Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικός καυγάς για τη γρίπη

Προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των συνεπειών της «νέας γρίπης» κατέβαλε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε για το θέμα, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα από τις 14 Σεπτέμβρη θα αρχίσει να παραλαμβάνει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου που έχει παραγγείλει στην πολυεθνική «Glaxo».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκε και ο γνωστός δικομματικός καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εάν είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «νέας γρίπης», παραγνωρίζοντας οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ότι τα κόμματά τους είναι εξίσου υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις του.

Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» απαιτείται «εθνική συναίνεση» και «αρραγές επιστημονικό και πολιτικό μέτωπο» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί ανύπαρκτα στοιχεία και επιχειρεί να σπείρει τον πανικό και την αβεβαιότητα. Δήλωσε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είπε ότι σήμερα θα παραλάβει από την αρμόδια επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο στη συνέχεια θα παραδώσει στον πρωθυπουργό. Ανακοίνωσε δε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 520 αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια. Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η εξάπλωση της γρίπης είναι χαμηλή στη χώρα μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει χαμηλή. Τις επόμενες μέρες, είπε, θα έχει συνεργασία με τους εκπροσώπους των δημάρχων και των νομαρχών της χώρας, όπου θα δοθούν οδηγίες για την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της γρίπης και θα αρχίσουν οι εφημερίες ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού που θα είναι δωρεάν και θα αφορά όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για απουσία ενιαίου κέντρου ενημέρωσης και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΚΚΕ: Ευθύνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάντια του συστήματος Υγείας

Το δικομματικό καυγά κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ευθύνες που, όπως είπε, δεν μπορούν να κρυφτούν λόγω της κατάστασης με τη «νέα γρίπη». Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τη γρίπη, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τα 700 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Εχουμε, είπε, ένα σύστημα Υγείας που αγκομαχά από τις ελλείψεις και κατήγγειλε ότι καθημερινά 13 περίπου άτομα είναι σε λίστα αναμονής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Απαιτείται, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ανάπτυξη μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα είναι δημόσια και δωρεάν και θα φροντίζει σε σταθερή βάση τον πληθυσμό με συνδυασμό μέτρων ανά χώρο κατοικίας και εργασίας. Χρειάζεται, είπε, με ευθύνη του κράτους να γίνονται συστηματικές ιατρικές εξετάσεις σε μόνιμη βάση και όχι μόνο για τη «νέα γρίπη».

Ο Χ. Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει να αποδειχθεί ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης και να μην παρακαμφθούν οι κλινικές του δοκιμές και σχολιάζοντας την εξαγγελία του Δ. Αβραμόπουλου ότι οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τις 14 Σεπτέμβρη αναρωτήθηκε εάν η χώρα μας θα παραλάβει το εμβόλιο πιο γρήγορα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση και η θεραπεία σε όλους και αυτή να είναι δωρεάν και να παρέχεται από κρατικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ