Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και αγώνα για την κυριακάτικη αργία

Να δώσουν τη μάχη της απεργίας την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα καλεί τα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Φέτος, εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας στα ωράρια - λάστιχο και στην εντατικοποίηση, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, και τη δουλειά τις Κυριακές. Την ίδια ώρα που απαιτείται οργάνωση της πάλης, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) συμβάλλει στην υπονόμευσή της, προχωρώντας στην προκήρυξη απεργίας για όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβρη, χωρίς να κάνει το παραμικρό για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων. Εχουν ήδη περάσει πέντε Κυριακές χωρίς να πραγματοποιήσουν, ούτε καν για τους τύπους, μια απεργιακή συγκέντρωση!

«Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!», είναι η απάντηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της απεργίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να συνεδριάσουν, να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με εργαζόμενους άλλων κλάδων και αυτοαπασχολούμενους, να πάρουν μέτρα για τη συμμετοχή εργαζομένων στις απεργιακές μάχες.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από σωματεία προχωρούν τις επόμενες μέρες σε συνεδριάσεις:

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα παραρτήματά του, τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του κλάδου σε ανοιχτή συνεδρίαση, την Κυριακή 10/6, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), με θέμα την οργάνωση της πάλης για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας οργανώνει διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Κυριακή 10/6, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε τακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 11/6, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Αντίστοιχα, με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Κυριακάτικη αργία - ελεύθερος χρόνος - ανάγκες λαϊκής οικογένειας» την Κυριακή 10/6, στις 10.30 π.μ., στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24).

Στόχος της σύσκεψης είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην παραπέρα «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Με σύνθημα «Υπερασπίζουμε το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, στην οικογενειακή ζωή, στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας», η ΠΑΣΕΒΕ καλεί να συμμετάσχουν Σωματεία, Ενώσεις, Εμπορικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων.

Μέχρι την Παρασκευή αποφάσεις συμμετοχής στη σύσκεψη είχαν πάρει 25 Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ, από την Αττική και από άλλες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ