Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μπλακ άουτ» αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας

Eurokinissi

Τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φέρουν τα «μπλακ άουτ» τόσο στην Υδρα όσο και στο κέντρο υψηλής τάσης της Παλλήνης την περασμένη βδομάδα, που βούλιαξε στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές στην Αττική. Αυτό ανέδειξε, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή την ενημέρωση που έγινε από το προεδρείο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σχετικά με τις διακηρύξεις για την ανάδειξη εργολάβων για την κατασκευή έργων δικτύων διανομής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εισαγωγικά σημείωσε ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα μας, η οποία προωθήθηκε γιατί ο τομέας της Ενέργειας διασφαλίζει με τις κρατικές ενισχύσεις, και όχι μόνο, κερδοφόρα διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, είναι η αιτία της ταλαιπωρίας που βιώνουν κάθε τόσο με την ηλεκτροδότηση εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες.

Ανέδειξε ότι μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η λογική «κόστους - οφέλους» που κυριαρχεί όσον αφορά τις υποδομές και με κριτήριο αποκλειστικά το καπιταλιστικό κέρδος και τη θωράκισή του. «Γι' αυτό ακριβώς τα δίκτυα - τόνισε - είναι σε δεύτερη μοίρα. Αν δούμε το τι επενδύσεις έχουν γίνει στον τομέα παραγωγής Ενέργειας σε σχέση με τις επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η ψαλίδα είναι τεράστια. Αρα εδώ βλέπουμε και την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής με την κατασπατάληση τεράστιων πόρων. Και από αυτήν την άποψη είναι φανερό για ποιο λόγο τα δίκτυα παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο. Το κράτος αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης και επέκτασης αυτών των δικτύων, γιατί ακριβώς δεν είναι άμεσα κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ, που δείχνουν ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Ενέργειας πανηγυρίζει για την εκτόξευση των επενδύσεων στην Ενέργεια, από το 2012 καταγράφεται «μείωση των επενδύσεων όσον αφορά την ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ».

Σε αυτά, τόνισε, έρχεται να προστεθεί η επιλογή της έλλειψης στο απαραίτητο προσωπικό με την κάλυψη των όποιων αναγκών από εργολαβίες, «το πλαίσιο διευκόλυνσης των εργολάβων, επιδείνωσης του παρεχόμενου έργου και επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων», όπως τόνισε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και προς το προεδρείο του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρώτο ήταν αν οι εργολαβίες έχουν μεγαλύτερο κόστος ή όχι σε σχέση με το αν το ίδιο έργο αναλάμβανε ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ με το προσωπικό του. Το δεύτερο αφορούσε την ποιότητα των έργων που κάνουν οι εργολάβοι, με δεδομένο ότι υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για κακοτεχνίες και καθυστερήσεις, και το τρίτο αν ο ΔΕΔΔΗΕ που αναθέτει το έργο, ελέγχει τις συνθήκες εργασίας στις εργολαβίες. Αν τηρούνται για παράδειγμα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η συστηματική καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και εδώ υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις.

Ρώτησε ακόμα αν θα αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από τα «μπλακ άουτ» σε Υδρα και Αττική, εκτός και αν η λύση, τόνισε, «που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ και διάφορα κοράκια της αγοράς είναι οι επαγγελματίες σε τέτοιες περιοχές να προμηθεύονται από μόνοι τους γεννήτριες για να λύσουν το πρόβλημα».

Ο Γ. Σταθάκης απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το θέμα των «μπλακ άουτ», λέγοντας ότι «το επίμαχο θέμα της ασφάλειας, επάρκειας και συντήρησης του δικτύου θα το απαντήσει ο ΔΕΔΔΗΕ» και πως «είναι λογικό και δόκιμο να υπάρχει σαφήνεια στο ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες και αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου αυτό το σύστημα να λειτουργεί, όπως οφείλει να λειτουργεί». Ενώ με αοριστολογίες απάντησε και για τις εργολαβίες, λέγοντας ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και πως πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα ελέγχου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Θ. Μισθανίτης, αφού παρουσίασε περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» ότι «δυστυχώς τα δίκτυα θα παρουσιάζουν βλάβες», ανέφερε ότι ειδικά για το θέμα της Υδρας η αιτία ήταν ότι παρουσιάστηκαν δύο βλάβες ταυτόχρονα, μία στο υποθαλάσσιο καλώδιο και μία στο χερσαίο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η μία από τις δύο να εντοπιστεί έγκαιρα. Οσο για τις εργολαβίες, ανέφερε ότι είναι «μνημονιακή υποχρέωση» και πως ο ΔΕΔΔΗΕ «δεν είναι Επιθεώρηση Εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ