Ο οδηγός για τη λειτουργία των οργανώσεων των γονέων που μοιράστηκε στο συνέδριο |
Οπως αναδείχθηκε στο συνέδριο, στη σύγχρονη εποχή ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης και εργαλείων, η γνώση δίνεται «με το σταγονόμετρο», πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας αποκλείονται, η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τεράστια ποσά για να στηρίξει τα παιδιά με διάφορες μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαίτερες ανάγκες κ.ο.κ. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με ΠΔ, νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις που μεταξύ άλλων παγιώνουν τα 25άρια τμήματα, προωθούν διαδικασίες «αξιολόγησης» στην Εκπαίδευση, καταργούν μια σειρά από δομές, δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής παντού και σωστά, ενώ προωθούνται αλλαγές «προς ένα σκληρό και ανταγωνιστικό σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αντίστοιχα προς ένα Λύκειο που θα είναι πολύ στενότερα προσανατολισμένο στη διαδικασία της πρόσβασης». Στο συνέδριο συζητήθηκαν επίσης τα δικαιώματα γονιών και μαθητών στον ελεύθερο χρόνο, η ανάγκη για αισθητική και φυσική αγωγή, η σταθερή θέση της ΑΣΓΜΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο ενάντια σε κάθε εξάρτηση.
Παράλληλα, έγινε απολογισμός της δράσης του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και αποφασίστηκε να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα ζητήματα όπως η σχολική στέγη και οι σχολικές εκδρομές μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις, να ενταθεί η δράση με κινήματα ειρήνης και πρωτοβουλίες για τις πραγματικές αιτίες, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των πολέμων και να ενισχυθεί το μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Τέλος, ενόψει των εκλογών για τις οργανώσεις γονέων, ξεκινώντας από τους Συλλόγους, η ΑΣΓΜΕ τονίζει την ανάγκη να επιτευχθούν η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και η ενίσχυση της δράσης ως τα μόνα στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των διεκδικήσεων των δίκαιων αιτημάτων. «Εχουμε ανάγκη από Συλλόγους Γονέων, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΑΣΓΜΕ που θα διεκδικούν την αναπλήρωση των απωλειών, που δεν θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, που θα βάζουν στο κέντρο της προσοχής τις διευρυμένες σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας», τονίστηκε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, στη συνέλευση τυπώθηκε και μοιράστηκε στους γονείς ένα «Αλφαβητάρι», που αποτελεί οδηγό για τις διαδικασίες και τη λειτουργία των οργανώσεων των γονέων.