Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες «λύσεων» για την «επόμενη μέρα»

Στο Βερολίνο μετέβη ο Σ. Λαβρόφ για συνομιλίες με Μέρκελ και Μάας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Προτεραιότητα στην προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους, ενόψει της «επόμενης μέρας» στη Συρία, με πρόσχημα την προώθηση «πολιτικής» λύσης, δίνουν τα τελευταία 24ωρα Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ μετέβησαν στο Βερολίνο από το Ισραήλ, όπου συνάντησαν τη Δευτέρα, για ώρες, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συζητώντας εκτενώς τις εξελίξεις στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ. Στο Ισραήλ, κατά πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», συζητήθηκε το ζήτημα των «εγγυήσεων για την ασφάλεια έως τα σύνορα του Ισραήλ», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται πως απέρριψε ρωσική πρόταση για τη δημιουργία ζώνης 100 χιλιομέτρων πριν τη μεθόριο Ισραήλ - Συρίας, στην οποία δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται Ιρανοί στρατιωτικοί. Μάλιστα, ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Λαβρόφ ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» σε ιρανικές μονάδες, που υποστηρίζουν τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «να βρεθούν ούτε και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα Υψίπεδα του Γκολάν».

Ο Λαβρόφ και ο Γκερασίμοφ στο Βερολίνο συνάντησαν την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, συζητώντας τις εξελίξεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται, μάλιστα, ότι συζητήθηκε και η «προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Σύρων προσφύγων» στις εστίες τους, καθώς και η προώθηση «της πολιτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, ανέφερε από την πλευρά της ότι «η συνάντηση είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη βδομάδα μεταξύ της καγκελαρίου και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ με την ιδιότητα του απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου στη Συρία συνάντησε τον Φρανσουά Σινεμό, ειδικό εκπρόσωπο του Γάλλου Προέδρου για τη Συρία. Οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία, την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας για τερματισμό του πολέμου, στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και συμφώνησαν στη συνέχιση του συντονισμού των προσπαθειών Ρωσίας και Γαλλίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον «ανθρωπιστικό τομέα».

Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από το Ισραήλ

Με φόντο την έντονη διπλωματική κινητικότητα, ισραηλινές δυνάμεις κατέρριψαν χτες αργά το μεσημέρι συριακό πολεμικό αεροσκάφος τύπου «Σουχόι», με το πρόσχημα ότι παραβίασε τον «ισραηλινό εναέριο χώρο» πάνω από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Η τύχη του πιλότου του αεροσκάφους που κατέπεσε στη συριακή πλευρά των συνόρων δεν έγινε άμεσα γνωστή. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ», ωστόσο, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος βομβάρδιζε θέσεις τζιχαντιστών στην κοιλάδα Γιαρμούκ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και ότι κατέπεσε αφότου χτυπήθηκε με δύο ισραηλινούς πυραύλους «Πάτριοτ». Ισραηλινοί στρατιωτικοί, από την άλλη, υποστήριξαν ότι χτύπησαν το αεροσκάφος «Σουκόι» με τη βεβαιότητα ότι ήταν συριακό και όχι ρωσικό, σε βάθος δύο χλμ. εντός του «ισραηλινού» εναέριου χώρου. Πρόσθεσαν ακόμη ότι είχε απογειωθεί από τη συριακή στρατιωτική βάση Τ4.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πως η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της συμφωνίας του 1974 που είχε θεσπίσει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, αφότου κατέλαβε το 1967 συριακές περιοχές στα στρατηγικά Υψίπεδα του Γκολάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εποικισμός στα Υψίπεδα του Γκολάν ...προς τιμήν του Τραμπ(2020-06-16 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επίθεση και κυρώσεις από τις ΗΠΑ(2019-06-13 00:00:00.0)
Πολύνεκρη ισραηλινή πυραυλική επίθεση(2019-06-03 00:00:00.0)
«Ελεγχόμενα από το Ισραήλ» βαφτίζουν οι ΗΠΑ τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν(2019-03-15 00:00:00.0)
Νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με στόχο το Ιράν(2018-05-11 00:00:00.0)
Σχέδια ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας» και αντιδράσεις(2016-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ