Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΝ
Να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ με τον δήμαρχο Χανίων

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το δημαρχείο Χανίων. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της αποκατάστασης του ιστορικού χώρου του Φρουρίου Ιτζεδίν, καθώς και του ιστορικού αρχείου των φυλακών.

Οι φυλακές του Ιτζεδίν, που βρίσκονται στο Καλάμι του Αποκόρωνα στο νομό Χανίων, χτίστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν ως μπουντρούμια για βαρυποινίτες ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες δεκαετίες της πρώτης αυτής περιόδου λειτουργίας τους. Κατά τη γερμανική κατοχή εγκαταλείφθηκαν και ξανάνοιξαν με την απελευθέρωση, για να δεχτούν αποκλειστικά σχεδόν πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Χανίων, σημειώνει τα εξής:

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και υπήρξε η διαβεβαίωση από τον δήμαρχο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες του 44ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις 15-16 Σεπτέμβρη.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ Χανίων, τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, πήραν την απόφαση το φετινό Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο των φυλακών.

Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο των φυλακών αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σαν αφέντης στον τόπο του.

Στη συνάντηση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ιστορική και πολιτιστική σημασία του ιστορικού χώρου των φυλακών. Συζητήθηκαν οι ενέργειες που από κοινού πρέπει να οργανωθούν από τους τοπικούς φορείς, τον δήμο, ώστε το φρούριο να περάσει στην ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Το κοινό αίτημα όλων είναι, με ευθύνη του κράτους, να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς, προσβάσιμος στην κοινωνία των Χανίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με την εγκατάλειψη του φρουρίου Ιτζεδίν(2023-08-03 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη διάσωση του Ιτζεδίν(2023-07-18 00:00:00.0)
Στον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ιτζεδίν(2018-11-10 00:00:00.0)
Από σήμερα στο Ιτζεδίν(2008-09-12 00:00:00.0)
«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης»(2008-09-06 00:00:00.0)
Μνημείο αιώνων(2001-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ