Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, «ανάκτηση κόστους», σύντομα και αυξήσεις

Eurokinissi

«Λύνει τα χέρια» στην εκάστοτε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ να προχωρά κατά το δοκούν σε αυξήσεις τιμολογίων, η νέα σύμβαση που αναμένεται να υπογράψει η Επιχείρηση με το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τέλη του έτους και στην οποία ενσωματώνεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος».

Πρόκειται για ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση παραπέρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης στη χώρα, κι ενώ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ έχουν ήδη περάσει στο χαρτοφυλάκιο της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», το λεγόμενο και «Υπερταμείο».

Νέα χαράτσια στο λαό και «εξαιρέσεις» για τους ομίλους

Η εν λόγω σύμβαση, προσχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», ανανεώνει το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για τα επόμενα 20 έτη, ορίζοντας τους τρόπους κοστολόγησης και τιμολόγησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η παραπάνω ΚΥΑ, στην οποία εξειδικεύεται και προσαρμόζεται η πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Πρόκειται για την πλήρη υιοθέτηση της ευρωενωσιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού, που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, δίνοντας κερδοφόρες διεξόδους και στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης κυβερνητικής απόφασης επιβάλλει το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων, της «ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος» και δήθεν «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 1, «σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για διάφορες χρήσεις και κανόνων και μέτρων βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών, καθώς και ο καθορισμός των διαδικασιών και της μεθόδου ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών αυτών, συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους υδατικού πόρου...».

Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, ισχυρίζεται ακόμα ότι σκοπός της σχετικής απόφασης είναι η δημιουργία μιας «πιο δίκαιης και ορθολογικής τιμολογιακής πολιτικής» του νερού. Σύμφωνα δε με τις αλλαγές που προωθήθηκαν, κατά τη διαδικασία τιμολόγησης του νερού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το χρηματοοικονομικό κόστος, δηλαδή να προβαίνει σε οικονομική αποτίμηση όλων των έργων κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις υπηρεσίες παροχής νερού (δίκτυα, υδραγωγεία κ.λπ.).

Είναι δηλαδή ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση αυτή έρχεται να λειτουργήσει ως μοχλός και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη μέχρι τώρα λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όρους αγοράς. Οτι στη «ζυγαριά», ακόμα περισσότερο απ' ό,τι πριν, δεν θα βαραίνουν οι λαϊκές ανάγκες για ύδρευση και άρδευση, για φτηνό και ποιοτικό νερό, αλλά ότι και στο ζήτημα των υποδομών εκείνο που θα μπαίνει πρώτο είναι τα κέρδη των μετόχων. Θα ενισχυθεί δηλαδή παραπέρα η λειτουργία με κριτήριο το «κόστος» και τα κέρδη, που προκαλεί φαινόμενα όπως αυτό της πρόσφατης πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, λόγω του «κόστους» για την ανανέωση του υπερσαραντάχρονου δικτύου.

Ενα ακόμη σημείο της εν λόγω ΚΥΑ που δείχνει ξεκάθαρα τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί είναι η εξαίρεση από την «κοστολόγηση» των υπηρεσιών ύδατος «για ενεργειακή χρήση», δηλαδή για τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους έτσι μηδενικό κόστος για τη χρήση του νερού, ενώ «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων», δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς.

«Απελευθέρωση» και αύξηση του κόστους για το λαό πάνε χέρι χέρι

Το προηγούμενο διάστημα διέρρευσε από πηγές εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ότι η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ στη νέα σύμβασή της που θα υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο εκτοξεύει το λεγόμενο «κόστος ανάκτησης» από τα 19 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, στα 40 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έσπευσε βέβαια να διαψεύσει τις επικείμενες αυξήσεις, ισχυριζόμενη ότι «ουδεμία αύξηση της τιμής του νερού» σχεδιάζει η επιχείρηση, αντίθετα «μελετά το ενδεχόμενο μείωσής της», και δηλώνοντας ότι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του ακατέργαστου νερού, δηλαδή του νερού όπως έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ, «σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει στον καταναλωτή».

Ολα τα παραπάνω βεβαίως μόνο λόγια του «αέρα» μπορούν να χαρακτηριστούν, διότι η ήδη λειτουργούσα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ενόψει και της επικείμενης περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της, είναι αδύνατον να μην «αξιοποιήσει» τις δυνατότητες που της παρέχει η ΚΥΑ περί «κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» για την αύξηση των κερδών της.

Αλλωστε, η ίδια η πορεία της «απελευθέρωσης», κομμάτι της οποίας είναι και η θέσπιση των νέων κανόνων τιμολόγησης, αποκαλύπτει ότι η πορεία αυτή οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση του κόστους για την εργατική - λαϊκή οικογένεια: Το κόστος του νερού για τα λαϊκά στρώματα έχει αυξηθεί ήδη κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ σε κάποιες άλλες υπηρεσίες, όπως η αποχέτευση κ.λπ., περισσότερο από 100%. Στην ημερήσια διάταξη εξάλλου είναι και οι εντολές διακοπής νερού, που είναι χιλιάδες κάθε μήνα και γίνονται ακόμα και για οφειλή 100 ευρώ.

Εξάλλου, ήδη στον αγροτικό χώρο, εξαιτίας της συγκεκριμένης ΚΥΑ, έχει επιβληθεί το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», ένα ακόμη «πράσινο χαράτσι» που καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες για τη χρήση νερού στις καλλιέργειές τους και είναι θέμα χρόνου το πότε θα αρχίσει και να εισπράττεται, αφού η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις αντιδράσεις, έχει απλά παρατείνει την είσπραξη του. Ανάλογο «ελιγμό» φέρεται να ετοιμάζει και για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, κάτι που δεν θα αλλάξει βέβαια σε τίποτα το γεγονός ότι έχει ψηφίσει όλο εκείνο το αντιδραστικό πλαίσιο που απαιτείται για να έλθουν νέες αυξήσεις στο εγγύς μέλλον, περίπου ως... προίκα στους υποψήφιους επενδυτές που θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ.


Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ