Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εντεινόμενα παζάρια σε Βερολίνο και Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενες, σκληρές και σύνθετες διαπραγματεύσεις Βρετανίας και ΕΕ με στόχο την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) αντικατοπτρίστηκαν στη χτεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας Χάικο Μάας και Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. Εγιναν επίσης αισθητές και στις προειδοποιητικές «βολές» που έριξε ο Βρετανός νέος υπουργός Βrexit, Ντόμινικ Ράαμπ, έναντι της ΕΕ, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Τέλεγκραφ», καθώς απείλησε να μην καταβάλει η Βρετανία το κόστος του «διαζυγίου» των 39 δισ. στερλινών (ή 51 δισ. δολαρίων) εάν δεν επέλθει συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις αμφοτέρων πλευρών.

Οσον αφορά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Τζέρεμι Χαντ, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του είναι υπέρ «ενός διατεταγμένου Brexit» και ότι για να επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, «θα πρέπει όλοι να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις». «Ξέρουμε ότι η ΕΕ έχει συμφέροντα, ευρύτερα συμφέροντα που δεν αφορούν μόνο τις μεμονωμένες χώρες - μέλη, αλλά και τους θεσμούς της ΕΕ», κατέληξε.

Ο Βρετανός νέος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, προέβλεψε πως τυχόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις «θα ήταν πρόκληση για τη Βρετανία», αλλά «παρ' όλα αυτά το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να θριαμβεύσει οικονομικά».

Ο Ράαμπ «απειλεί» να μην πληρώσει το «λογαριασμό»

Την Κυριακή, ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι ο Βρετανός νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit, μιλώντας στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» απείλησε να μην καταβάλει η χώρα του στις Βρυξέλλες το κόστος της αποχώρησης από την ΕΕ, που έχει προσδιοριστεί σε περίπου 39 δισ. στερλίνες, εάν δεν υπάρξει έως τον Οκτώβρη συμφωνία για τις σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις. Συσχέτισε την καταβολή του κόστους «διαζυγίου» με το άρθρο 50 της συμφωνίας της Λισαβόνας, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις και η καταβολή αποζημίωσης από τη μεριά της Βρετανίας «συνδέονται». Εμφανίστηκε πάντως «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί, παρά τα εμπόδια, έως τον Οκτώβρη, ώστε να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών της ΕΕ πριν το τέλος του ερχόμενου Μάρτη.

Αντανακλώντας τις αντιθέσεις και στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος, Τζον Μέιτζορ, χαρακτήρισε «ηθικά δικαιολογημένη» τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, εκτιμώντας ότι τώρα είναι πιο καθαρές στο εκλογικό σώμα οι πιθανές συνέπειες από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Κατηγόρησε στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος που είναι υπέρμαχοι του Brexit ότι δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Προέβλεψε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα οδηγηθούμε σε συντριβή»...

Γκάλοπ - ζύμωση για «νέο, κεντροδεξιό κόμμα»

Οι αντιθέσεις που προκαλεί το παζάρι για το Brexit στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης καταγράφονται σε νέα σφυγμομέτρηση στη Βρετανία, που διενήργησε η εταιρεία «YouGov» για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Times».

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση καταγράφεται ότι μόνο το 16% των Βρετανών ψηφοφόρων επιδοκιμάζει τη διαπραγμάτευση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για αποχώρηση από την ΕΕ. Το 34% θεωρεί πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα κατάφερνε καλύτερη διαπραγμάτευση. Επίσης, το 38% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα που θα ήταν αποφασισμένο να εγκαταλείψει την ΕΕ, ενώ περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων εμφανίστηκε πρόθυμο να υποστηρίξει ένα ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντι-ισλαμικό κόμμα...

«Συμπτωματικά», ρεπορτάζ των «Sunday Times» αναδεικνύει τις επαφές που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ο Νάιτζελ Φάρατζ, του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP, που διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του Brexit, και ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, με στόχο τον σχηματισμό «νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ