Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Στη φιλομονοπωλιακή πολιτική η αιτία τους

Στα 17,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) το α' εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσιολογική απόρροια του φιλομονοπωλιακού προσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής, κατάσταση η οποία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνεται περαιτέρω. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, επιβαρύνοντας με νέους φόρους τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα, η πραγματική φορολογία των επιχειρήσεων το 2007 (στοιχεία Γιούροστατ) να διαμορφωθεί μόλις στο 15,9% και με τη θέση αυτή, η Ελλάδα διατηρεί μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των «27» σε ό,τι αφορά το χαμηλό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα και στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε το 2009 σε μεγάλες παροχές στήριξης διάφορων επιχειρηματικών κλάδων.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το έλλειμμα, σημειώνεται: «Το έλλειμμα δεν το δημιουργούν οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια δεν έχουν καμιά υποχρέωση να επιβαρυνθούν για την κάλυψή του.

Τα ελλείμματα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών, γενικά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, πρέπει να καταδικαστεί με τους λαϊκούς αγώνες και με την ψήφο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ