Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Περισσότερη κατοχή και δυστυχία, 25 χρόνια μετά τις Συμφωνίες του Οσλο

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πικρός είναι ο απολογισμός της 25ης επετείου από την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο, που έγινε σαν χτες με υποτιθέμενο στόχο την αρχή του τέλους της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Ωστόσο, οι υπογραφές που έβαλαν τότε στις συμφωνίες αυτές ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, επιβεβαίωσαν τη σκλήρυνση της στρατιωτικής κατοχής και την αύξηση των δεινών για τον Παλαιστινιακό λαό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ (που ακολουθεί υποκριτικά μία «διαφοροποιημένη» προωθώντας τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα), υποσκάπτονται οι όποιες πιθανότητες για βιώσιμη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, για ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Η τακτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ασφυκτική κλιμάκωση των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε συνδυασμό με την τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» που προωθεί το Ισραήλ, ενισχύουν την κατοχή και τους εποικισμούς. Σε αυτήν τη μαύρη πραγματικότητα, ο Παλαιστινιακός λαός, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, αντιστέκεται με κινητοποιήσεις και για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που δολοφονούν χωρίς ενδοιασμό πολλές δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ανάμεσά τους και παιδιά.

Δεν είναι τυχαίο πως χτες, κατά την 25η επέτειο από την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο, οι κατοχικές αρχές ισοπέδωσαν με τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ακόμη ένα χωριό Βεδουίνων στη Δυτική Οχθη, το χωριό Ουάντι αλ Αχγουαρ, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ γιατί δεν υπήρχαν «νόμιμες άδειες». Η κατεδάφιση και η βίαιη απομάκρυνση των κατοίκων σε άλλη περιοχή τάχα «με καλύτερες προδιαγραφές» καταδικάστηκαν υποκριτικά από την ΕΕ, που διέκρινε την «πιθανή»... παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε πως θα ανοίξει το επόμενο διάστημα το πολιτιστικό κέντρο «Σπίτι της Τσεχίας» στην Ιερουσαλήμ, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για την εκεί μεταφορά της τσέχικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Εκπρόσωπος του Τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν είπε ότι το κέντρο θα εγκαινιαστεί επίσημα από τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ το Νοέμβρη, που θα σημάνει και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ