Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρι και τριβές με τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις αμερικανο-τουρκικές αντιθέσεις - που εκδηλώνονται βέβαια σε διάφορα μέτωπα - επανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» για ενδεχόμενο «πάγωμα» της τελικής παράδοσης των πολεμικών αεροσκαφών «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει στην αμερικανική «Lockheed Martin».

Θυμίζουμε ότι η σχετική παραγγελία έχει γίνει αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων εντός των ΗΠΑ, με ενστάσεις που εγείρονται για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως «εταίρου» των ΗΠΑ, εξαιτίας της ενίσχυσης της συνεργασίας Αγκυρας - Μόσχας, της τουρκικής αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» κ.τ.λ. Σημειώνουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες έγινε στις ΗΠΑ η επίσημη τελετή για την εκτέλεση της παραγγελίας των «F-35» στην Τουρκία, ωστόσο μετά ανακοινώθηκε ότι η οριστική τους παράδοση θα χρειαστεί χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Γενικότερα, η αμερικανο-τουρκική συμφωνία για τα «F-35» αξιοποιείται στο διμερές παζάρι που πότε κλιμακώνεται, πότε εκτονώνεται (σχετικά), ανάλογα και με τις εξελίξεις σε άλλα παράλληλα μέτωπα. Η Ουάσιγκτον δεν παραιτείται από τις προσπάθειες να «μεταπείσει» την Αγκυρα ώστε να ακυρώσει την αγορά των «S-400», ενώ πριν από μερικές μέρες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, αποκάλυψε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πρόσφατα νέα συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, «προσπαθώντας να τους δώσουν να καταλάβουν τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά το θέμα των "Πάτριοτ"» (ως «εναλλακτική» στους ρωσικούς «S-400»).

Οσον αφορά το δημοσίευμα του «Μπλούμπεργκ», το πρακτορείο επικαλείται πηγές από τη Γερουσία αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες προϋπόθεση για την εκτέλεση της παραγγελίας θα είναι «έκθεση αξιολόγησης» που πρέπει να κατατεθεί στο Πεντάγωνο σχετικά με την κατάσταση συνολικά των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζει τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, να συμφωνεί με προβληματισμούς γερουσιαστών για την «αυταρχική στροφή» στην Τουρκία, αλλά και την ίδια στιγμή να εκφράζει ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το «πάγωμα» της συγκεκριμένης παράδοσης για τη συνολική «διεθνή αλυσίδα προμήθειας» των «F-35», για τα οποία φυσικά η «Lockheed Martin» έχει κλείσει συμφωνίες με πολλές χώρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μένει αμετάβλητο (τουλάχιστον προς το παρόν) το βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 17,75%, αν και αναμενόταν αύξησή του. Ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της 14ετίας.

Ταυτόχρονα, τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης επανέλαβε ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αγκυρα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «ενώ εξηγήσαμε γιατί δεν πρόκειται να "υπακούσουμε" σε αυτές τις κυρώσεις (σ.σ. που επανέφεραν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρησή τους από τη Διεθνή Συμφωνία του 2015), τους δηλώσαμε επίσης ότι δεν θεωρούμε σωστές τις αμερικανικές κυρώσεις».

Σύμφωνα με τα σχετικά τουρκικά ρεπορτάζ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «από το Ιράν αγοράζουμε πετρέλαιο και το αγοράζουμε σε πολύ κατάλληλες συνθήκες. Ποια είναι η άλλη επιλογή;...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ