Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΑΣΕ
Υιοθετήθηκε το αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού επιταχύνουν τις διαδικασίες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Υιοθετήθηκε τελικά χτες από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που συνέρχεται στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα», με στόχο την εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό. Το ψήφισμα ψηφίστηκε, με ανάταση του χεριού, από την πλειοψηφία των βουλευτών που παραβρίσκονταν στην αίθουσα. Ενώ 8 μέλη το καταψήφισαν (συμπεριλαμβανομένων των κομμουνιστών βουλευτών, ανάμεσά τους και του βουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη) και 4 απείχαν.

Από την πλευρά των ελληνικών κομμάτων το ΠΑΣΟΚ (Ευθυμίου) καταψήφισε, η ΝΔ (Σκανδαλάκης, Χαρακόπουλος, Κασαπίδης) απείχε, ο ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης) δεν ήταν στην αίθουσα.

Υποστηρίζοντας με τη μεγαλύτερη προκλητικότητα και σε κάθε περίπτωση ανιστόρητα πως στον 20ό αιώνα στις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν «δύο βασικά απολυταρχικά καθεστώτα, των ναζί και των σταλινικών, που έφεραν γενοκτονία, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στο ψήφισμά της η Συνέλευση χαρακτηριστικά «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την εξύμνηση των απολυταρχικών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής κινητοποιήσεων που εξυμνούν το ναζισμό και το σταλινισμό».

Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η Συνέλευση του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα, όπως τη Λιθουανία, όπου η περιβόητη αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, συνδυάστηκε και ταυτίστηκε με τη δημιουργία μνημείων για τα Ες Ες και τους ναζί, που μόλις πριν από λίγες δεκαετίες σφαγίασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Τι προτείνει το κατάπτυστο ψήφισμα

Στη λογική της ανάγκης του κεφαλαίου να ξαναγραφτεί στα μέτρα του η Ιστορία καλεί τις χώρες - μέλη:

  • «Να συνεχίσουν την έρευνα για τη νομιμότητα του απολυταρχισμού και να ενισχύσουν τη δημόσια συνειδητοποίηση» και να χρησιμοποιήσουν νέα βελτιωμένα «εκπαιδευτικά εργαλεία, προγράμματα και ενέργειες κυρίως για τις νεότερες γενιές, για την ιστορία του απολυταρχισμού, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία και την ανοχή»,
  • «Να προωθήσουν και να στηρίξουν δραστηριότητες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται στους τομείς της έρευνας και της ενίσχυσης της δημόσιας συνειδητοποίησης για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από απολυταρχικά καθεστώτα».
  • Να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού», υποστηρίζοντας ότι με το σύμφωνο μη επίθεσης που υπέγραψε τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1939 η Σοβιετική Ενωση με τη Γερμανία «μοιράστηκε» η Ανατολική Ευρώπη. Το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία, γνωστό ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, με το οποίο η Σοβιετική Ενωση εξασφάλισε τη χρονική καθυστέρηση της χιτλερικής επίθεσης στα δυτικά σύνορά της.

Εντονη ήταν η αντίδραση των Ρώσων βουλευτών που συμμετέχουν στον Οργανισμό, οι οποίοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ