Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε χτες την άδεια πρόσβασης στην απόρρητη ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών τού Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA, στενού συμβούλου του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και σφοδρού επικριτή του νυν Προέδρου, με πρόσχημα «τους κινδύνους που εγκυμονεί η απρόβλεπτη συμπεριφορά» του πρώην επικεφαλής της CIA.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στους 86 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πολιτεία Κεράλα, στη νοτιοδυτική Ινδία, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 60.000, ανακοίνωσαν οι αρχές. Σαρωτικοί χείμαρροι, που δημιουργήθηκαν από τους μουσώνες, έχουν προκαλέσει εδώ και μέρες κατολισθήσεις και πλημμύρες στην περιοχή.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ενα 3χρονο κοριτσάκι πέθανε εξαιτίας της ζέστης και της έλλειψης οξυγόνου, αφού έμεινε ξεχασμένο επί οκτώ ώρες μέσα σ' ένα σχολικό λεωφορείο στη νότια Ταϊλάνδη. Ο 23χρονος οδηγός του σχολικού συνελήφθη και παραδέχθηκε πως δεν έλεγξε αν όλα τα παιδιά είχαν βγει από το λεωφορείο εκείνο το πρωί. Αντίστοιχο τραγικό θάνατο σε σχολικό λεωφορείο είχε βρει και ένα 5χρονο κοριτσάκι τον Ιούνη, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές, το διάστημα 2012 - 2016, 13 παιδιά έμειναν ξεχασμένα μέσα σε οχήματα στην Ταϊλάνδη και 6 απ' αυτά έχασαν τη ζωή τους.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημα στην εκλογική επιτροπή την υποψηφιότητα του φυλακισμένου επικεφαλής του κόμματος, Λούλα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές τον Οκτώβρη. Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης 12 και πλέον ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η εταιρεία διαχείρισης των γερμανικών σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn» και η «Deutsche Telekom» ανακοίνωσαν χτες πως σταματούν έργα που έχουν αναλάβει στο Ιράν, μετά από τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης που επανέφεραν οι ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα. Αλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που ανέστειλαν τα σχέδιά τους να επενδύσουν στο Ιράν, υπό το φως των αμερικανικών κυρώσεων, είναι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός «Total» και οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA, «Renault» και «Daimler».

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιτα, εξελέγη για δεύτερη φορά στο προεδρικό αξίωμα, καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών πήρε το 67% των ψήφων. Ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος Σουμάιλα Σίσε πήρε 32%.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ναυάγιο πλοιαρίου, που σημειώθηκε από άγνωστη αιτία την Τετάρτη σε τμήμα του ποταμού Νείλου που περνά από το Σουδάν, προκάλεσε το θάνατο 21 φοιτητών και μίας γυναίκας. Νωρίτερα, εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί από την επαρχία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν ενισχύουν την παρουσία τους στη Λιβύη και ανασυγκροτούν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, προκειμένου να επιστρέψουν αργότερα και να πολεμήσουν κατά του σουδανικού στρατού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη σε θάνατο 45 παραστρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνταν ότι σκότωσαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον της κυβέρνησης του τότε Προέδρου Μουάμαρ Καντάφι, στη διάρκεια κινητοποιήσεων το 2011.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο 29χρονος άνδρας που συνελήφθη την Τρίτη, μετά τη σκόπιμη πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε φράχτη του βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, ταυτοποιήθηκε ως Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από το Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ