Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G7
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και παζαριών

Από τη συνάντηση του «οικοδεσπότη» Τζ. Τριντό με την ηγεσία της ΕΕ (Γιούνκερ και Τουσκ)
Από τη συνάντηση του «οικοδεσπότη» Τζ. Τριντό με την ηγεσία της ΕΕ (Γιούνκερ και Τουσκ)
ΣΑΡΛΕΒΟΥΑ.--

Σε πολύ τεταμένο κλίμα, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε σειρά οξυμένων γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών, ξεκίνησε την Παρασκευή η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ), στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ στον Καναδά.

Επίσης, στη Σύνοδο προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΕΕ. Στο παλιότερο σχήμα, G8, συμμετείχε και η Ρωσία, όμως αποκλείστηκε μετά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014. Την επαναφορά της πάντως στις Συνόδους ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, πραγματοποιώντας κατά πληροφορίες της γαλλικής πλευράς μία «πολύ εγκάρδια συζήτηση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να παρουσιάσει την ΕΕ ως «αρραγές» μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθούσε ενιαία στάση «επί όλων των θεμάτων», κάτι που συζήτησαν οι 5 ηγέτες με τους αξιωματούχους της ΕΕ (Τουσκ και Γιούνκερ).

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, προέβλεψε «σκληρές διαπραγματεύσεις» στον τομέα του εμπορίου, ιδιαίτερα μετά από την επιβολή αμερικανικών δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο σε βάρος της χώρας του, του Μεξικού και χωρών - μελών της ΕΕ, όπως έκανε νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Ενδεικτικό του κλίματος όξυνσης που επικρατούσε ανάμεσα στους έξι ηγέτες και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο τελευταίος στο «Τουίτερ» πριν από την έναρξη της Συνόδου του G7: «Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο». Νωρίτερα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε πως «μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται... Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα».

Στην ατζέντα των σκληρών διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβανόταν πλειάδα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η γενική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το εμπόριο, οι «μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μονομερή εμπορικά μέτρα», η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ο πόλεμος στη Συρία. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ προώθησαν υποκριτικές διακηρύξεις περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επισημάνσεις για την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας(2019-06-07 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια για «εκσυγχρονισμό» της NAFTA(2018-08-30 00:00:00.0)
Οξυνση αντιθέσεων σε πολλά πεδία ανταγωνισμού(2018-06-12 00:00:00.0)
Ερευνες για το πολύνεκρο περιστατικό στο Τορόντο(2018-04-25 00:00:00.0)
Τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων(2017-10-13 00:00:00.0)
Προς αναθεώρηση η NAFTA(2017-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ