Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καμία απόλυση επικουρικού - συμβασιούχου! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Στις 11.30 π.μ. σήμερα η συγκέντρωση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στις 11.30 π.μ. σήμερα η συγκέντρωση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Κόλαφος για το επικουρικό προσωπικό και συνολικά για τη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων, είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που με επίκληση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων (Οδηγίες ΕΕ, νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα) που έχουν ψηφίσει και διατηρήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αναφέρει ότι «οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ' υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες».

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικοί γιατροί, των οποίων η θητεία είχε παραταθεί τον Αύγουστο του 2017 έως τις 31/12/2018, αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους είχε παραταθεί έως 31/1/2019, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης. Το ίδιο και οι επικουρικοί νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ. που επίσης έχουν παράταση θητείας έως 31/12/2018.

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιεί σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 11.30 π.μ. Παράλληλα, καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις ΥΠΕ.

Αντίστοιχα, παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο την ίδια ώρα πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Συνέχεια στον εμπαιγμό - Διαιώνιση του προβλήματος και της ανασφάλειας

Η μόνη πραγματική και οριστική λύση αποτυπώνεται στις διεκδικήσεις των εργαζομένων: Καμία απόλυση επικουρικού - καμία απόλυση συμβασιούχου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο, με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, συνεχίζει τον εμπαιγμό και την πολιτική διαιώνισης του προβλήματος. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «έχει αποφασιστεί και επίκειται άμεση νομοθετική ρύθμιση η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση των συμβάσεων», με βάση την οποία «η καταβολή των αποδοχών του προαναφερόμενου προσωπικού συνεχίζεται και γίνεται κανονικά, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη θεώρηση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής», ενώ ισχυρίζεται ακόμα ότι «καμία απολύτως απόλυση ή λύση σύμβασης επικουρικού ιατρού δεν πρόκειται να ακολουθήσει την προαναφερόμενη απόφαση, η οποία όταν κοινοποιηθεί θα αντιμετωπιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με κάθε νόμιμο τρόπο».

Η κυβέρνηση βέβαια δεν δίνει καμία απάντηση στα εύλογα ερωτήματα: Αφού μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που δε θα χρειάζεται την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν την προώθησε νωρίτερα, δεδομένου μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι αναδείκνυαν το πρόβλημα με κινητοποιήσεις τους μήνες πριν; Με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται η συνέχιση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού; Με ποιο τρόπο θα πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών και συνολικά το επικουρικό προσωπικό; Με παράκαμψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απευθείας πληρωμές από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, για συμβάσεις που έχουν κριθεί αυτοδίκαια άκυρες; Τι αξία έχουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί όταν η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο και ενισχύει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν και οι προκάτοχοί της;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με τους χειρισμούς της για τους συμβασιούχους των δήμων, οι οποίοι κατέληξαν τελικά σε χιλιάδες απολύσεις, παρά τις αλλεπάλληλες «διαβεβαιώσεις» και «υποσχέσεις»...

ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη - Να δώσει οριστική λύση

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το γεγονός ότι πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν δουλέψει χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Εχει ευθύνη που απειλούνται με κλείσιμο, επειδή δε θα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των απολύσεων των συναδέλφων, ολόκληρα τμήματα και κλινικές μέσα στο καλοκαίρι.

Εχει ευθύνη γιατί αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, διαιωνίζει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Εχει ευθύνη γιατί γνώριζε εδώ και έξι μήνες την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καλλιεργούσε κλίμα επανάπαυσης και ψεύτικες προσδοκίες. Το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου στις 31/1/2018, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων διαβεβαίωνε ότι "δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018" και μας κατηγορούσε ότι κινδυνολογούμε. Ελεγε χαρακτηριστικά ότι "η κινδυνολογία για επικείμενες απολύσεις επικουρικών δεν έχει καμία βάση"».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι «τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν ακόμα και τώρα να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού».

Συνειδητή εφαρμογή της πολιτικής τσακίσματος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις και υπογραμμίζει: «Εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν πολλοί συνάδελφοι, καταλαβαίνουμε τις συνέπειες για τη λειτουργία δεκάδων κλινικών και τμημάτων πανελλαδικά, που θα προκύψουν από την απόλυση έμπειρων συναδέλφων, μέσα στο καλοκαίρι. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 - 2017 (αφού οι "πολυδιαφημιζόμενες" προσλήψεις δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις) και ένα μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με επικουρικούς και άλλους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (...) Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για να οργανωθεί καλύτερα η πάλη για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τους καλεί να απαιτήσουν να γίνουν ισότιμα μέλη των σωματείων. Να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, αυτοί που «αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία τη μέρα που ψηφιζόταν ο νόμος που βάζει εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

  • Στη σημερινή στάση εργασίας και συγκέντρωση συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ. Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο που θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 25/6 στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Σε έκτακτη ΓΣ καλεί τη Δευτέρα και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, στις 2 μ.μ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει τη Δευτέρα 25/6, στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας, συνολικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org