Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «μεταναστευτικό πρόβλημα» και το ΛΑ.Ο.Σ.

Είναι γεγονός ότι το ΛΑ.Ο.Σ πρόβαλε ιδιαίτερα έντονα την προεκλογική περίοδο τις θέσεις του για τους μετανάστες, θέσεις που απορρέουν αλλά και σηματοδοτούν το χαρακτήρα ενός ακροδεξιού, αντιδραστικού κόμματος, που έχει έντονα και εκδηλώνει προκλητικά τα χαρακτηριστικά του εθνικιστικού λαϊκισμού και του ρατσιστικού παροξυσμού. Αποδεικνύεται, εν τοις πράγμασι, ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικίνδυνης προπαγάνδας που καλλιεργεί έντονα την «αντιμεταναστευτική φοβία», μαζί με χυδαίο αντικομμουνισμό τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα. Αλλωστε, «ο αντικομμουνισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός εκκολάπτονται στους κόλπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς αποτελούν σημαντική εφεδρεία για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας»(Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ: Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «Ρ», 9/6/2009).

Φαίνεται ότι αυτή η επικίνδυνη προπαγάνδα για τη «αντιμεταναστευτική φοβία» έχει επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Οχι, βεβαίως, ότι ο λαός μας αποδέχεται τις ακραίες ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ., που ζητάει «άμεση και τελική λύση» στο «πρόβλημα» των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η χώρα μας να απαλλαχθεί από αυτούς «με κάθε τρόπο». Ομως, είναι αλήθεια ότι στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών μαζών το «αντιμεταναστευτικό ένστικτο» τροφοδοτείται διαρκώς με τον «ορό» της ξενοφοβίας και θα ισχυροποιείται αυτή η επικίνδυνη προπαγάνδα λόγω και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

*****

Είναι χαρακτηριστικό ότι και άνθρωποι που ουδεμία πολιτική σχέση έχουν με το ΛΑ.Ο.Σ. και κινούνται μακριά από τις αντιδραστικές θέσεις αυτού του κόμματος, δεν κρύβουν ότι προβληματίζονται έντονα για το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της χώρας μας και ζητούν να υπάρξει «άμεση λύση». Λένε κάποιοι απ' αυτούς: «Δεν είμαι ρατσιστής, ούτε εθνικιστής. Δεν εχθρεύομαι τους ξένους και συμπονώ και συμπάσχω με όσους απ' αυτούς υποφέρουν ερχόμενοι στη χώρα μας. Διαφωνώ με όσους τους συμπεριφέρονται σαν να είναι ζώα και δε συμφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους διώξουμε όλους, "κακήν κακώς".

Δε φορτώνω την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες, αλλά σε εκείνους που τους αναγκάζουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν τρελάθηκαν, ξαφνικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πήραν των ομματιών τους, αφήνοντας πίσω τον τόπο τους, την οικογένειά τους, τους συγγενείς, τους φίλους τους, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι ξεκινούν μια "Οδύσσεια" χωρίς να υπάρχει ο προορισμός της Ιθάκης, κάνουν ένα "ταξίδι στο άγνωστο", αντιμετωπίζοντας σοβαρό ενδεχόμενο να "χαθούν στο δρόμο", ή, φτάνοντας κάπου, να διαπιστώσουν πως, αντί του προσδοκώμενου "παραδείσου", βρέθηκαν σε χειρότερη "κόλαση". Είναι άνθρωποι που εκπατρίζονται γιατί δεν αντέχουν τη μεγάλη φτώχεια, την αφόρητη πείνα, την ταπεινωτική εξαθλίωση που βιώνουν στη χώρα τους. Είναι οι κυνηγημένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, των δικτατορικών καθεστώτων.

Ομως, για τα δικά τους βάσανα δε φταίω εγώ, ούτε εγώ μπορώ να λύσω τα προβλήματά τους. Εγώ βλέπω πως η παρουσία τους εδώ μας προκαλεί σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση. Η χώρα μας είναι μικρή και δεν αντέχει, ούτε οικονομικά, ούτε και κοινωνικά, τόσους πολλούς μετανάστες. Κι όπως και να το κάνουμε, έχουν κι αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης και για τη διόγκωση της ανεργίας και για την έξαρση της εγκληματικότητας. Ζητώ, λοιπόν, από την πολιτεία να πάρει μέτρα. Ας καθοριστεί, επιτέλους, πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα κι ας νομιμοποιηθούν όσοι θέλουμε να κρατήσουμε, αναγνωρίζοντας και επιδίδοντάς τους όλα τα δικαιώματα και καλώντας τους να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι Ελληνες πολίτες. Και, φυσικά, να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, για την άμεση επαναπροώθηση όσων φτάνουν λαθραία και, εν πάση περιπτώσει, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της "εισαγόμενης εγκληματικότητας". Δεν πάει άλλο».

*****

Μπορεί αυτή η αντίληψη να φαίνεται πιο «ανθρώπινη» και, εν πολλοίς, «ηπιότερη» σε σχέση με τις ακραίες αντιλήψεις που εμφανίζουν τους μετανάστες σαν «βλαβερά μιάσματα», τα οποία χρειάζεται να εξολοθρευτούν μέχρι ενός για να μη μολύνουν την κοινωνία μας, αλλά είναι φανερό πως δεν είναι απαλλαγμένη από τον «ιό» της ξενοφοβίας και του λανθάνοντος ρατσισμού.

Το πρώτο σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι φορείς των παραπάνω απόψεων, είναι αν πιστεύουν ότι μπορεί ν' αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, χωρίς να θιχτεί η αιτία που το γεννάει και το τροφοδοτεί. Και είναι γνωστό ότι η αιτία του «μεταναστευτικού προβλήματος» είναι ο καπιταλισμός στο τελευταίο του στάδιο, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός.

Ο ιμπεριαλισμός ευθύνεται για τη δημιουργία, την εξάπλωση και τη γιγάντωση της φτώχειας στο μεγαλύτερο μέρος της Γης. Ο ιμπεριαλισμός είναι υπαίτιος για τους πολέμους, τις εμφύλιες αιματοχυσίες, τις δικτατορίες και, γενικότερα, τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα που κάνουν τους λαούς να υποφέρουν. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι όσο υπάρχει ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός το πρόβλημα της αναγκαστικής μετανάστευσης δεν πρόκειται να επιλυθεί και όλο και θα οξύνεται. Κι ας μη λένε μερικοί «ούτε να ρίξω εγώ τον παγκόσμιο καπιταλισμό μπορώ, ούτε και να περιμένω πότε αυτός θα πέσει για να λυθεί το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μου». Ο καθένας έχει και την προσωπική του ευθύνη κι ας απολογηθούν όλοι όσοι αδιαφορούν και δε συμμετέχουν στους αγώνες κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπέρ της ειρήνης, δεν ενδιαφέρονται για την καπιταλιστική καταπίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι των λαών της οικουμένης. Κι, εν πάση περιπτώσει, ας απολογηθούν, τουλάχιστον, γιατί δεν αντιδρούν στη συμμετοχή της δικής μας χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεν απαιτούν να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός των εθνικών μας συνόρων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν πιστεύουν ότι μπορεί να λυθεί το «πρόβλημα» με τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων εναντίον των μεταναστών. Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι οι κυβερνήσεις της χώρας μας παίρνουν, ήδη, πολύ αυστηρά μέτρα εναντίον των μεταναστών, ανταποκρινόμενες στις κατευθύνσεις, στις επιταγές και τις αποφάσεις της ΕΕ. Κι όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της απαράδεκτης, απάνθρωπης και νοσηρής συμπεριφοράς του επίσημου ελληνικού κράτους προς τους λεγόμενους λαθρομετανάστες, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την είσοδό τους στη χώρα μας, για να τους συλλάβει και να τους εξαποστείλει πίσω, για να δυσκολέψει, όσο γίνεται περισσότερο, τη ζωή τους εδώ.

Κι όμως, το «πρόβλημα», αντί να αντιμετωπίζεται, μεγαλώνει. Διότι κανένα μέτρο, όσο αυστηρό κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκρατήσει το «κύμα» των απελπισμένων που αποφασίζουν να φύγουν από την «κόλαση», αναζητώντας κάπου «στον ήλιο μοίρα». Το παράδειγμα των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, που, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τα πιο αυστηρά, σκληρά και απάνθρωπα μέσα και μέτρα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το δικό τους «μεταναστευτικό πρόβλημα», είναι χαρακτηριστικό και αποδεικτικό για του «λόγου το ασφαλές».

*****

Και για να επιστρέψουμε στο «πολιτικό πρόβλημα» που προκαλείται (φαίνεται ότι αυτές οι αντιμεταναστευτικές αντιλήψεις συνέβαλαν στην άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ.) το ΚΚΕ ήταν πάντα και παραμένει η δύναμη η οποία, μαζί, βεβαίως, με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία, μπορεί να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον εθνικισμό και στο ρατσισμό, φαινόμενο το οποίο μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και στο βαθμό που ο λαός δε χρησιμοποιήσει και τα δικά του όπλα, να εξαρθεί και να καταστεί άκρως επικίνδυνο.

Το ΚΚΕ θα παραμείνει αδιάλλακτο και σε έναν τέτοιο κίνδυνο, κίνδυνος ο οποίος ενυπάρχει και σε συνθήκες κρίσης. κατά την οποία η επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων είναι καταιγιστική και που οπωσδήποτε θα θελήσουν ορισμένοι να χρησιμοποιήσουν και τον εθνικισμό και το ρατσισμό για να πλήξουν το λαϊκό κίνημα. Ο κίνδυνος του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι υπαρκτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι αντιμετωπίσιμος και αμετάκλητος.

«Το ΚΚΕ είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να προσδώσει δύναμη στο κίνημα, ώστε να βάλει φραγμό στο φαινόμενο της αποστράτευσης και αναδίπλωσης, άρα και να συμβάλει στην καταπολέμηση του δηλητηρίου του εθνικισμού και του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού. Με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και της κοινωνικής συμμαχίας, με την πρόταση συμμαχίας και αλλαγής στο επίπεδο της εξουσίας, με την καθημερινή του παρέμβαση για να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν κατακτήσεις που εκτός των άλλων διαμορφώνουν πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας και αγωνιστικού ρεαλισμού» (Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ: Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «Ρ», 9/6/2009).


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ