Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Δίωξη κατά του «Ρ»
Αυστριακή εφημερίδα «Φολκστίμε»
Στο πλευρό του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Στο πλευρό του «Ρ» στέκεται η αυστριακή εφημερίδα «Φολκστίμε» - Λαϊκή Φωνή - όργανο του Αυστριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, με αφορμή τη δίωξη της εφημερίδας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρει η «Φολκστίμε», «αγωγή για αποζημίωση, ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών, που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έχει ασκήσει ανάλογη δίωξη, μία διαδικασία η οποία εκδικάζεται κατά του υπερνομάρχη της περιοχής της Αθήνας, Θόδωρου Κατριβάνου. Η δικαστική αυτή δίωξη έχει σχέση με τη δράση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιαννόπουλος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, κατά το διάστημα αυτό έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μάλιστα προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία -μαρτυρίες αγωνιστών στης Εθνικής Αντίστασης που αποδεικνύουν τη συμμετοχή και τη δράση του, αλλά που πλέον δε βρίσκονται εν ζωή. Από την άλλη πλευρά, αντιπαρατέθηκε ότι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης υπηρετούσε στις γραμμές της αστυνομίας, που είχαν συνεργαστεί με τα γερμανικά στρατεύματα των Ναζί, ως φρουρά για όλη τη διάρκεια της κατοχής της χώρας.

Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη με το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" και με τη δίωξή του έχει να αντιμετωπίσει περιστάσεις ή μία κατάσταση, που την εκθέτει στα μάτια του λαού, αλλά και στην αριστερή αντιπολίτευση».

Εκτός αυτών το δημοσίευμα της «Φολκστίμε» τονίζει το γεγονός ότι ένα τόσο πολύ υψηλό ποσό που ζητείται ως αποζημίωση «απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη και την κυκλοφορία της εφημερίδας» και το γεγονός αυτό αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για το κυνήγι που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, το οποίο φυσικά δε στρέφεται μόνο κατά του «Ρ», αλλά και του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παράλληλα η «Φολκστίμε» σημειώνει ότι η δίωξη κατά μίας εφημερίδας για ένα δημοσίευμά της είναι διττή, καθώς είναι πρωταρχικά μία πολιτική δίωξη, αλλά και μία δημοσιογραφική. «Επομένως η ποινικοποίηση αυτής της υπόθεσης στρέφεται και κατά του Τύπου και προσπαθεί κατά αυτόν τον τρόπο να φιμώσει οποιαδήποτε άλλη φωνή. Για το λόγο αυτό, η Ενωση των Ελλήνων Δημοσιογράφων» - εννοεί την ΕΣΗΕΑ - «έχει σταθεί στο πλευρό του "Ριζοσπάστη" και έχει απευθύνει έκκληση στο υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει τη μήνυσή του κατά της εφημερίδας». «Εξάλλου», όπως σημειώνει τέλος η «Φολκστίμε», η «συγκεκριμένη δίωξη στρέφεται κατά της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του Τύπου να μπορούν να γράφουν και να αρθρογραφούν ελεύθερα και να παρέχουν χωρίς εμπόδια τις πληροφορίες προς τους αναγνώστες και το κοινό τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ