Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΕΚ Σάμου για την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΕΚ Σάμου για την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Με σειρά παρεμβάσεων, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τις ευθύνες της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του, των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση. Διεκδικούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και παλεύουν για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με τον Πειραιά, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς των ακτοπλοϊκών εταιρειών, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ν. Σάμου. Με βάση τα δρομολόγια που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει κανένα πλοίο για τα λιμάνια Αγίου Κηρύκου, Φούρνων, Βαθιού και η ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται μόνο τρεις φορές τη βδομάδα!

Παράλληλα, έχουν καταργηθεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνέδεε τα νησιά με την Κω και τη Ρόδο, ενώ «πρόβλημα θα υπάρξει και με την τροφοδοσία των νησιών, καθώς οι νταλίκες δεν μπαίνουν στο πλοίο, λόγω πληρότητάς του από ΙΧ», όπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, το οποίο διεκδικεί επίσης σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, την Κω, τη Ρόδο, ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική και στο χώρο των μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των νησιωτών. Οι σχεδιασμοί των εφοπλιστών είναι με βάση τα δικά τους συμφέροντα και γι' αυτό βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των νησιωτών», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Αθλια κατάσταση στο Νοσοκομείο Λήμνου

Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατη διακομιδή και δεύτερου παιδιού (λόγω έλλειψης δεύτερου χειρουργού στο Νοσοκομείο Λήμνου), που χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, καθώς και τη διακομιδή εγκύου γυναίκας λόγω έλλειψης γυναικολόγου στο νοσοκομείο του νησιού, εργατικά σωματεία και φορείς της Λήμνου καταγγέλλουν σε κείμενό τους το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ως υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Οπως αναφέρουν, οι ελλείψεις είναι τραγικές σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία και τη ζωή ακόμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των κατοίκων γενικότερα του νησιού. Το κείμενο υπογράφουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Λήμνου, το Σωματείο Συνταξιούχων και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου.

Ανάμεσα σε άλλα απαιτούν: Αμεσο διορισμό μόνιμου δεύτερου χειρουργού και γυναικολόγου στο Νοσοκομείο Λήμνου. Αμεσο διορισμό μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται στο Νοσοκομείο Λήμνου. Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και πτητικά μέσα για τις αναγκαίες διακομιδές.

«Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας έχουν σοβαρές ευθύνες γιατί εφαρμόζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχειρήσεων, στο σπρώξιμο των ασθενών στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, αν έχουν βέβαια να πληρώσουν, πέρα από τη φοροληστεία και τα χαράτσια που υφίστανται συνεχώς», σημειώνουν τα σωματεία. Το υπόμνημά τους κατατέθηκε και ως Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Καταγγελία του ΕΚ Λάρισας

Παρέμβαση για τα ζητήματα της Υγείας πραγματοποιεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι πέρασαν 15 μήνες και οι 132 επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2017 και μη προσληφθέντες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας για καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, βρίσκονται ακόμα «στο περίμενε». Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί να σταματήσει ο εμπαιγμός, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει άμεσα η πρόσληψή τους και μάλιστα με συμβάσεις πλήρους και σταθερής εργασίας. Να σημειωθεί ότι σε Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή δύο φορές μέσα στο Μάη, δεν εμφανίστηκαν ούτε ο αρμόδιος υπουργός ούτε υφυπουργός για να απαντήσουν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org