Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η απειθαρχία προς την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Το κύριο από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι η ομόφωνη πρόταση συντηρητικών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπέρ του Ζ. Μπαρόζο για πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά η ομόφωνη απόφασή τους να εξαπολύσουν νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ομόφωνη απόφασή τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με στόχο να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά τους. Να στείλουν στους λαούς το χρεωστικό των τρισεκατομμυρίων ευρώ που διέθεσαν για να τα στηρίξουν. Να παγώσουν μισθούς, να περικόψουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες, αποδεικνύοντας τον ταξικό προσανατολισμό στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε πλήρως τα αντιδραστικά μέτρα της Κομισιόν που οδηγούν στη γενίκευση της ελαστικής, μερικής εργασίας. Στην εκ περιτροπής δουλειά με μισό μισθό και στην ανεργία. Την κινητικότητα των εργαζομένων. Την επιδείνωση των όρων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Επιτίθεται με αγριότητα στα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, για να στηρίξει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της. Για τον ίδιο λόγο επεκτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια, στην κοινωνική μέριμνα συνολικότερα, προωθώντας την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή που η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του κύματος μετανάστευσης, εμμένει στην πολιτική της άγριας δίωξης και της υπερεκμετάλλευσης των εξαθλιωμένων μεταναστών. Με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης η ΕΕ μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών, εφόσον αρνείται τη μετεγκατάστασή τους στο εσωτερικό της, όπως επιθυμούν. Η ενίσχυση του FRONTEX θα εντείνει την καταστολή και τους θανάτους στα σύνορα, χωρίς να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ίδιο και οι λεγόμενες συμφωνίες επανεισδοχής.

Οι λεγόμενες νομικές εγγυήσεις - δεσμεύσεις προς τον ιρλανδικό λαό, αποτελούν απόπειρα συγκάλυψης ενός ωμού εκβιασμού, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας που απέρριψε με δημοψήφισμα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους.

Ακόμα, οι αποφάσεις της Συνόδου επιχειρούν να προωθήσουν την ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα και να αναβαθμίσουν την εποπτεία της, οξύνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Επίσης, ενθαρρύνει σε μεγαλύτερη κρατική και κοινοτική ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης οικονομίας», με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι μαζί με τους μετανάστες πρέπει να ξεσηκωθούν. Ο μόνος δρόμος, για να αποκρούσουν τα νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι αυτός της απειθαρχίας προς την ΕΕ. Είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν με την αντιλαϊκή στρατηγική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Με την οργάνωση της πάλης του και τη συμμαχία του μπορεί να γίνει δύναμη εξουσίας, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ