Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ
Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας». Με προμετωπίδα το παραπάνω σύνθημα, χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, πήραν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στην πορεία που κατέληξε στο Σύνταγμα.

«Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις»: Το κάλεσμα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης πέρασε στους απεργούς που έφταναν από τις προσυγκεντρώσεις, με πανό και πικέτες που πρόβαλαν τα αιτήματά τους για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με δικαιώματα και αυξήσεις στα μεροκάματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που διαδήλωσαν πίσω από τα πανό της ΟΒΣΑ, σωματείων και Επιτροπών Αγώνα. Μαζική ήταν η παρουσία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που συσπειρώνονται σε αυτό. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

«Του κεφαλαίου τα κέρδη στόχος εθνικός, η απάντησή μας αγώνας ταξικός» διαμήνυσαν οι συγκεντρωμένοι σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τα αντιλαϊκά «αναπτυξιακά» τους σχέδια.

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Ντάλιος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (βλ. αποσπάσματα στη σελ. 14).

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία, με χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές πίσω από τα πανό Σωματείων, Συλλόγων και Λαϊκών Επιτροπών να φτάνουν στο Σύνταγμα, σχηματίζοντας μια μαζικότατη και πυκνή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Με τα αιτήματα των εργαζομένων κόντρα στα «εθνικά σχέδια» του κεφαλαίου

«ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κοινωνικοί εταίροι, στων εργατών τη φτώχεια συνεταίροι». Το σύνθημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε πιο δυνατό όταν η πορεία, ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου, έφτασε στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη ακόμα μια συγκέντρωση - παρωδία των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τόσο από την άποψη της ισχνής συμμετοχής όσο και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που επιχείρησαν να δώσουν οι δυνάμεις αυτές στη μέρα την οποία βάφτισαν «μέρα πανεθνικής δράσης».

«Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», ήταν η απάντηση του ταξικού κινήματος και των συμμάχων του στις προσπάθειες να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου.


Τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, αποτυπωμένα σε γιγαντοπανό, πήραν τη θέση τους ανάμεσα στα μπλοκ της πορείας. Το ίδιο γιγαντοπανό είχαν αναρτήσει τον Απρίλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο κτίριο της ΓΣΕΕ, όταν «υποδέχθηκαν» με κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη την υπογραφή για μια ακόμα φορά της απαράδεκτης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μισθούς 586 και 511 ευρώ μεικτά, κατά παραγγελία των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης.

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μάη πήρε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις και τις διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς διεκδικούν αιτήματα με βάση τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Εργαζόμενοι από τον κλάδο των Κατασκευών διαδήλωσαν πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των σωματείων πως δεν συμβιβάζονται με την ανάπτυξη που επιδιώκουν τα αφεντικά και οι «κολαούζοι» τους, αλλά διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα και ανατροπή των αντεργατικών νόμων. Η απεργία άγγιξε καθολικά ποσοστά σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια της Αττικής (στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων «Αστέρας Βουλιαγμένης» και «Ledra», στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ κ.α.).

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων» απαίτησε με το πανό του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σε έναν κλάδο που κινείται σε ρυθμούς «ανάπτυξης» ήδη τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στα καπιταλιστικά κέρδη, οι εργαζόμενοι βλέπουν τις Συμβάσεις να γίνονται είδος προς εξαφάνιση ή «να κόβονται και να ράβονται» με βάση τις αξιώσεις των ξενοδόχων.

Αντίστοιχη είναι η πείρα και στους κλάδους των Τροφίμων - Ποτών και του Φαρμάκου, όπου οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία επίσης οργανώνουν πρωτοβουλίες με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις.

Μήνυμα πως διεκδικούν αυξήσεις μισθών έστειλαν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα που αναγράφονταν στις πικέτες που κρατούσαν, περιλαμβανόταν και το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι και σωματεία από τους κλάδους του Τύπου - Χαρτιού, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των ΟΤΑ, της Υγείας και της Παιδείας, συνταξιουχικά σωματεία, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά.
Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org