Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
«Θερμοκήπιο» αγριότητας η αντιμεταναστευτική πολιτική

Αγροκτηνοτρόφοι χτύπησαν βάναυσα και έσυραν δεμένους στο μηχανάκι δύο Μπαγκλαντέζους εργάτες, με την υποψία και μόνο ότι τους έκλεψαν αρνιά από το κοπάδι τους

Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Την πολιτική που τους θέλει διαιρεμένους για να κερδίζει από το δικό τους ιδρώτα
Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Την πολιτική που τους θέλει διαιρεμένους για να κερδίζει από το δικό τους ιδρώτα
Σε καταστάσεις που παραπέμπουν στις μεθόδους και τα βασανιστήρια των επιστατών του 19ου αιώνα στο Νότο των ΗΠΑ οδηγεί το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που έντεχνα καλλιεργεί και οξύνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή - αντιμεταναστευτική πολιτική. Μέσα στο θερμοκήπιο της προπαγάνδας, που θέλει τους μετανάστες ενόχους για όλα τα δεινά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να κρυφτεί ο πραγματικός αντίπαλος, και στο έδαφος της πολιτικής που θέλει τους αλλοδαπούς εργάτες ανέστιους, κυνηγημένους, παράνομους και κατατρεγμένους, φύονται περιστατικά αφάνταστης απανθρωπιάς, όπως το κρούσμα που καταγράφηκε προχτές το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα.

Στην κωμόπολη της Ηλείας, όπου πριν 13 μήνες οργίασε η επιθετικότητα των φραουλάδων σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, δύο αγροκτηνοτρόφοι (οι Σάμαρης και Γομοστιώτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Αστυνομία), με την υποψία και μόνο ότι οι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην (αναπόδεικτη μέχρι χτες) κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, ξέσπασαν πάνω τους με τρόπο που προκαλεί σοκ για την αγριότητά του. Τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια - για παραδειγματισμό - τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους τραβολογούσαν - διαπόμπευαν στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας.

Μπροστά, δηλαδή, οδηγώντας το μηχανάκι, πήγαιναν τα δυο ανθρωπόμορφα τέρατα και πίσω τους έτρεχαν οι δύο μετανάστες, ακολουθώντας την ταχύτητα της μηχανής, προκειμένου να μην πέσουν στο έδαφος και σκοτωθούν. Κάποια στιγμή, όμως, οι δύο Μπαγκλαντέζοι ένιωσαν τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν, λύγισαν και έπεσαν στο έδαφος. Οι δυο αναβάτες της μηχανής σταμάτησαν, κατέβηκαν, τους σήκωσαν όρθιους, τους χτύπησαν και τους ανάγκασαν να συνεχίσουν να τρέχουν όπως και πριν! Το εγκληματικό σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι την ώρα που παρενέβη η αστυνομία, ύστερα από καταγγελία κάποιων από τους κατοίκους της Μανωλάδας. Η Αστυνομία, όμως, αντί να φερθεί στους δυο ντόπιους αγροκτηνοτρόφους όπως τους έπρεπε, συνέλαβε μαζί και τους μετανάστες, επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν τα προβλεπόμενα από το νόμο χαρτιά!

Εστησαν ενέδρα

Οι δύο αγροκτηνοτρόφοι ισχυρίστηκαν ότι διαπίστωσαν από καιρό σε καιρό να τους λείπουν αρνιά. Γι' αυτό αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στο στάβλο τους, για να πιάσουν τους πιθανούς κλέφτες τα ξημερώματα της Τετάρτης. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε καμιά καταγγελία για κλοπή αρνιών δεν είχε γίνει στην αστυνομία. Κάποια στιγμή, είδαν να καταφτάνουν στο χώρο τρεις αλλοδαποί εκ των οποίων κατάφεραν - όπως ισχυρίζονται - να αναγνώρισαν τους δύο. Ωστόσο, επειδή δεν τους έβρισκαν, έπιασαν έναν άγνωστο σε αυτούς εργάτη γης, επίσης από το Μπαγκλαντές, και αφού τον έδεσαν με σκοινί, τον χτύπησαν άγρια προκειμένου να τους πει πού βρίσκονται.

Την Πέμπτη το απόγευμα, με υπόδειξη - όπως ισχυρίζονται - του τρίτου μετανάστη, βρήκαν δυο άλλους εργάτες γης και ακολούθησαν όσα περιγράφτηκαν πιο πάνω. Τα θύματα αυτού του απάνθρωπου περιστατικού ανέφεραν πως, όταν τους έδεσαν, αφού τους αφαίρεσαν κι ένα κινητό τηλέφωνο που είχαν επάνω τους, τους ξυλοκόπησαν όχι μόνο με γροθιές και κλοτσιές αλλά και με μια γκλίτσα που κρατούσε στα χέρια του ένας εκ των δύο βασανιστών.

Οι θύτες και τα θύματα κρατούνται και θα απολογηθούν τη Δευτέρα 22 Ιούνη στον ανακριτή. Οι κατηγορίες σε βάρος των δύο Μπαγκλαντέζων είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα καθώς και το αδίκημα της ζωοκλοπής μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι δύο αγροκτηνοτρόφοι. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη βία, εξύβριση, κλοπή και παράνομη κατακράτηση.

Το «θερμοκήπιο» της αγριότητας

Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο οι τσιφλικάδες της φράουλας, η αστυνομία και οι τοπικές αρχές χειρίζονται το ζήτημα των μεταναστών που αναζητούν ένα μεροκάματο πείνας στα θερμοκήπια, ενθαρρύνουν την εκδήλωση τέτοιων απάνθρωπων συμπεριφορών.

«Ανθρωποι» που αισθάνονται τους μετανάστες παρείσακτους και κτήμα τους, που τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί και απολαμβάνουν της ανοχής των τοπικών αρχών όταν τους χτυπούν και τους απειλούν, όπως έγινε στην απεργία των εργατών γης τον Μάη του 2008, μπορούν να καταλήξουν ακόμα και στο να εξοντώσουν, με όλη τη σημασία της λέξης, τους αλλοδαπούς εργάτες. Αλλωστε και πέρυσι το Μάη, με την ανοχή της αστυνομίας, είχαν χρησιμοποιήσει σε βάρος τους ακόμα και όπλα, εκτός από μαγκούρες και άλλα φονικά εργαλεία, προκειμένου να σπάσουν την απεργία τους.

Τότε, όπως και τώρα, η αστυνομία συνέλαβε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών, τσουβαλιάζοντας τους αγωνιστές με τους τσιφλικάδες που επιτέθηκαν, προπηλάκισαν, απείλησαν και ξυλοκόπησαν τους μετανάστες. Επιβραβεύοντας και μ' αυτόν τον τρόπο εκείνους που βρίσκουν στους μετανάστες ένα φτηνό και απροστάτευτο εργατικό δυναμικό, για να μαζεύεται η φράουλα γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, οι αρμόδιες αρχές, στη ρότα της κυρίαρχης πολιτικής, είναι αυτές που δίνουν το πράσινο φως για την εκδήλωση κρουσμάτων όπως το προχτεσινό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ