Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις μυλόπετρες κυβέρνησης και εργοδοσίας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Πληθαίνουν τα κρούσματα παρεμπόδισης και διώξεων σε χώρους δουλειάς, με την κυβέρνηση να απαντάει με γενικολογίες και ευχολόγια

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Με αοριστολογίες και διακηρύξεις για τις «Συλλογικές Συμβάσεις που επανέρχονται τον Αύγουστο», «απάντησε» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θ. Ηλιόπουλος, στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ανάκληση των απολύσεων συνδικαλιστών στον όμιλο «Στασινόπουλος», αλλά και για να σταματήσει κάθε επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι στους χώρους δουλειάς όπως στον όμιλο «Στασινόπουλος», οι εργοδότες αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκουν να θέσουν υπό διωγμό τη συνδικαλιστική δράση «κόβοντας κεφάλια» πρωτοπόρων συνδικαλιστών, επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως κατήγγειλε και από το βήμα της Βουλής, στις εταιρείες ΑΝΑΜΕΤΤ και ΒΙΑΝΑΤ του ομίλου «Στασινόπουλος», απολύθηκαν συνδικαλιστές την επομένη της εκλογής τους στο σωματείο, ενώ έχουν γίνει απολύσεις και εργαζομένων που απαίτησαν τα δικαιώματά τους. Τόνισε ότι στον όμιλο, ο οποίος καταγράφει διαρκώς κέρδη, κυριαρχούν η εντατικοποίηση, τα εργατικά ατυχήματα, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, η κακοπληρωμένη εργασία.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε σε διαπιστώσεις και σε απαρίθμηση ορισμένων τυπικών μέτρων που πήρε η Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από τις καταγγελίες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, για την απόλυση στην ΑΝΑΜΕΤΤ είπε ότι έχει οριστεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να γίνει συνάντηση με την εταιρεία μέσα στη βδομάδα για «εργατική διαφορά», ενώ για την απόλυση στην ΒΙΑΝΑΤ, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει προχωρήσει και σε μηνυτήρια αναφορά.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια στον όμιλο «Στασινόπουλος» «έχουμε 21 περιπτώσεις ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας και μια σειρά από διοικητικές κυρώσεις - πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί για παραβιάσεις».

«Φαίνεται ότι αυτά τα εργαλεία δεν επαρκούν», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, που μετατρέπουν σε γαλέρες τους τόπους δουλειάς, η άρνησή της να επαναφέρει το θεσμικό καθεστώς που ίσχυε για τις ΣΣΕ, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, το μόνο που κάνει είναι να στρώνει το έδαφος για ένταση της εκμετάλλευσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ειδικά για τη συνδικαλιστική δράση, ρώτησε τον υπουργό «εσείς πώς ερμηνεύετε τις ρυθμίσεις του ν. 1264, ότι απαγορεύεται η εργοδοσία να παρεμβαίνει στα συνδικάτα, ότι δεν μπορεί να ασκεί πίεση, βία και τρομοκρατία; Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό; Πώς θα εξαντλήσετε ή πώς θα δημιουργήσετε νέα εργαλεία», για την εφαρμογή του. Ο Θ. Ηλιόπουλος αντί απάντησης ανέφερε κάποιες περιπτώσεις ανάκλησης απολύσεων, οι οποίες βέβαια ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων και προέτρεψε τους εργαζόμενους να περιμένουν τη ...μετά τον Αύγουστο εποχή.

Παρεμπόδιση περιοδείας στο αεροδρόμιο Σάμου

Στο μεταξύ, ένα ακόμα κρούσμα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης ήρθε να επιβεβαιώσει την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της εργοδοσίας, που χρειάζεται να απαντηθεί με αλληλεγγύη και οργανωμένη πάλη.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ), προχτές το πρωί, η επιχείρηση «Fraport», στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο Σάμου, «απαγόρευσε την είσοδο σε μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου, την επαφή με τους συναδέλφους εργαζόμενους και το μοίρασμα της απεργιακής ανακοίνωσης του ΕΚΣ για τις 30 Μάη».

Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της επιχείρησης, «η επιχείρηση θέλει να ... συμμαζέψει τα πράγματα και γι' αυτό απαγορεύεται η είσοδος στο ΕΚΣ». Μετά από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, σύμφωνα με το ΕΚ Σάμου, η εργοδοσία επέτρεψε να δοθεί η ανακοίνωση «ελεγχόμενα» στα γκισέ των εταιρειών στην αίθουσα των αναχωρήσεων.

Το ΕΚ Σάμου αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια αυτή (...) Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί έχει αφήσει ασύδοτη την εργοδοσία (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μη φοβηθούν. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να έρθουν σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Αυτό που φοβάται το μεγάλο κεφάλαιο είναι η οργανωμένη δράση των εργαζομένων και τα σωματεία που αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτό οι εργοδότες δεν θέλουν την επαφή των εργαζομένων με το ΕΚΣ».

Καταγγελία για απειλές και εκφοβισμό

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καταγγέλλει περιστατικό με εργοδότη που απείλησε τη ζωή εκπροσώπου εργαζομένων και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό συνέβη μέσα στο Λιμεναρχείο του Περάματος τη Δευτέρα 21 Μάη 2018, το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που γινόταν στο πλοίο STRATEGIC ENDEAVOR, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος από συγκεκριμένο εργολαβικό συνεργείο ήταν ανασφάλιστος. «Στη διαδικασία της σύνταξης του δελτίου ελέγχου που βεβαίωνε την παράβαση, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, απειλήθηκε ευθέως από τον εργοδότη για τη ζωή της οικογένειάς του και του ίδιου. Αμεσα καταγγέλθηκε το παραπάνω περιστατικό (...) ειδοποιήθηκε ο Εισαγγελέας και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τον παραπάνω εργοδότη, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής να συλληφθεί», αναφέρει το σωματείο.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η λειτουργία Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την υγεία και ασφάλεια «είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων η οποία συνέβαλε στο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με σημαντικά αποτελέσματα στη δράση τους. Από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα, εφοπλιστές και εργολάβοι, έχοντας συμμάχους και τις κυβερνήσεις, προσπάθησαν με μια σειρά μεθοδεύσεις να υπονομεύσουν τη δράση τους (...) Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετέχουν στις Επιτροπές έχουν δεχτεί απειλές από την εργοδοσία (...)».

«Από την πλευρά των Σωματείων μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, μέσα από τη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ