Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ανησυχίες για την οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συζήτηση για την αρνητική πορεία της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας αναθέρμανε η απόφαση του (αμερικανικού) οίκου αξιολόγησης «Fitch» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα σε συνολικά 24 τράπεζες της Τουρκίας, ανάμεσά τους και ορισμένες με μακρά ιστορία (όπως οι Ziraat Bank, Is Bank, Akbank). Στη σχετική έκθεση γίνεται λόγος για αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει συνολικά η «μακροοικονομική σταθερότητα» της χώρας ενώ ο «Fitch» εκτιμά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για «κυβερνητική παρέμβαση» στον τραπεζικό τομέα με τη μορφή ελέγχων κεφαλαίου ή άλλου τύπου περιορισμών. Ειδικά για τις τράπεζες Ziraat, IS και Akbank αναφέρεται ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ακόμα, ο «Fitch» περιμένει ότι η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα εξασθενίσει μετρίως κατά το 2ο εξάμηνο του 2018 αλλά και το 2019, εξαιτίας του μεγάλου κόστους χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, η πρόσφατη άρση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» (που έχει αντικατασταθεί από «αντιτρομοκρατικό» νόμο) «συνέπεσε» με ορισμένες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, όπου συμφώνησαν οι δύο πλευρές να αποκαταστήσουν επίσημα τις διμερείς διπλωματικές τους σχέσεις. Ετσι σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν ξανά εκατέρωθεν πρέσβεις, σε Αγκυρα και Αμστερνταμ. Θυμίζουμε ότι την περσινή άνοιξη, πριν από το δημοψήφισμα που έγινε στην Τουρκία, μια σειρά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν απαγορεύσει συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών στις χώρες τους. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και αυτή της Ολλανδίας, που έφτασε μάλιστα στο σημείο να «απομακρύνει» από τη χώρα Τούρκους υπουργούς που θα μιλούσαν σε συγκεντρώσεις.

Ακόμα, η Γερμανία υποβάθμισε «προειδοποίηση» που είχε εκδώσει μέσω ταξιδιωτικής οδηγίας για όσους πολίτες της θα πήγαιναν στην Τουρκία. Επίσης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δεν ισχύουν οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στις εγγυήσεις του γερμανικού κράτους για εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία.

Αν και ορισμένοι βιάζονται να μιλήσουν για «σύσφιξη» τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων, αυτό που δυναμώνει δεν είναι παρά ένα σύνθετο παζάρι. Αλλωστε, οι διμερείς σχέσεις δεν «πάγωσαν» ποτέ, ενώ και οι δύο πλευρές δεν έπαψαν ποτέ να ξεχωρίζουν πλεονεκτήματα που τους διασφαλίζει η διμερής συνεργασία.

  • Οσον αφορά τις ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό, αυτές συνεχίζονται αμείωτα, όπως επιβεβαίωσαν και οι τελευταίες δηλώσεις της Μεράλ Αξενέρ, που το φθινόπωρο ίδρυσε το νεοφιλελεύθερο «Καλό Κόμμα», αφού αποχώρησε από το εθνικιστικό ΜΗΡ. Η Αξενέρ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος στο κομματικό συνέδριο που θα γίνει τους επόμενους μήνες και ευχήθηκε επιτυχία στους «φίλους μου που θα επικρατήσουν».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες για «πιο αποτελεσματική συνεργασία» με τη Γερμανία(2024-04-25 00:00:00.0)
Νέες «καμπάνες» για υποβάθμιση δεκάδων τραπεζών των ΗΠΑ(2023-08-18 00:00:00.0)
«Αγωνιούν» για τη ρευστότητα των τραπεζών(2014-07-04 00:00:00.0)
Τράπεζες: «Ο πίθος των Δαναΐδων»(2011-12-18 00:00:00.0)
Πιέσεις για την «αντιπυραυλική ασπίδα»(2010-10-20 00:00:00.0)
Διεθνής οίκος υποβάθμισε Εθνική και Alpha(2001-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ