κατάστασης και επιπλέον διαμορφώνει το έδαφος για να πληρώσουν οι λαϊκές δυνάμεις τις συνέπειες της κρίσης, όπως πλήρωσαν και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το ΚΚΕ δεν προβάλλει αυτόν τον διαφορετικό δρόμο στο κενό. Δείχνει στους εργάτες και τα άλλα σύμμαχα στρώματα και τον τρόπο: Με καλύτερη οργάνωση του κινήματος, ώστε να μπουν περισσότερες δυνάμεις στην πάλη. Με ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του αγωνιστικού πόλου των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, την αγωνιστική ενίσχυση του κινήματος της νεολαίας. Ετσι η πάλη κατά της αστικής εξουσίας, κατά του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος θα δυναμώνει, θα απαντάει στην προσπάθεια τρομοκράτησης από την πλουτοκρατία και, ταυτόχρονα, χτίζοντας τη λαϊκή συμμαχία σε στέρεα αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική βάση, θα έχει κατακτήσεις, θα βοηθάει στην αλλαγή συνειδήσεων.

Ετσι με την καθημερινή δράση θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για να διεκδικηθεί η εξουσία και όχι απλά μια αλλαγή κυβέρνησης. Να περάσει η εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια της εργατικής τάξης, η οποία, μαζί με τους συμμάχους της, με εργαλείο αυτή τη λαϊκή εξουσία, θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Βάζοντας βάσεις, οργανώνοντας τη λαϊκή οικονομία με την κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής και τη γη, με κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε συνεχώς να κατακτιέται ένα ανώτερο επίπεδο ζωής με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού. Σε μια τέτοια κοινωνία, με τέτοια οργάνωση της οικονομίας, θα επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα για όλους, θα εξασφαλιστεί το καθολικό δικαίωμα σε ένα σύστημα δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας, η πρόσβαση στην Αθληση, στον Πολιτισμό, θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι συνολικές λαϊκές ανάγκες.

Το ίδιο παραμύθι πριν και μετά την κρίση

Το ίδιο παραμύθι, παρόλο που έχει αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή ένα τερατώδες ψέμα, επιμένει να αναμασά η κυβέρνηση, ότι δηλαδή με το σχέδιο εξόδου από την κρίση που εφαρμόζει θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνέπειές της και στη συνέχεια θα 'ρθουν καλύτερες μέρες. «Η κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου της. Ενός σχεδίου, με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου μιλώντας χτες στη Βουλή. Προφανώς ο υπουργός Οικονομίας πιστεύει ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι τρώνε κουτόχορτο και δεν έχουν αντιληφθεί πως η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και άλλοι συνοδοιπόροι του «ευρωμονόδρομου» είναι αυτή που οδήγησε στην κρίση. Και πριν την κρίση η κυβέρνηση πάλι το ίδιο παραμύθι έλεγε: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη και ευημερία για όλους». Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση είναι ότι ολιγώρησε ή καθυστέρησε να κάνει πράξη αυτές τις εξαγγελίες της. Τα έδωσε όλα στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά η μόνη ευημερία που κατάφερε ήταν αυτή της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι καταδικασμένη βέβαια να συνεχίσει στην ίδια ρότα. Ομως, δεν είναι καταδικασμένοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υποστούν αγόγγυστα την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός να γίνει λαϊκή συνείδηση η αλλαγή συσχετισμού δύναμης για να εφαρμοστεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης κάτω από τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ