Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κλέφτες και λωποδύτες

Σου ζητώ συγνώμη, αγαπητέ αναγνώστη των «Διακριτικών», που μέσα σε αυτή την ταραχή και την αγωνία των ημερών, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα σαρκοβόρα γεράκια της Ουάσιγκτον και οι κολαούζοι συνένοχοί τους, εγώ βρήκα να ασχοληθώ, σήμερα, με ένα θέμα «ιδιωτικής φύσεως», μια περίπτωση που μπορεί και να μη σε ενδιαφέρει καθόλου.

Θέλω, λοιπόν, (και ας μου επιτρέψουν οι μάγκες να δανειστώ λίγες λέξεις από το λεξιλόγιό τους), να... σφυρίξω μερικά φωνήεντα στο αυτί του κυρίου υπουργού «μας», των Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Αγαπητέ κύριε υπουργέ της «σοσιαλιστικής», «εκσυγχρονιστικής» και λοιπά, κυβέρνησής «μας». Εχω ένα αυτοκινητάκι, για να πάω στη δουλιά μου, και πρέπει αυτές τις μέρες να ανανεώσω την άδεια οδήγησης, που λήγει. Πήγα προχτές, στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου σας, να με ενημερώσουν, σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ανανέωση της άδειας, που, σημειωτέον, στην περίπτωσή μου -είμαι άνω των 65 ετών- πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Μου έδωσαν, λοιπόν, ένα «χαρτάκι», με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, όπου έχουμε και λέμε: 1ο. Ενα παράβολο Δημόσιου Ταμείου (τέλη χαρτοσήμου), 6.000 δραχμές. 2ο. Παράβολο από την Εθνική Τράπεζα 1.000 δρχ., (χωρίς κάποια αιτιολόγηση). Αλλά το...«αγγούρι» το χοντρό, (ας μου επιτραπεί αυτή η αδόκιμη έκφραση), είναι το 3ο και φαρμακερό: Παράβολο 20.000 δρχ., και, αναλυτικά, 2.200 δρχ. για τη βεβαίωση ικανότητας, από παθολόγο, 2.200 δρχ. για τον οφθαλμίατρο, και οι υπόλοιπες 15.600 δρχ. είναι, λέει, «Δικαιώματα του Υπουργείου».

Είμαι περίεργος, και θέλω να σας ρωτήσω, τι σημαίνει αυτό το «Δικαιώματα του Υπουργείου»; Και μη μου πείτε, βέβαια, ότι τα χρήματα αυτά, είναι για να πληρωθεί ο υπάλληλος που θα πατήσει τη σφραγίδα, «Ανανεώνεται και ισχύει μέχρι...», γιατί αυτόν, όπως και εσάς τον ίδιο, σας πληρώνουμε εμείς, οι Ελληνες φορολογούμενοι. Αλλά, ούτε και... βιδάνιο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το «ξάφρισμα», γιατί ο ιδιοκτήτης της χαρτοπαικτικής λέσχης, που παίρνει το βιδάνιο, βάζει τουλάχιστον, την τράπουλα και την τσόχα, ενώ εσείς δε βάζετε τίποτε. Και τα χαρτιά και τα μολύβια που χρησιμοποιείτε, εμείς τα πληρώνουμε. Επομένως, το «καπέλο» αυτό, είναι σκέτη μίζα; Και, στην περίπτωση αυτή, ποιος την καρπώνεται; Και πού θα πάει, τελικά, αυτό το βιολί; Με τα «δικαιώματα», τα «καπέλα» και τις μίζες, με τους φόρους και τα «τέλη», ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε, θα μας πάρετε στο τέλος και τα σώβρακα, και θα κάνετε όλη τη χώρα μας... Μάταλα, δηλαδή παράδεισο των γυμνιστών. Ωρες - ώρες, μου δημιουργείτε την εντύπωση, ότι θεωρείτε ολόκληρη την Ελλάδα μια... ιερόδουλο, και εσείς παριστάνετε τους νταβατζήδες, που εισπράττουν το αντίτιμο από τις βίζιτες.

Για όλα αυτά τα καμώματά σας, κύριε υπουργέ, θα σας χαρακτήριζα (και πρώτον απ' όλους τον «χαρισματικό» ηγέτη σας), φορομπήχτες, ληστές, κλέφτες και λωποδύτες. Παρακαλώ, η τελευταία αυτή λέξη, ας μη θεωρηθεί βρισιά, και σπεύσετε -ως άλλος Γιαννόπουλος- να καταθέσετε μήνυση εναντίον του «Ριζοσπάστη». Λωποδύτης, είναι μια ωραία, ελληνική λέξη, που σημαίνει, απλώς, κλέπτης ενδυμάτων. Αφού, λοιπόν, μας κλέβετε και τα ενδύματα, (μάλλον, μας τα αφαιρείτε φανερά και με το μαχαίρι στο λαιμό), ο χαρακτηρισμός, νομίζω, ότι σας ταιριάζει «γάντι».

Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου

Ενας «ξεπουπουλιασμένος» Ελληνας φορολογούμενος.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ