Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να κλείσει η χωματερή της Φυλής

Αλλη μία αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή του λαού στη Δυτική Αθήνα και Αττική, με συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, έδωσαν χτες το απόγευμα δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής, με κύριο αίτημα το κλείσιμο της χωματερής.

Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, που δεν λογαριάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού, εκφράζοντας παράλληλα και την αποφασιστικότητά τους για κοινή δράση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα να ζουν στην ανεργία, τη φτώχεια, σε γειτονιές απροστάτευτες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, με μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Φυλής, Θόδωρος Χαμαλίδης, «έδειξε» τους υπεύθυνους για την πολιτική υποβάθμισης της ζωής του λαού της περιοχής, που δεν είναι, όπως είπε, «το κακό μας ριζικό». Οπως ανέφερε, για την κατάσταση αυτή «οι ευθύνες βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κεντρική γραμμή αυτής της πολιτικής είναι ότι και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνυπεύθυνη γιατί στηρίζει αυτήν την πολιτική, ενώ προεκλογικά υποσχόταν το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και δήλωνε ότι στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, εξαπατούσε δηλαδή συστηματικά το λαό και τη νεολαία». Ανάλογες ευθύνες έχει και ο δήμος Φυλής, που στηρίχτηκε από τη ΝΔ.

Γι' αυτό, υπογράμμισε ο ομιλητής, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας, θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους και όπου αλλού χρειάζεται, δυναμώνουμε την πάλη μας. Στον αγώνα αυτόν καλούμε όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους κατοίκους του Γραμματικού, γιατί κοινά είναι τα αιτήματά μας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή που μας αξίζει».

Πρόσθεσε ότι «στην πρόσφατη κινητοποίηση των σωματείων και των φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η Ρ. Δούρου όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά η πίεση του κόσμου την ανάγκασε να ομολογήσει με κυνικό τρόπο τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη δημιουργία νέων χωματερών στο Γραμματικό, στο παλιό λατομείο Μουσαμά κ.α., απειλώντας μάλιστα το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής ότι "θα τη βρει απέναντί του". "Ξέχασε" μάλλον η Ρ. Δούρου τι έλεγε προεκλογικά το 2014, όταν δήλωνε πως θα είναι στο πλευρό των κατοίκων της Φυλής και του Γραμματικού και ότι αισθάνεται δημότης Φυλής.

Λίγες μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις της περιφερειάρχη, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε νέα επέκταση της χωματερής σε μια έκταση 120 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.200.00 κ.μ., δίνοντας παράταση για ακόμα ένα χρόνο στη λειτουργία της χωματερής. Την ίδια στιγμή, έχει ιδιωτικοποιηθεί το σύνολο σχεδόν της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ.

Δεν έχουμε δυο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει», κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Μιχ. Ζαχαρίας, γραμματέας του Συλλόγου ΕΒΕ Δ. Μαραθώνα.

Το αίτημα να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή και να γίνει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού αποτυπωνόταν στα συνθήματα και στα πανό των συγκεντρωμένων. «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής - Κανένας δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας» αναγραφόταν στο πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενώ πανό με ανάλογα συνθήματα υπέγραφαν σωματεία και φορείς από το Ιλιον, τη Φυλή, τον δήμο Αχαρνών, η Ενωση Γονέων Αν. Λιοσίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Λαϊκές Επιτροπές Α' Αθήνας και Γαλατσίου, ο δήμος Πετρούπολης, εκπρόσωποι της ΟΓΕ κ.ά. «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό - φτώχεια, ανεργία, σκουπιδαριό», «ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «κυβέρνηση - δημάρχοι και περιφερειάρχες φορτώνουν τις χωματερές στου λαού τις πλάτες» ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών. Φτάνοντας εκεί, οι διαδηλωτές συνάντησαν κατεβασμένα ρολά, ενώ ο υπουργός Π. Σκουρλέτης ήταν «εξαφανισμένος». Παράλληλα, δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φορέων, ενώ ο υπουργός ήταν έγκαιρα ενημερωμένος για την κινητοποίηση.

Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγ. Σίμος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά, με αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων μας. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να κλείσει η χωματερή. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και οι πιέσεις το επόμενο διάστημα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής Γ. Μανουσογιαννάκης και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής του δήμου Χαϊδαρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση της χωματερής(5/10/2019)
Αστυνομία και μπράβοι επιστρατεύτηκαν για να χτυπήσουν την κινητοποίηση ενάντια στη χωματερή(3/9/2019)
Τέρμα πια στην υποβάθμιση! Οχι άλλος καρκίνος!(28/8/2019)
Την Τρίτη 27 Αυγούστου η κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο(23/8/2019)
Μαχητικό όχι στη χωματερή της Φυλής και στην επέκτασή της(1/8/2019)
Με διαδικασίες fast track επεκτείνει τη χωματερή της Φυλής!(23/4/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org