Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΥΘΗΡΑ
Μεγάλες οι ελλείψεις ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε στο νησί η Δ. Μανωλάκου

Συζητώντας με το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
Συζητώντας με το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
Στα Κύθηρα, που ένα χρόνο πριν είχαν βρεθεί στο έλεος πολυήμερης πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν στις εγκαταστάσεις του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος έτυχε θερμής υποδοχής από τους πυροσβέστες, με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και για γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους.

Οι αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών παραμένουν

Οπως ειπώθηκε, παρά τα όποια φτωχά μέτρα έχουν παρθεί μετά τα περσινά γεγονότα, αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιου μεγέθους περιστατικών. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο, που πλέον αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε άλλους τομείς όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας η κατάσταση παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόλος των οχημάτων, που εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, τα υπόλοιπα είναι τουλάχιστον 20ετίας. Μάλιστα, σχετικά με το πρώτο, όπως ανέφεραν οι πυροσβέστες, κατά την περσινή μεγάλη πυρκαγιά χάθηκαν ουσιαστικά 20 τόνοι νερού σε καίριο χρονικό σημείο εξαιτίας βλαβών στα οχήματα. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ειδικά για τα οχήματα μεγαλώνει από το γεγονός ότι η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτη και εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις κ.λπ.

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων
Στη συζήτηση έγινε λόγος και για ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κλιμακίου και στην υλικοτεχνική υποδομή. Οι πυροσβέστες αναφέρθηκαν στον ατομικό εξοπλισμό τους, όπως για παράδειγμα στις φιάλες οξυγόνου, οι οποίες συν τοις άλλοις χρειάζεται να σταλούν στο Γύθειο για αναγόμωση. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και σε άλλα ζητήματα όπως ο ρουχισμός, καθώς πολλές φορές οι πυροσβέστες αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι για ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για τη γραφική ύλη (μελάνια, εκτυπωτές), και όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό της υπηρεσίας υφίσταται μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα (π.χ. το κόψιμο των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο είναι «στα σκαριά»).

Από την πλευρά της, η Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στους πυροσβέστες, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στις 26 Ιούνη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα των Κυθήρων, κυβερνητικοί παράγοντες και αρμόδιοι προσπάθησαν να δώσουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Ωστόσο, η πραγματικότητα στο νησί αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά, η έλλειψη επαρκών μέτρων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία ή την αποκατάσταση στα καμένα είναι εμφανής».

Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης


Ειδικά για τους πυροσβέστες, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως το Κόμμα αρκετές φορές έχει φέρει τα προβλήματα του κλάδου στη Βουλή, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της μείωσης των κονδυλίων που αφορούν τη δασοπροστασία. Οπως τόνισε, έχουν υπάρξει περιστατικά με θύματα πυροσβέστες εξαιτίας και αυτών των δύσκολων συνθηκών δουλείας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το ίδιο το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι ουσιαστικά παραμένουν «στον αέρα», την ώρα που μάλιστα υπάρχει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Για όλα αυτά η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι ευθύνες έχουν οι παλιότερες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. Παράλληλα, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση για τα προβλήματα του κλάδου, όπως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η επαρκής ασφάλιση, οι αμοιβές του προσωπικού, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ. Μάλιστα, μετά το τέλος της συζήτησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρέδωσε στους πυροσβέστες του κλιμακίου στα Κύθηρα φάκελο με τις Επερωτήσεις, Ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το Κόμμα στη Βουλή για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την επίσκεψη στο Τοπικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το δημαρχείο του νησιού, όπου συνομίλησε με εργαζομένους, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κομνηνό. Στο επίκεντρο βρέθηκαν αρκετά σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της έλλειψης προσωπικού, με ό,τι συνεπάγεται στην επαρκή λειτουργία του δήμου, που περιλαμβάνει 2 νησιά (Κύθηρα - Αντικύθηρα) και 80 χωριά. Οπως επισημάνθηκε, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 8 υπάλληλοι χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση.

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γνωστό ιδιότυπο διοικητικό καθεστώς των Κυθήρων, τα οποία υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, που δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Η περιοδεία συνεχίστηκε και σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες του νησιού, όπως η Εφορία και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με τους εργαζομένους, στους οποίους μοιράστηκε υλικό με παρεμβάσεις και προτάσεις του Κόμματος για σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τη δεύτερη μέρα η περιοδεία περιελάμβανε επίσκεψη στην αγορά, όπου τα μέλη του Κόμματος συζήτησαν με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές σε Κύθηρα και Αχαΐα(2022-08-25 00:00:00.0)
Νέες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας(2021-07-01 00:00:00.0)
Τα σοβαρά προβλήματα του νησιού ανέδειξε περιοδεία του ΚΚΕ(2020-03-04 00:00:00.0)
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες οργάνωσης για το ζήτημα των πυρκαγιών(2017-10-05 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα(2017-08-05 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την αντιπυρική προστασία της Ρόδου(2016-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ