Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε στο νησί η Δ. Μανωλάκου
Συζητώντας με το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος |
Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν στις εγκαταστάσεις του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος έτυχε θερμής υποδοχής από τους πυροσβέστες, με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και για γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους.
Οπως ειπώθηκε, παρά τα όποια φτωχά μέτρα έχουν παρθεί μετά τα περσινά γεγονότα, αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιου μεγέθους περιστατικών. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο, που πλέον αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε άλλους τομείς όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας η κατάσταση παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόλος των οχημάτων, που εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, τα υπόλοιπα είναι τουλάχιστον 20ετίας. Μάλιστα, σχετικά με το πρώτο, όπως ανέφεραν οι πυροσβέστες, κατά την περσινή μεγάλη πυρκαγιά χάθηκαν ουσιαστικά 20 τόνοι νερού σε καίριο χρονικό σημείο εξαιτίας βλαβών στα οχήματα. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ειδικά για τα οχήματα μεγαλώνει από το γεγονός ότι η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτη και εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις κ.λπ.
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων |
Από την πλευρά της, η Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στους πυροσβέστες, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στις 26 Ιούνη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα των Κυθήρων, κυβερνητικοί παράγοντες και αρμόδιοι προσπάθησαν να δώσουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Ωστόσο, η πραγματικότητα στο νησί αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά, η έλλειψη επαρκών μέτρων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία ή την αποκατάσταση στα καμένα είναι εμφανής».
Για όλα αυτά η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι ευθύνες έχουν οι παλιότερες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. Παράλληλα, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση για τα προβλήματα του κλάδου, όπως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η επαρκής ασφάλιση, οι αμοιβές του προσωπικού, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ. Μάλιστα, μετά το τέλος της συζήτησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρέδωσε στους πυροσβέστες του κλιμακίου στα Κύθηρα φάκελο με τις Επερωτήσεις, Ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το Κόμμα στη Βουλή για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την επίσκεψη στο Τοπικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το δημαρχείο του νησιού, όπου συνομίλησε με εργαζομένους, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κομνηνό. Στο επίκεντρο βρέθηκαν αρκετά σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της έλλειψης προσωπικού, με ό,τι συνεπάγεται στην επαρκή λειτουργία του δήμου, που περιλαμβάνει 2 νησιά (Κύθηρα - Αντικύθηρα) και 80 χωριά. Οπως επισημάνθηκε, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 8 υπάλληλοι χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση.
Στη συζήτηση τέθηκαν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γνωστό ιδιότυπο διοικητικό καθεστώς των Κυθήρων, τα οποία υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, που δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Η περιοδεία συνεχίστηκε και σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες του νησιού, όπως η Εφορία και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με τους εργαζομένους, στους οποίους μοιράστηκε υλικό με παρεμβάσεις και προτάσεις του Κόμματος για σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Τη δεύτερη μέρα η περιοδεία περιελάμβανε επίσκεψη στην αγορά, όπου τα μέλη του Κόμματος συζήτησαν με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.