Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέο μακελειό στη Γάζα

Στο αίμα έπνιξαν και πάλι τα ισραηλινά στρατεύματα νέα μεγάλη κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν την Παρασκευή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι με αφορμή τη Μέρα της Ιερουσαλήμ. Μέχρι το απόγευμα της 8ης Ιούνη, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον τέσσερα άτομα (ο ένας 15χρονος) και είχαν τραυματιστεί πάνω από 600 άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε παρακείμενα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μάρτη για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, κατά τις οποίες Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 140 άτομα και τραυμάτισαν σοβαρά τουλάχιστον 11.000 άλλους.

Τεταμένη κατάσταση επικρατούσε και πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, όπου οι κατοχικές δυνάμεις έκαναν την Πέμπτη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, για να διαλύσουν πλήθος Παλαιστίνιων προσκυνητών που διαμαρτυρήθηκαν για την εμφάνιση δεκάδων Εβραίων εποίκων σε μέρος του περιβόλου του τεμένους. Οι έποικοι είχαν εισέλθει στο χώρο από την πύλη του Μαρόκου, κατά παράβαση της παράδοσης που απαγορεύει την είσοδό τους το τελευταίο δεκαήμερο της νηστείας του Ραμαζανιού.

Κινητοποιήσεις για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, με τη μαζικότερη να διαδραματίζεται έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ