Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Επισημάνσεις για τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, όπως αναδεικνύει παρέμβαση του Λευκού Οίκου στη συζήτηση που διευρύνεται εντός της αμερικανικής αστικής τάξης για το παζάρι που συνεχίζεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

Η σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία προκαλεί έντονο προβληματισμό στο αμερικανικό κεφάλαιο, όπως ανέδειξαν και τροπολογίες που εγκρίθηκαν τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για την παρεμπόδιση της πώλησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου «F-35» που η Αγκυρα είχε παραγγείλει από τη «Lockheed Martin». Οι προτάσεις αυτές ήταν ενδεικτικές και των διαστάσεων που αποκτούν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, καθώς οι διαφωνίες των δύο πλευρών εκτείνονται σε κρίσιμα θέματα, π.χ. σχετικά με το ρόλο των Κούρδων στη μεταπολεμική Συρία, και με τη θέση του Ιράν.

Στη συζήτηση για την αξία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων παρενέβη ξανά και ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός ΝΑΤΟικός σύμμαχος». Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκό Οίκου, Μικ Μαλβέινι, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Πάτρικ Λίχι, και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία και σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «F-35» από το 2002. Την ίδια στιγμή, ο Μαλβέινι αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες» (σχέδια αγοράς ρωσικών «S-400» κ.λπ.), αλλά «είναι αντίθετη στη φρασεολογία που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».

Να σημειωθεί ότι στην παρέμβαση του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με κοινή τους ανακοίνωση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), αποδίδοντας στην κυβέρνηση Τραμπ «κοντόφθαλμη στάση» και «αδυναμία», που «υπονομεύει σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν», και την καλούν να επανεξετάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ