Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών
  • Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου
  • Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την κυβερνητική πολιτική

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ με σύνθημα «Ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό»
Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ με σύνθημα «Ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό»
Το ΚΚΕ δεν περιορίζει το θέμα του τουρισμού στενά στα όρια της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αναδεικνύει τον τουρισμό ως κατ' εξοχήν κοινωνική ανάγκη για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Τα παραπάνω τόνισε στην εισήγησή του ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, αναλύοντας την Επερώτηση και συνέχισε:

«Θεωρούμε τις διακοπές και την αναψυχή δικαίωμα των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικότερα της λαϊκής οικογένειας και από αυτήν την άποψη για το ΚΚΕ δεν μπαίνει ζήτημα ούτε αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ούτε και υιοθέτησής της και μάλιστα σε αντίθεση και σε βάρος άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή και η κρατική οργάνωση των κοινωνικών υποδομών».

Σήμερα, τόνισε ο εισηγητής, και στον τομέα του τουρισμού αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για να επιταχυνθούν και στον τουρισμό οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να επιταχυνθεί η ενίσχυση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς ξενοδοχειακών κλινών η οποία υπερβαίνει μάλιστα και το 85% της τρέχουσας ζήτησης και ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο περιθώριο των διαδικασιών θα οδηγηθούν είτε στο να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους είτε να εξαγοραστούν και να συγχωνευθούν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κάτι που θα έχει ως συνέπεια μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.

Οι ευνοημένοι

Από την κατάσταση που επικρατεί, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ευνοημένοι είναι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς, οι οποίοι ήδη ελέγχουν στη χώρα μας ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου μαζικού τουρισμού και επιβάλλουν τις διαθέσεις όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική για την υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό, συνέχισε, έχει ως συνέπεια να διευρυνθεί η ψαλίδα ανάμεσα στους αλλοδαπούς και τους Ελληνες τουρίστες και έτσι παρατηρούνται ακόμα και αυξήσεις στις τιμές που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να διευρύνεται όλο και περισσότερο το τμήμα της λαϊκής οικογένειας που δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Υπολογίζεται, τόνισε, ότι πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν μπορούν να πάνε διακοπές, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει σε συγγενικά σπίτια ή περιορίζει το χρόνο των διακοπών του.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι και στον τομέα του τουρισμού θα αξιοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης για να γενικευθεί η επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον κλάδο. «Η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης, η ανασφάλιστη εργασία, η καταστρατήγηση του ωραρίου, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς θα αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, προχωράει ταχύτατα στην ικανοποίηση όλων των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο του τουρισμού και στην κυριολεξία προσφέρει «γην και ύδωρ», όπως φαίνεται και από το χωροταξικό του τουρισμού με το οποίο διευκολύνει την παραχώρηση δημόσιου πλούτου στους κεφαλαιοκράτες για εκμετάλλευση.

Η άποψη του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, κατέληξε, αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως βασική δραστηριότητα, τον βλέπει σε αναλογία με τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, με τις υποδομές που χρειάζονται, με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού σε ισορροπία με τη φύση. Από αυτήν την άποψη, είπε, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων και κοινωνικός έλεγχος, αλλά για να γίνει αυτό εφικτό, χρειάζεται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η υπόλοιπη δράση στο χώρο του τουρισμού να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία. Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, τόνισε, μπορεί να ικανοποιηθεί το καθολικό δικαίωμα στον τουρισμό, στην αναψυχή και τις διακοπές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ προβάλλει και προτείνει ένα σύνολο στόχων πάλης σήμερα οι οποίοι είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί και μπορούν να διεκδικηθούν από το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τη νεολαία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ