Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οι μισθοφόροι εξοστρακίζουν τους στρατεύσιμους

Η εξαγγελία του Ε. Μεϊμαράκη περί μείωσης της θητείας στους 9 μήνες εντάσσεται στις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις για αντικατάσταση των στρατιωτών θητείας από «Επαγγελματίες Οπλίτες» και στην παραπέρα υποβάθμιση της θητείας των στρατεύσιμων οπλιτών που εξελίσσονται σε δευτερεύον βοηθητικό προσωπικό

Από άσκηση ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές κατευθύνσεις
Από άσκηση ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές κατευθύνσεις
Για τρίτη φορά - ίσως αυτή να είναι η τελευταία - από τις αρχές του 2009, προχώρησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, μέσω πρωινής τηλεοπτικής συνέντευξής του στη ΝΕΤ, στην εξαγγελία περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες για το Στρατό Ξηράς και τερματισμού της κατάταξης στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία στρατιωτών θητείας και πλήρους στελέχωσης Ναυτικού και Αεροπορίας με επαγγελματίες οπλίτες.

Οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν μέρος σχεδίου για την πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από «Επαγγελματίες Οπλίτες», δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η απατηλή αυτή εξαγγελία καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία μείωση και ουσιαστική αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας των νέων, αντίθετα αποτελεί μέρος της υποβάθμισής της με τους στρατιώτες να αποτελούν το δευτερεύον βοηθητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις «υπηρετικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός εμφάνισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της θητείας, όμως τη λήψη της σχετικής απόφασης την παρέπεμψε σε μελλοντική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη δική του εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ και την Κυβερνητική Επιτροπή, η ΕΣΣΟ που θα καταταγεί τον Αύγουστο του 2009 θα υπηρετήσει 9 μήνες, ενώ η μείωση θα αφορά και όσους έχουν ήδη καταταγεί. Ετσι, όσοι παρουσιάστηκαν με την πρώτη ΕΣΣΟ του 2009 θα υπηρετήσουν 11 μήνες και όσοι με τη δεύτερη ΕΣΣΟ του 2009 (Μάης) θα υπηρετήσουν 10 μήνες. Επίσης, επανέλαβε ότι όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια.

Ο Ε. Μεϊμαράκης συνέδεσε άμεσα το ζήτημα της μείωσης με την παραπέρα αύξηση του αριθμού των «Επαγγελματιών οπλιτών». Να σημειωθεί ότι σήμερα ο συνολικός αριθμός των στρατεύσιμων είναι 70.000 - 80.000, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν μείωση της θητείας κατά 3 μήνες θα προκαλέσει έλλειμμα 15.000 - 20.000 στρατιωτών. Επίσης, σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν περί τους 30.000 «Επαγγελματίες Οπλίτες» που σημαίνει ότι σε αντιστάθμισμα της μείωσης της θητείας ο αριθμός τους θα κυμανθεί από 40.000 έως 50.000 ΕΠΟΠ, δηλαδή θα προσληφθούν, όπως εκτιμάται, τουλάχιστον 10.000 ΕΠΟΠ ακόμα. Κατά τη χτεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέφερε και το θέμα της σταδιακής κατάργησης της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο σε προηγούμενη εξαγγελία για το ίδιο θέμα είχε θέσει ως όριο το έτος 2010.

Τις ίδιες εξαγγελίας ο Ε. Μεϊμαράκης τις είχε κάνει τόσο στις 22 Γενάρη 2009 μιλώντας σε δημοσιογράφους, όσο και στις 13 Φλεβάρη 2009 μιλώντας πάλι στη ΝΕΤ, συνδέοντας τότε το όλο θέμα με δραστικό «ψαλίδισμα» των αναβολών για λόγους σπουδών, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προς το παρόν δεν το επαναφέρει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η μείωση της θητείας δεν αποτελεί παροχή προς τους νέους, αλλά παράπλευρη συνέπεια της στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επιτάσσει το ΝΑΤΟ με μισθοφόρους, ουσιαστικά η θητεία μειώνεται για να απομακρυνθούν οι στρατεύσιμοι που «περισσεύουν».

Να αναφέρουμε ότι σε πολλές ΝΑΤΟικές χώρες έχει ήδη καταργηθεί πλήρως η υποχρεωτική στράτευση, καθώς οι «ευέλικτες» και «ταχυκίνητες» δυνάμεις που απαιτούνται για την κάλυψη των νεοταξικών αποστολών στελεχώνονται από μισθοφόρους, που η μόνη σχέση τους είναι αυτή της οικονομικής τους εξάρτησης. Εξάλλου, η στελέχωση από «Επαγγελματίες Οπλίτες» των στρατών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την ομογενοποίηση των ΝΑΤΟικών στρατών, που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε επίπεδο διοικητικής δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως αυτή εκφράζεται με τη λειτουργία των στρατηγείων, στα οποία πλέον υπάγονται κατευθείαν οι δυνάμεις που τους έχουν διατεθεί από τις χώρες - μέλη. Στο ίδιο πλαίσιο με την πλήρη μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό, εντάσσονται και προωθούμενες αλλαγές και ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάμεσά τους τα μέτρα για ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων (κάμερες, συστήματα ελέγχου) μέσω «συμπράξεων» με ιδιωτικές εταιρείες, η καθαριότητα των στρατοπέδων και η ανάθεση της σίτισης των στρατευμένων σε ιδιωτικές εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι στον αμερικανικό στρατό κατοχής του Ιράκ συμμετέχουν σε μάχιμες υπηρεσίες ιδιωτικές εταιρείες με τους μισθοφόρους τους που σφάζουν τον ιρακινό λαό.

Την ουσιαστική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες του Ε. Μεϊμαράκη, οι οποίες ουσιαστικά είναι συνέχεια της πολιτικής που είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος αυτού για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, η οποία κατηγορεί ανάμεσα στα άλλα την κυβέρνηση γιατί προχωράει στη μείωση της θητείας «χωρίς τη σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και τη βελτίωση της εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ