Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνέχιση επαφών και μονοπωλιακών σχεδιασμών

ΣΕΟΥΛ.--

Ισχυρά μονοπώλια μελετούν τις ευρύτερες επενδυτικές προοπτικές που «ανοίγουν» τα παζάρια γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, μετά και από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας (τέλη Απρίλη) αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας (12 Ιούνη), που επιβεβαίωσαν την έντονη διπλωματική κινητικότητα σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ρόιτερς», λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη έγινε στη Σεούλ συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή άνω των 600 εκπροσώπων εταιρειών, για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στη Βόρεια Κορέα. Μεταξύ άλλων, η κατασκευαστική «πτέρυγα» του νοτιοκορεατικού κολοσσού «Samsung» (που δραστηριοποιείται διεθνώς σε πολλούς ακόμα στρατηγικούς τομείς) έχει στήσει μια «ειδική ομάδα» από το Μάη, για να μελετήσει το ενδεχόμενο να εμπλακεί δυναμικά στην ανακατασκευή και επέκταση σιδηροδρομικών δικτύων, που φυσικά θα αξιοποιηθούν για τη διάνοιξη ευρύτερων εμπορικών διαδρόμων από τη Χερσόνησο προς τη Ρωσία, αλλά και τη Δύση. Επίσης, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη νοτιοκορεατική KOGAS, για την κατασκευή αγωγών αερίου που θα διασχίζουν τη Β. Κορέα.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος των μονοπωλιακών σχεδιασμών που πολλαπλασιάζονται, στρώνοντας φυσικά το έδαφος για νέες κόντρες και το βάθεμα αντιθέσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωποι από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα είχαν την Παρασκευή νέα συνάντηση για να προετοιμαστούν οι επόμενοι γύροι επαφών ανάμεσα σε οικογένειες Κορεατών που είχαν χωριστεί μετά τον πόλεμο του 1950 - 1953.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org