Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Το γερμανικό κεφάλαιο ρίχνει τα «δίχτυα» του

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Χαρίρι στη Βηρυτό

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Χαρίρι στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Το ζωηρό ενδιαφέρον γερμανικών μονοπωλίων για έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Λιβάνου στους τομείς των μεταφορών, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων αλλά και στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις που ασκούν ξένοι δανειστές (ΔΝΤ κ.ά.) για δραστικό περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων στη Λιβανέζικη Εταιρεία Ηλεκτρισμού, που πέρυσι ανήλθαν σε 1,3 δισ. δολάρια, εξέφρασε στη διάρκεια επαφών που πραγματοποίησε με την πολιτική ηγεσία της χώρας η Αγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που ήταν επικεφαλής κλιμακίου πολιτικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής της στον Λίβανο, συναντήθηκε διαδοχικά με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι. Πέρα από το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για τον εκσυγχρονισμό υποδομών της χώρας και την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας μετά τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο πολυετής πόλεμος στη γειτονική Συρία, η Μέρκελ συζήτησε περιφερειακές εξελίξεις όπως το Παλαιστινιακό και η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λιβανέζικες αρχές ως προς τη φιλοξενία άνω των 1,3 εκατ. Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει από το 2011 στη χώρα.

Μετά τη συνάντησή της με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξη της κυβέρνησής της «στην ευημερία του Λιβάνου, ώστε άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες να συμβιώνουν ειρηνικά».

Ο Χαρίρι από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Μέρκελ «εξαιρετική», και το βράδυ της Πέμπτης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της.

Την Παρασκευή η αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών που συνόδευε την Μέρκελ συμμετείχε σε «στρογγυλό τραπέζι» με Λιβανέζους επιχειρηματίες, εξετάζοντας διμερή επενδυτικά σχέδια (ενόψει και της πρόσφατης έναρξης γεωτρήσεων και ερευνών σε υποθαλάσσια κοιτάσματα της λιβανέζικης ΑΟΖ) αλλά και τρόπους αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της συνόδου δωρητών για τον Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρίλη με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στην οποία δόθηκαν υποσχέσεις για «βοήθεια» 8 δισ. δολαρίων στον Λίβανο. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως έκανε και μια επικοινωνιακή επίσκεψη σε δημόσιο σχολείο στη Βηρυτό, όπου φοιτούν και παιδιά που έχουν φύγει από τη Συρία.

Πιέσεις για «άμεσα» δημοσιονομικά μέτρα από το ΔΝΤ

«Συμπτωματικά», αργά το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή λίγες ώρες μετά την έναρξη της διήμερης επίσκεψης Μέρκελ στη Βηρυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία προβλέπει τη συνέχιση της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταξύ 1,5% με 2% (από 8% - 10% που ήταν η ανάπτυξη στον Λίβανο πριν την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011). Εκτίμησε ότι χρειάζονται «συντονισμός πολιτικών» και «άμεσα μέτρα δημοσιονομικών προσαρμογών», που μεταφράζονται στην πραγματικότητα σε συνέχιση της εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας σε βάρος ενός λαού που έχει υποφέρει σημαντικά από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

Συνέστησε επίσης πολιτικές για «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ στον Λίβανο, μολονότι σε αυτές ήδη έχει συναινέσει ο Λιβανέζος εντολοδόχος πρωθυπουργός που έχει δεχτεί να μειώσει τα κρατικά ελλείμματα κατά τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια! Ο Χαρίρι, με τη στήριξη μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, έχει επίσης συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα «εξοικονόμησης δημοσίων πόρων» και σε μέτρα σταδιακού «στραγγαλισμού» της Λιβανέζικης Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπουν στο «παιχνίδι» διάφορα μονοπώλια Ενέργειας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ τονίζεται ότι δεν προβλέπεται σύντομα «ανάκαμψη» των τριών βασικών πυλώνων της λιβανέζικης οικονομίας, που εμφανίζονται να είναι ο τουρισμός εύπορων επισκεπτών από χώρες του Περσικού Κόλπου, η κτηματομεσιτική αγορά και η οικοδομή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ