Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Οι συνέπειες που έχει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά χτες, μέσα από τη συζήτηση δύο Επίκαιρων Ερωτήσεων βουλευτών του ΚΚΕ, με τις οποίες απαιτούσαν άμεσα μέτρα για την επίλυση οξυμένων προβλημάτων.

Η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε την κατρακύλα των τιμών παραγωγού σε γάλα και κρέας τα δύο τελευταία χρόνια, την οποία επιβάλλουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχει η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, αφού λόγω της μείωσης των κονδυλίων από την κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο ψεκασμός της δακοκτονίας.

«Δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε στις τιμές που διαμορφώνει η αγορά...»

Οσον αφορά την πρώτη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, επισήμανε ότι «η πολιτική σας γιγαντώνει τα καρτέλ, τα οποία εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους να ρίχνουν τις τιμές για να έχουν φτηνή πρώτη ύλη», ενώ «οι εισαγωγές γάλακτος συνεχίζουν να γίνονται αθρόες και ανενόχλητα στην ελεύθερη, ασύδοτη αγορά που υπηρετείτε. Οκτώ μεταποιητικά μονοπώλια λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη χώρα». Κι από πάνω, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιχορηγεί αυτά τα μονοπώλια με «ζεστό» χρήμα από τη φοροληστεία και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ λέει στους φτωχούς κτηνοτρόφους ότι «η διέξοδος είναι η δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων. Ολοι μαζί, δηλαδή, παρέα, μονοπώλια και κτηνοτρόφοι, οι λύκοι μαζί με τα πρόβατα!».

Ο Ν. Μωραΐτης απαίτησε να δοθούν άμεσες ενισχύσεις για τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια και στις ζωοτροφές, διαγραφή των χρεών από τα κάθε είδους χαράτσια, και μέτρα που να διαμορφώνουν κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, είπε ότι όντως υπάρχει... «μια κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα», όμως «δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε στις τιμές που διαμορφώνουν τόσο η ελληνική αγορά όσο και η ευρωπαϊκή αγορά». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τους μικρούς κτηνοτρόφους, όπως όμως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, «πρέπει να αντιληφθείτε ότι αυτή η στήριξη ασκείται στο πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων που διέπουν την ΚΑΠ»...

Ο Ν. Μωραΐτης κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά «στις κινητοποιήσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, στην κατεύθυνση που έχει βάλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Καμία διασφάλιση για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Στη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, επισήμανε ότι «το ειδικό, άμεσο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, λόγω της παραπέρα μείωσης κατά 100.000 ευρώ του ήδη εξαιρετικά μειωμένου προϋπολογισμού που διέθεσε για τη δακοκτονία της Λέσβου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και λόγω του άγονου διαγωνισμού, δεδομένου ότι ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε προσφορά αυξημένη κατά 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοπράτησης».

Ζήτησε από το υπουργείο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία, καθώς «σύμφωνα και με τη διαπίστωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έχουμε φέτος κατά 25 ημέρες πρώιμη καρποδεσία και, συνεπώς, έπρεπε ο πρώτος και καθοριστικός ψεκασμός να ξεκινήσει αυτές τις μέρες, για να προστατευτεί ο ελαιοκαρπός από το δάκο».

Επιχειρώντας να κουκουλώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης ανέφερε πως «όσον αφορά τη δακοκτονία, με τον γνωστό νόμο "Καλλικράτη", τον ν. 3852/2010, η ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος ανήκει στις ΔΑΟΚ, στις Τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάθε Περιφερειακής Ενότητας», ενώ «ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ