Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες νέων επαφών για να βρεθεί συμβιβασμός

Η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό βρέθηκε χτες στη Λευκωσία

Ο Κύπριος Πρόεδρος με την σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ
Ο Κύπριος Πρόεδρος με την σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό διερευνάται, όπως έδειξαν και οι επαφές που είχε χτες στην Κύπρο η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Θυμίζουμε ότι μετά τις περσινές επαφές στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, που είχαν ολοκληρωθεί χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δόθηκε νέα ώθηση στη βαθύτερη εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ. Παρά την «απογοήτευση» που είχαν εκφράσει πολλές πλευρές για τη μη επίτευξη συμφωνίας για να προχωρήσει η «λύση» του Κυπριακού - με διχοτόμηση του νησιού μέσα από μια συνομοσπονδία με δύο «κράτη», όπως βεβαιώνουν οι προτάσεις και διαρροές γύρω από τις συνομιλίες - το ενδιαφέρον για να επανεξεταστεί μια πιθανή συμφωνία είναι ισχυρό. Ενδιαφέρον που πρώτα απ' όλα πηγάζει από τις ενεργειακές και άλλες γεωπολιτικές επιδιώξεις που αφορούν όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Κύπρος κατέχει ειδική γεωγραφική θέση.

Η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με την Λουτ κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες» και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να υπάρξει έδαφος που θα οδηγήσει τις συνομιλίες σε μια «θετική κατάληξη».

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», να σημειωθεί ότι ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αν υπάρξουν συμφωνία και λύση του Κυπριακού, «θα πρόκειται για ένα συμβιβασμό». Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η προοπτική να παίξει η χώρα μας κεντρικό ρόλο (...) και ως επίκεντρο ενός "ενεργειακού διαδρόμου" μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και ευρωπαϊκών αγορών, κάνει την Κύπρο να έχει εκτόπισμα και ρόλο μεγαλύτερο από το φυσικό της μέγεθος». Ενώ επισήμανε ιδιαίτερα πως «τα τελευταία χρόνια έχουμε και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ, ενώ πάντα διατηρούνται άριστες σχέσεις με τη Ρωσία».

Η Λουτ συναντήθηκε και με τον Ακιντζί. Από τη μεριά της δεν έκανε καμία δήλωση.

Το επόμενο διάστημα, θα έχει επαφές και σε Αγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες.

Προκλητικές ασκήσεις και επίσκεψη Τσαβούσογλου

Πάντως, στο φόντο των επαφών Λουτ στη Λευκωσία, η Τουρκία έστειλε νέα μηνύματα όξυνσης της επιθετικότητάς της.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αργά την Κυριακή το βράδυ, η Τουρκία εξέδωσε νέες παράνομες ΝΟΤΑΜ, αναγγέλλοντας τη διενέργεια και άλλων στρατιωτικών ασκήσεων μέσα σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου) σήμερα και αύριο.

Χτες αναμενόταν στα Κατεχόμενα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να γίνει «αξιολόγηση» της κατάστασης.

Την περασμένη βδομάδα, πάντως, ο νέος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι - που εκπροσώπησε την Αγκυρα στις προκλητικές εκδηλώσεις που συνεχίζονται κάθε χρόνο για τον «εορτασμό» της τουρκικής εισβολής του 1974 - διαμήνυσε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ