Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΦΩΤΟ

Στις 11 Ιούνη 2018 πέθανε στο Σίδνεϊ Αυστραλίας ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ. Γεννήθηκε στον Πειραιά πριν 90 χρόνια, σε μια οικογένεια που είχε 4 αγόρια και 3 κορίτσια. Αυτό που στιγμάτισε τη ζωή του ήταν όταν έζησε το 1944, σε ηλικία 15 χρόνων, τους βομβαρδισμούς των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά από πολεμικά αεροπλάνα της Αγγλίας. Εχασε τον πατέρα του, την αδερφή του και τον μικρό αδερφό του.

Ολη η οικογένεια, παρά τις δυσκολίες της ζωής της, ακολούθησε το καθήκον. Αγωνίστηκαν ενάντια στο φασίστα κατακτητή. Αυτούς τους χιλιάδες Ελληνες η πατρίδα τούς «τίμησε» άλλους με εξορία, άλλους με φυλακές και τους περισσότερους αφήνοντάς τους χωρίς δουλειά.

Ο σύντροφος Γιάννης, μόνος σε ηλικία 17 χρόνων, έτρεχε για την οικογένεια και τα αδέρφια του στις φυλακές και τις εξορίες. Μετά τον Γερμανό ήρθε ο Αγγλος εγκληματίας για να ολοκληρωθεί το έργο τους. Μετά τον εμφύλιο ('46 - '49) και το μεγάλο έγκλημα, απλώθηκε πείνα και θάνατος παντού. Το 1950 η πατρίδα έδιωχνε τα παιδιά της. Αρχισε η μεγάλη πληγή της μετανάστευσης. Ο σύντροφος Γιάννης με την συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Δήμητρα, και την μονάκριβη κόρη τους Αννα Μαρία, έφυγαν για την Αυστραλία το 1968 για μια καλύτερη ζωή.

Από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή με το προοδευτικό κίνημα της παροικίας. Εγινε μέλος του «Ατλαντα», της ελληνικής κοινότητας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, στην ΚΟ «Νίκος Μπελογιάννης». Από το 1979 έως το θάνατό του, πάντα παρακολουθούσε τους αγώνες του ΚΚΕ. Πρώτος πάντα στις πολιτικές και οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ. Τον διέκρινε απόλυτη πίστη στα κομμουνιστικά ιδεώδη. Πάντα παρών, πάντα πρώτος στους αγώνες με σεμνότητα και χαμόγελο.

Στην σύζυγό του Δήμητρα, στα παιδιά τους Αννα Μαρία και Χρήστο, στον σπουδαίο εγγονό του Λεωνίδα, τα πιο θερμά μας συντροφικά συλλυπητήρια. Σύντροφε Γιάννη, πάντα θα σε θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση. Καλό σου ταξίδι.

ΝΤΟΡΟΤΑ ΒΕΣΟΛΥ
ΝΤΟΡΟΤΑ ΒΕΣΟΛΥ
Σύντροφοι και φίλοι από το Σίδνεϊ Αυστραλίας προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Γκύζη, για οικονομική ενίσχυση 335 δολ. Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, προσφέρουν: Οικογένεια Γιάννη Ευαγγελάτου (150 δολ.), οικογένεια Τάκη Σαρέλα (65 δολ.), οικογένεια Φωκίωνα Βούρου (50 δολ.), οικογένεια Παναγιώτη Γρίβα (50 δολ.) και οικογένεια Πέτρου Ζαμουράνη (20 δολ.).

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν ήδη τρεις μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μου σύντροφος ΝΤΟΡΟΤΑ ΒΕΣΟΛΥ. Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Βορείων Προαστίων ΟΤΑ, στις δραστηριότητες της οποίας συμμετείχε.

Ο σύντροφός της Κωνσταντίνος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ