Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ολοκληρώνει την επίσκεψη στην Κίνα

Το στόχο της αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» εμπορευμάτων και Ενέργειας από και προς την ΕΕ, όπως αυτός «κουμπώνει» με το στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας που ακούει στο όνομα «Μία Ζώνη, Ενας δρόμος», επανέλαβε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του, Γουάνγκ Γι.

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, στην Κίνα, όπου είχε συναντήσεις με παράγοντες της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, όπως και με επιχειρηματίες, με επίκεντρο το κινεζικό σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (OBOR), για την υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα θεωρείται «κομβικός και στρατηγικός εταίρος», πύλη εισόδου στην ΕΕ, σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, το ταξίδι του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, τη Δευτέρα υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο πλαίσιο του OBOR.

Χτες, ο Ν. Κοτζιάς επισκέφτηκε την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, όπου και απηύθυνε ομιλία. Θέτοντας το ερώτημα «τι το κοινό μπορεί να έχει η αναδυόμενη ισχυρή δύναμη της ΛΔ της Κίνας με τη μικρή αλλά περήφανη Ελλάδα», ο Ν. Κοτζιάς υπέδειξε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, «μια περιοχή γεωστρατηγικής σημασίας, θαλάσσια πόρτα για την Ευρώπη», αλλά και το ρόλο της ως του μεσολαβητή τάχα ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα. Οπως είπε, «η Ελλάδα ως η νοτιοανατολική είσοδος της ΕΕ, ως η νότια θαλάσσια πόρτα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Κεντρική και Ανατολική, έγινε και μπορεί να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και εκείνον της ΕΕ».

Εστίασε πιο συγκεκριμένα στις «κινεζικές επενδύσεις με κορυφαία εκείνη στο Λιμάνι του Πειραιά από την Cosco» και στην ανάπτυξη του εμπορίου, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, ως τα πεδία που προσφέρονται για «παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ