Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Με τις βασικές κατευθύνσεις της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ ασχολήθηκε χτες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσία των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της σουηδικής προεδρίας ο Γιώργος Τούσσας τόνισε ότι «κινείται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, επιδιώκει να διορθώσει ελλείψεις και καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βασική στόχευση των πολιτικών της ΕΕ. Οπως είπε, «προτεραιότητα της ΕΕ είναι να θέσει σε ισχύ τη Συνθήκη της Λισαβόνας», έτσι «ώστε η δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων». Οσον αφορά στην οικονομική πολιτική της επισήμανε ότι «στηρίζεται κυρίως σε δύο άξονες: Τη στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια, και ταυτόχρονα επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που σχεδιάστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Τόνισε επίσης ότι «αυτό που θέλουν είναι ο ασφυκτικότερος έλεγχος των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών και η ενίσχυση του κοινού νομίσματος».

Ειδικά για τη λεγόμενη περιβαλλοντική πολιτική των Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η πολιτική πρόταση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αλλά, αντίθετα, τη δημιουργία νέων κερδοφόρων διεξόδων για το κεφάλαιο στον τομέα της πράσινης οικονομίας». Τέλος, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη στόχο, που είναι «η προώθηση του προγράμματος της Στοκχόλμης στα πλαίσια της ενίσχυσης του Ενιαίου Χώρου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ», που «έρχεται να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στο εργατικό κίνημα, να περιορίσει ακόμη πιο δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ