Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Παιχνίδια στις πλάτες των δημοτών από εταιρείες και δήμο

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Αξιοποιώντας το ληστρικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις για να λυμαίνονται οι εργολαβικές εταιρείες χρήματα και περιουσία των δημοτών, η εταιρεία ΕΡΓΗΛ κατάφερε να «τσεπώσει» ακόμη 1,42 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) στην Τράπεζα Πειραιώς, έναντι των 9 εκατ. ευρώ που διεκδικεί για υπερσυμβατικές εργασίες στο έργο «Υδρευση Βόλου - Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Υδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008.

Πρόκειται μάλιστα για εργασίες τις οποίες - σύμφωνα με τις επιμετρήσεις της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ Μαγνησίας - η εταιρεία δεν έκανε καν, καθώς πραγματοποίησε το μισό έργο από το αρχικά προϋπολογισμένο. Με την παράδοση του έργου, η ΕΡΓΗΛ είχε πληρωθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ 9,98 εκατ. ευρώ. Με τα 1,42 εκατ. ευρώ που εισέπραξε τώρα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στα 11,40 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικεί άλλα 7,5 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, επιχειρεί να αρπάξει συνολικά κοντά στα 19 εκατ. ευρώ, όταν, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής, το πραγματικό έργο ήταν κόστους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι με βάση αυτό το πόρισμα, η ΔΕΥΑΜΒ έχει προσφύγει στα δικαστήρια - η αγωγή της εκδικάστηκε στο Εφετείο Λάρισας και αναμένεται η απόφαση - ζητώντας από την ΕΡΓΗΛ να της επιστρέψει 6,5 εκατ. ευρώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βόλου αποδίδει στην κυβέρνηση και στην τοπική διοίκηση τεράστιες ευθύνες για τη ληστρική επιδρομή από την ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ, σημειώνοντας:

«Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων στο δήμο Βόλου (Μήτρου, Βούλγαρη, Σκοτινιώτη, Μπέου) έχουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Η τεράστια συνευθύνη τους προκύπτει, πρώτα και κύρια, από το γεγονός ότι συμφωνούν και στηρίζουν όλο το αστικό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τις εργολαβικές εταιρείες.

(...) Οδήγησαν και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τη λειτουργία του δήμου, των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ σε εργολάβους, για την εξυπηρέτηση των κερδών τους. Οπως έγινε και τελευταία, με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού από τη δημοτική αρχή Μπέου, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών ύψους 18.000.000 ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια. Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, που υπερθεμάτιζε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Η διαχειριστική τους αντίληψη στη ΔΕΥΑΜΒ, και η προσαρμογή και αυτής της δημοτικής επιχείρησης στη στρατηγική ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και στην αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, αποδείχθηκαν και από την πλήρη συμφωνία τους στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού με πλήρη ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, είτε λειτουργεί η ΔΕΥΑΜΒ με τη σημερινή μορφή, ως επιχείρηση ειδικού σκοπού, είτε ως δημοτική υπηρεσία, θα φορτώνει όλο το κόστος της ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, ακόμη και τα χρέη στην ΕΡΓΗΛ, με αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού».

Εύλογα ερωτήματα

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα:

-- Γιατί δεν αποδόθηκαν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες σ' αυτούς που τους αναλογούν;

-- Γιατί η δημοτική αρχή Βόλου δεν δημοσιεύει - αποκαλύπτει το περιεχόμενο όλων των προσφυγών εναντίον της ΕΡΓΗΛ, των «όπλων», όπως χαρακτηρίζονταν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή;

-- Γιατί υπήρξε χρονική καθυστέρηση στην υποβολή των προσφυγών και των μέτρων αναστολής των αποφάσεων;

-- Υπήρξε ή όχι πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή για συμφωνία με την ΕΡΓΗΛ ώστε να λάβει ποσό 3 εκατ. ευρώ για τις μη βεβαιωθέντες υπερσυμβατικές εργασίες (30%), για να σταματήσουν οι ένδικες διεκδικήσεις της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσιευμένες δηλώσεις των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης;

-- Γιατί οι δημοτικές αρχές Βόλου δεν απαίτησαν, όπως έκανε το ΚΚΕ με πλήθος πολιτικές παρεμβάσεις και με σχετική Ερώτηση στη Βουλή στις 2/5/2018, την πολιτική - νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να μη βρεθεί η ΔΕΥΑΜΒ στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης - αποχέτευσης, για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού και της δημόσιας υγείας;

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της πόλης, με τα σωματεία και τους φορείς τους, να διεκδικήσουν άμεσα από την κυβέρνηση (που από το Μάη «ποιεί τη νήσσαν», αφού δεν απάντησε στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ) να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, να αναπτύξει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η ληστρική - αχόρταγη επιδρομή από την ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org