Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επαγρύπνηση

Τόσο η συζήτηση όσο και τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ κάνουν, για μια ακόμα φορά, ξεκάθαρο ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ετοιμάζεται στα γεμάτα για πιο σφοδρές και γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Αυτό φάνηκε και από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, με την ηγέτιδα δύναμη (ΗΠΑ) να μαλώνει σε αυστηρούς τόνους τους «συμμάχους» της για τη στάση που τηρούν και να καλεί π.χ. τη Γερμανία να κόψει κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Η ΕΕ απαντά στις ΗΠΑ, επίσης με λόγια γεμάτα νόημα, ότι πρέπει να «προσέχουν τους συμμάχους τους γιατί δεν τους έχουν απομείνει και πολλοί...». Από την άλλη, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνσή της, έλεγε την περασμένη βδομάδα ότι με τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας επίκειται «αλλαγή συνόρων».

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν στον ...αγγελικά πλασμένο κόσμο των «εταίρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτόν το βούρκο ρίχνει η κυβέρνηση το λαό όλο και πιο βαθιά, καλώντας τον μάλιστα να στρατευτεί με αυτήν την «εθνική προσπάθεια» και να μην αμφισβητεί το «ασφαλές» ευρωατλαντικό λιμάνι. Αν είναι έτσι τα ...ασφαλή λιμάνια, τύφλα να έχουν τα αγριεμένα πέλαγα. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι υπεραρκετές, για να τρίψουν οι εργαζόμενοι στα μούτρα αυτά τα αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κυρίως για να επαγρυπνούν.

Βρώμικες αποστολές...

Στη διακήρυξη της ΝΑΤΟικής Συνόδου, που μυρίζει «μπαρούτι», με κάθε σκέλος της να δείχνει προς τη μεριά της Ρωσίας, ανάμεσα σε άλλα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκεί ξεχωρίζουν και οι αναφορές στη Σερβία. Τι λέγεται; Οτι «η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής» και ακόμη ότι «επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών». Η πρεμούρα δηλαδή για να γίνει στα γρήγορα η διευθέτηση ανάμεσα σε Σερβία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου των «εκκρεμοτήτων», που άφησε ο προηγούμενος γύρος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή (βλέπε διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), είναι παραπάνω από φανερή. Οπως παραπάνω από φανερό είναι και ότι ο στόχος είναι να κλείσει η... τανάλια γύρω από τη Ρωσία, που ξεκινάει από τη Βαλτική, περνάει από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνει μέσω Αιγαίου έως τη Μ. Ανατολή. Πρόκειται βέβαια για ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά σφοδρά η Ρωσία, που διατηρεί έτσι κι αλλιώς ισχυρά ερείσματα στη Σερβία.

... με ελληνική σφραγίδα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να αφήσει την ουρά της έξω και από αυτήν τη ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά. Και δεν εννοούμε βέβαια μόνο τη γενικότερη «συνεισφορά» της στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, όπως αποτυπώθηκε στη συμφωνία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε τα απαραίτητα συγχαρητήρια στη Σύνοδο, ως «πρότυπο» και «παράδειγμα» για όλες τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές διευθετήσεις, ούτε την αντίστοιχη συμφωνία που έχει στα «σκαριά» με την Αλβανία, για σειρά ζητημάτων, ώστε να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση οργάνωσε εκ νέου μια τετραμερή με Σερβία - Βουλγαρία και Ρουμανία. Οταν αυτή τέλειωσε, στις κοινές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος της Σερβίας «κάρφωσε» τις πιέσεις που δέχτηκε, λέγοντας ότι «εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών»! Ενώ λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σε Σερβία και Κόσσοβο, για να μεταφερθούν τα σχετικά «μηνύματα» ένθεν κακείθεν. Αυτοί είναι οι «ηγετικοί ρόλοι» που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή και για τους οποίους λέει και ξαναλέει ο πρωθυπουργός. «Σημαιοφόροι» του ΝΑΤΟ, εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια με βρωμοδουλειές για όλα τα γούστα, που ανοίγουν διάπλατα τους επικίνδυνους δρόμους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Πολυδιάστατα κουραφέξαλα...

Τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε τα πιστέψαμε ούτε τα υιοθετήσαμε και ποτέ. Αλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι σε συνθήκες καπιταλισμού, ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και λυκοσυμμαχιών, ούτε ισότιμες σχέσεις μπορούν να υπάρξουν ούτε συνεργασία αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στα κράτη. Ομως οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν «φύλλο και φτερό» την κυβερνητική προπαγάνδα. Πρώτα απ' όλα, τι ομολόγησε ανοιχτά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες; Οτι ουσιαστικά όλες μα όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε περιφερειακό επίπεδο η κυβέρνηση (άξονες με κράτη της Μ. Ανατολής, πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, Διάσκεψη για την Ασφάλεια, Μεταναστευτικό κ.λπ.) υπηρετούν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Δεύτερον, ουσιαστικά και η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την επιθετική στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, παρ' όλες τις πιο ήπιες φραστικές διατυπώσεις και την επισήμανση ότι μαζί με τη δυναμική αντιμετώπιση πρέπει να αναπτυχθεί και ο διάλογος. Η απέλαση άλλωστε Ρώσων διπλωματών και η απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας, ότι δεν θεωρούσαμε, ούτε θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη, δίνουν το στίγμα. Αρα η τόσο διαφημιζόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» όχι μόνο είναι κουραφέξαλα, αλλά και καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, ενώ σηματοδοτεί μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σάββατο 14/7

1789 Πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλης. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1795 Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι (14 - 20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες.

1918 Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1942 Τη νύχτα της 14 - 15 Ιούλη με τη βοήθεια του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και της ΚΟ Κατερίνης του Κόμματος δραπετεύουν από το σανατόριο Πέτρας Ολύμπου 15 στελέχη που είχε φυλακίσει η μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια παρέδωσε στους κατακτητές. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Θέος, ο Γιώργης Παπαρήγας, κ.ά.

1947 Στην Αθήνα συλλαμβάνονται 2.500 περίπου άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων σε 5 μέρες σε 7.000 στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε 8.000 στην επαρχία.

1962 Εγκαθίστανται στον Αραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

1963 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η ρήξη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα επισημοποιείται.

***

Κυριακή 15/7

1876 Η Συνδιάσκεψη των μελών της Α' Διεθνούς στη Φιλαδέλφεια αποφασίζει τη διάλυσή της.

1904 Πεθαίνει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Αντον Τσέχοφ.

1927 Οι εργάτες της Βιέννης κατεβαίνουν σε απεργία διαμαρτυρίας κατά της δράσης των φασιστικών οργανώσεων.

1928 Συνέρχεται στη Μόσχα το 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (15/7 - 1/8/1928), στο οποίο παίρνουν μέρος 515 αντιπρόσωποι από 66 κόμματα με 4.024.159 μέλη. Το Συνέδριο ψήφισε το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της ΚΔ.

1930 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά.

1941 Καθιερώνεται ο θεσμός των Στρατιωτικών Επιτρόπων στον Κόκκινο Στρατό.

1956 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΔΑ (15 - 18/7/1956), με την οποία η ΕΔΑ μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα.

1958 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στον Λίβανο και Βρετανοί αλεξιπτωτιστές στην Ιορδανία, προκειμένου να στηρίξουν τις αντίστοιχες φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις που δοκιμάζονταν από εσωτερικές αναταραχές.

1964 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

1965 Τον Ιούλη του 1965 η ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ της Ενωσης Κέντρου και της ΕΡΕ κορυφώθηκε, με την πρώτη να έρχεται σε ευθεία ρήξη με το Παλάτι. Η επέμβαση του Παλατιού πυροδότησε μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, που διήρκεσαν 70 ημέρες (έως τις 25/9) και καταγράφηκαν στην Ιστορία ως το «κίνημα των 70 ημερών» ή «Ιουλιανά».

Σύμφωνα με το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' τόμος), «το ΚΚΕ [σ.σ. και κατά προέκταση η ΕΔΑ], ακολουθώντας τη γραμμή της "δημοκρατικής ομαλότητας", με την αναφανδόν υποστήριξη της Ενωσης Κέντρου, στέρησε το κίνημα από έναν ταξικό προσανατολισμό», εγκλωβίζοντάς το σε μια «ρεφορμιστική λογική» του «μικρότερου κακού».

1974 Εκδηλώνεται χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν την αρχιεπισκοπή και το ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας. Η χούντα των Αθηνών πανηγυρίζει, αλλά στις 3 μ.μ. όλοι τους παγώνουν. Ο Μακάριος που διαφεύγει απευθύνει διάγγελμα από μικρό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου. Οι εξελίξεις, ωστόσο, έχουν δρομολογηθεί. Πέντε μέρες μετά, εκδηλώνεται η τουρκική εισβολή.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org